Νέα Lehman Brothers;; Βουλιάζει από τα σκάνδαλα η Credit Suisse

Σαββάτο 08/12/2023    08 : 35 : 35
bkathimerini
72 / 100

Θα τα καταφέρει η Credit Suisse;

Οι εικασίες γύρω από το μέλλον του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες στις αγορές, στους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους, καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα.

Η νούμερο 2 ελβετική τράπεζα και μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αυτή τη στιγμή δίνει μάχη για την επιβίωσή της.

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να προκαλέσει ένα σοκ παρόμοιο με αυτό που προκάλεσε η πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μία από τις σοβαρότερες χρηματοπιστωτικές και οικονομικές κρίσεις μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Ο εφιάλτης

Πριν από ένα χρόνο, η Credit Suisse είχε κεφαλαιοποίηση 22,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σήμερα, η χρηματιστηριακή της αξία είναι μόλις 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν κατά 56,2% μέσα σε ένα χρόνο στα 3,98 δολάρια.
Πρόκειται για έναν πραγματικό εφιάλτη για την τράπεζα, η οποία είχε καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση χωρίς να χάσει πολλά από τα “φτερά” της. Την εποχή της κρίσης αυτής, οι μετοχές της Credit Suisse είχαν βέβαια πέσει, αλλά είχαν πέσει μόνο στο επίπεδο των 45 δολαρίων, κάτι που φαινόταν να είναι άθλος για μια τράπεζα εκείνη την εποχή.

Τα σκάνδαλα: Greensill, Archegos

Πράγματι, τα λάθη της επενδυτικής τράπεζας έχουν βυθίσει την Credit Suisse σε πολλά διαδοχικά σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, αναζωπυρώνοντας τις εικασίες για χρεοκοπία της ή για συγχώνευσή της με την ανταγωνίστριά της UBS.

Δύο σκάνδαλα συνέβησαν σχεδόν το ένα μετά το άλλο το 2021 και προκάλεσαν ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τράπεζα.
Το πρώτο είναι η πτώχευση της Greensill.

Η βρετανική εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 και είναι δανειστής αλυσίδας εφοδιασμού και απαιτήσεων, που ειδικεύεται στο δανεισμό χρημάτων σε εταιρείες, ώστε να μπορούν να πληρώνουν τους προμηθευτές τους.

Στη συνέχεια ομαδοποιεί τα χρέη των εταιρειών αυτών σε χρηματοοικονομικούς τίτλους τους οποίους μεταπωλεί σε επενδυτές.

Ο χάρτινος πύργος άρχισε να καταρρέει όταν οι επενδυτές αυτοί, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, είχαν αμφιβολίες για την πραγματική αξία των χρεών και εγκατέλειψαν την Greensill, η οποία στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Μάρτιο του 2021.

Η Credit Suisse επένδυσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια των πελατών της σε προϊόντα της Greensill.

Το δεύτερο σκάνδαλο την άνοιξη του 2021 αφορούσε το Archegos Capital Management. Ο Bill Hwang είναι νοτιοκορεάτης επενδυτής με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Η Tiger Asia, μια εταιρεία την οποία χρηματοδότησε τη δεκαετία του 2000, υπέστη μεγάλη πίεση το 2012 λόγω καταγγελιών για εμπιστευτικές συναλλαγές.
Ο Hwang αναβίωσε σταδιακά την Tiger Asia, η οποία μετατράπηκε σε Archegos. Ενώ η εταιρεία του θα διαχειριζόταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Hwang έπεισε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, να του δανείσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να επενδύσει περισσότερα.

Το 2020, επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στη ViacomCBS, η οποία είδε την αξία των μετοχών της να εκτοξεύεται.

27 Οκτωβρίου: D-DAY

Στις αρχές του 2021, η Credit Suisse ζήτησε από την Archegos να καταθέσει ενημερώσεις για τα κεφάλαια της. Ο Hwang υποσχέθηκε να μειώσει τους κινδύνους.
Αλλά τον Μάρτιο του 2021, οι μετοχές της ViacomCBS κατέρρευσαν και οι τράπεζες ζήτησαν από την Archegos να καλύψει τις απώλειες, κάτι που δεν ήταν πλέον σε θέση να κάνει.

Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία του Hwang χρεοκόπησε. “Η έρευνα διαπίστωσε αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων στην επιχείρηση Prime Services της επενδυτικής τράπεζας τόσο από την πρώτη όσο και από τη δεύτερη γραμμή άμυνας, καθώς και έλλειψη της κλιμακωτής ανάληψης κινδύνων”, κατέληξε η ανεξάρτητη έρευνα που διέταξε η Credit Suisse.

“Στην ίδια δραστηριότητα, διαπιστώθηκε επίσης αδυναμία ελέγχου των υπερβάσεων των ορίων και στις δύο γραμμές άμυνας ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς εκπλήρωσης των εποπτικών αρμοδιοτήτων στην Επενδυτική Τράπεζα και στον τομέα των κινδύνων, καθώς και της έλλειψης ιεράρχησης των στρατηγικών μετριασμού και βελτίωσης του κινδύνου (όπως το δυναμικό περιθώριο)”.

Για να αποφύγει την υποβολή αίτησης πτώχευσης, η Credit Suisse υποσχέθηκε να παρουσιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.
Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκποίηση των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής, το μαύρο πρόβατο δηλαδή όλου του ομίλου.

Η τράπεζα “βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση της στρατηγικής της αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών εκποιήσεων και πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων”, ανέφερε στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η επιβίωση απαιτεί την επανεστίαση στη διαχείριση πλούτου, λένε πηγές του κλάδου.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}