Νέα υπόθεση διαφθοράς στην Ουκρανία: Υπεξαιρέθηκαν χρήματα που προορίζονταν για όπλα

 13/04/2024    10 : 20 : 01
βουταει λεφτα
63 / 100

Υπάλληλοι μιας ουκρανικής εταιρείας όπλων συνωμότησαν με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας για να υπεξαιρέσουν σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για να αγοραστούν 100.000 βλήματα όλμων για τον πόλεμο με τη Ρωσία, ανέφερε η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η SBU ανακοίνωσε αργά το Σάββατο ότι σε πέντε άτομα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ ένα άτομο συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα ουκρανικά σύνορα. Εάν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Η έρευνα πραγματοποιείται καθώς το Κίεβο επιχειρεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την ένταξη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Αξιωματούχοι και από τα δύο μπλοκ έχουν ζητήσει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις προτού το Κίεβο μπορέσει να ενταχθεί σε αυτές.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι εξελέγη με πλατφόρμας κατά της διαφθοράς το 2019, πολύ πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τόσο ο πρόεδρος όσο και οι βοηθοί του έχουν περιγράψει τις πρόσφατες απολύσεις ανώτατων αξιωματούχων ως απόδειξη των προσπαθειών τους για πάταξη της διαφθοράς.

Αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι η τρέχουσα έρευνα χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2022, όταν οι αξιωματούχοι υπέγραψαν σύμβαση για βλήματα πυροβολικού αξίας 39,6 εκατ. δολαρίων με την εταιρεία όπλων Lviv Arsenal.

Αφού έλαβαν την πληρωμή, οι υπάλληλοι της εταιρείας έπρεπε να μεταφέρουν τα κεφάλαια σε μια επιχείρηση εγγεγραμμένη στο εξωτερικό, η οποία στη συνέχεια θα παρέδιδε τα πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα εμπορεύματα δεν παραδόθηκαν ποτέ και τα χρήματα στάλθηκαν σε διάφορους λογαριασμούς στην Ουκρανία και στα Βαλκάνια, ανέφεραν οι ερευνητές. Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα κεφάλαια έχουν κατασχεθεί και θα επιστραφούν στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}