Νέος Πτωχευτικός: Στόχος να αρπάξουν τα σπίτια 130.000 φτωχών οικογενειών δανειοληπτών μέσω του Φορέα

 16/04/2024    02 : 03 : 00
πλειστηριασμοι1
66 / 100

Αυτός είναι στόχος κυβέρνησης και funds…Περισσότερες από 130.000 οικογένειες φτωχών δανειοληπτών θα γίνουν νοικάρηδες στα σπίτια τους…Και αυτό βαφτίζεται ως ΣΩΤΗΡΙΑ…Κατάλαβες ή όχι ακόμα;;

«Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πέρασε από χθες, Τρίτη, ο υπό σύσταση Φορέας Ακινήτων, που, στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου, θα δίνει τη δυνατότητα σε ευάλωτα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια να μη χάσουν την κατοικία τους από τη διενέργεια ενός πλειστηριασμού.

Από το powergame.gr

Με στόχο την έναρξη λειτουργίας του Φορέα εντός του έτους -αν και το μεσοδιάστημα των εκλογών αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις- η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους έχει μέλημα να επιταχύνει τις διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, Τρίτη, εστάλη στους ενδιαφερόμενους πέντε διεθνείς επενδυτές όλο το υποστηρικτικό υλικό με τους όρους λειτουργίας του Φορέα, όπως προβλέπονται στον σχετικό Νόμο, καθώς και στοιχεία για τη δυνητική περίμετρο των δανειοληπτών που θα αφορά.

Με την κίνηση αυτήν ανοίγει ουσιαστικά η β’ φάση του διαγωνισμού, καθώς μέσα σε έναν μήνα από σήμερα θα πρέπει τα 5 funds –Bain, Cristofferson, Fortress, KAICAN, LCM Capital– να έχουν στείλει τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους στην Ειδική Γραμματεία, ώστε να αξιολογηθούν και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία στην επόμενη φάση. Να σημειωθεί ότι ακόμη και στη διάρκεια της β’ φάσης, που μόλις ξεκίνησε, δεν προβλέπεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η περίμετρος που μπορεί να συμπεριλάβει πιθανούς ενδιαφερόμενους δανειολήπτες: πρόκειται για περίπου 136.000 ευάλωτα νοικοκυριά ή ιδιώτες, που έχουν ληξιπρόθεσμα, «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι περιπτώσεις αυτές αντιστοιχούν σε συνολικά δάνεια που ξεπερνούν τα 11,3 δισ. ευρώ.

‘Όπως επισημαίνει στο powergame.gr η νέα ειδική γραμματέας, Θεώνη Αλαμπάση, που ανέλαβε μόλις προ δεκαπενθημέρου τα καθήκοντά της, «ήδη μπήκαμε στην επόμενη φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, όπου συζητάμε για ουσιαστικά θέματα λειτουργίας του Φορέα, προκειμένου να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει την ουσιαστική λειτουργία του Φορέα».

Τι ακριβώς κάνει ο Φορέας
Έχει σημασία να διευκρινιστεί ότι ο Φορέας δεν σώζει την κυριότητα του ακινήτου. Αυτό που προστατεύει είναι την κατοικία του ευάλωτου δανειολήπτη -όχι την περιουσία του. Υπάρχει ως πλαίσιο προστασίας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, στις οποίες δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να μείνουν στην κατοικία τους (η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν προϊόν εκτέλεσης πλειστηριασμού), υπό ενοικίαση, με βάση την επιδότηση που θα λαμβάνουν για τον σκοπό αυτόν από το Δημόσιο (με μάξιμουμ τα 210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διαβιώνουν μαζί).

Στα 12 χρόνια που λήγει η προστασία αυτή, ο δανειολήπτης μπορεί, αν επιθυμεί, να αγοράσει το ακίνητο, που ιδιοκτησιακά έχει περάσει σε ιδιώτη επενδυτή. Σε ποια τιμή μπορεί να το αγοράσει, είναι κάτι που θα κριθεί τη δεδομένη στιγμή. Ο Νόμος προβλέπει ως βάση διαπραγμάτευσης την εμπορική αξία του ακινήτου κατά την ημερομηνία εξαγοράς, αλλά προβλέπει παράλληλα και τη διενέργεια εκπτώσεων από πλευράς επενδυτών (στους οποίους έχει περιέλθει η ιδιοκτησία).

Εξετάζονται εκπτώσεις στην εμπορική αξία του ακινήτου
Το ποσοστό των δυνητικών αυτών εκπτώσεων και το εύρος τους ή τα κριτήρια επιλογής θα είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών και της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, στο διάστημα του ενός μήνα (έως τις αρχές Μαρτίου). Στην τελική φάση του Διαγωνισμού μπορεί να περάσει ένα από τα πέντε funds , μπορεί όμως να γίνει και κοινοπραξία κάποιων εξ αυτών.

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ένταξης στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα (αυτό που καλύπτει προσωρινά τους ευάλωτους που θα κάνουν χρήση του πτωχευτικού δικαίου) λειτουργεί ήδη η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 188 αιτήσεις, πολλές εκ των οποίων είναι στη φάση της αξιολόγησης.»

……………………………………………………………….

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

https://bit.ly/3AAXWHm

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}