Νέο κανόνι αμερικανικής τράπεζας

 21/06/2024    05 : 31 : 46
first republic bank
69 / 100

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέβασε ρολά η Republic First Bank από τις ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας της Pennsylvania, σε αυτό που η FDIC είπε ότι είναι η πρώτη χρεοκοπία τράπεζας των ΗΠΑ φέτος.

«Η Republic First Bank με έδρα τη Philadelphia (που δραστηριοποιείται ως Republic Bank) έκλεισε σήμερα από το Τμήμα Τραπεζών και Κινητών Αξιών της Pennsylvania, το οποίο διόρισε την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) ως υπεύθυνη. Για την προστασία των καταθετών, η FDIC συνήψε συμφωνία με τη Fulton Bank, την National Association of Lancaster και την Pennsylvania για την ανάληψη ουσιαστικά όλων των καταθέσεων και την αγορά όλων των περιουσιακών στοιχείων της Republic Bank», ανέφερε η FDIC σε δήλωση της.

Η τράπεζα είχε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά περιουσιακά στοιχεία και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στα τέλη Ιανουαρίου, ανέφερε η FDIC στην ανακοίνωσή της. Αυτό καθιστά τη Republic Bank (FRBK) πολύ μικρότερη από τις περιφερειακές χρεοκοπίες τραπεζών που συγκλόνισαν τον οικονομικό κόσμο πέρυσι. Η Silicon Valley Bank, για παράδειγμα, η οποία κατέρρευσε τον Μάρτιο του 2023, είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022.

Η FDIC ανέφερε ότι «τα 32 υποκαταστήματα της τράπεζας στο New Jersey, την Pennsylvania και τη Νέα Υόρκη θα ανοίξουν ξανά το  ως υποκαταστήματα της Fulton Bank ή τη Δευτέρα κατά τις κανονικές εργάσιμες ώρες». Όσοι έχουν καταθέσεις στη Republic Bank θα αποτελούν πλέον καταθέτες της Fulton Bank, ανέφερε η FDIC. Η ασφάλιση καταθέσεων του οργανισμού καλύπτει έως και 250.000 $ ανά καταθέτη.

Το Bloomberg News ανέφερε νωρίτερα την εβδομάδα ότι η FDIC είχε προσεγγίσει αγοραστές για τον περιφερειακό δανειστή. Η FDIC είπε ότι η Republic Bank είναι η πρώτη τράπεζα που πτώχευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την Citizens Bank στο Sac City της Iowa, τον Νοέμβριο του 2023.

Η Republic First Bank είναι ξεχωριστή οντότητα από την First Republic Bank, μια εμπορική τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που έκλεισε τον Μάιο του 2023. Η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας πουλήθηκε στην JPMorgan Chase.

Η κατάρρευση της τράπεζας με έδρα τη Philadelphia έρχεται σε μια ταραχώδη περίοδο για τις περιφερειακές τράπεζες, καθώς τα αυξημένα επιτόκια έχουν πλήξει τον κλάδο που εξαρτάται από τις πιστώσεις.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank πυροδότησε μια ευρύτερη κρίση πέρυσι. Η αποτυχία της Signature Bank ακολούθησε μέρες αργότερα και η First Republic Bank κατάρρευσε λίγες εβδομάδες μετά. Συνολικά, σημειώθηκαν πέντε χρεοκοπίες τραπεζών το 2023, σύμφωνα με την FDIC.

Πρόσφατα, η New York Community Bank είδε άγριες διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής της, καθώς οι πελάτες άρχισαν να τραβούν τα μετρητά τους από τον περιφερειακό δανειστή αφού είπε ότι είχε εντοπίσει «ουσιώδη αδυναμία» στους ελέγχους της εταιρείας. Η τράπεζα έλαβε μια επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας του πρώην υπουργού Οικονομικών, Steven Mnuchin, Liberty Strategic Capital, τον Μάρτιο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}