Μεγάλη προσοχή από όλους: Νέα περιστατικά απάτης

Δευτέρα 03/12/2023    07 : 22 : 52
απατες
64 / 100

Νέα περιστατικά απάτης: Σπείρα εξαπατούσε ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων!

Εξιχνιάσθηκαν μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τριπόλεως, απάτες σε βάρος ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 7 Ελλήνων, 22 έως 32 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτες με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, τα 2 αρχηγικά μέλη συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη, με σκοπό την απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους, εξαπατώντας ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Συγκεκριμένα, τηλεφωνούσαν δήθεν για κράτηση δωματίων και έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα, στα οποία υπήρχε σύνδεσμος (link), που οδηγούσε σε απατηλή ιστοσελίδα τράπεζας, με πρόσχημα την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Με αυτή την μέθοδο, υπέκλεπταν τραπεζικά στοιχεία που καταχωρούσαν οι παθόντες στην απατηλή ιστοσελίδα και αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αφαιρώντας χρηματικά ποσά.

Όπως εξακριβώθηκε, το χρονικό διάστημα από 6 έως 15 Μαρτίου 2022, διέπραξαν 9 απάτες και 5 απόπειρες απάτης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Πιερία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ήπειρο, Μαγνησία και Αττική.

Σε μία περίπτωση εξαπάτησαν γιατρό σε περιοχή της Αττικής με το πρόσχημα της καταβολής ιατρικής αμοιβής.

Η συνολική τους λεία ξεπερνά τις 185.000 ευρώ. Για τον σκοπό τους χρησιμοποιούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς που τους είχαν παραχωρήσει συνεργοί τους (money mules), ώστε να μεταφέρουν τα χρηματικά ποσά που αποσπούσαν από τα θύματά τους.

Από την έρευνα των αστυνομικών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 30 ατόμων, 28 Έλληνες και δύο αλλοδαποί από Αλβανία και Ουκρανία, από 20 έως 70 ετών κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

Νέα περιστατικά απάτης: Πως εξαπάτησαν συνταξιούχο με δήθεν επενδύσεις και πήραν 90.000 ευρώ!

Νέα απάτη σε βάρος ηλικιωμένου Βολιώτη έρχεται στη δημοσιότητα, με αφορμή την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου για την υπόθεση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, συνταξιούχος Βολιώτης φέρεται να εξαπατήθηκε από επιτήδειους με δήθεν επενδυτικά προγράμματα που θα του απέφεραν κέρδη και επένδυσε τμηματικά σε αυτούς ποσά που συνολικά έφθασαν τις 90.000 ευρώ περίπου, χωρίς, ωστόσο, να λάβει πίσω τα κέρδη του όταν τα ζήτησε, ενώ οι απατεώνες έγιναν άφαντοι…

Όλα φαίνεται πως άρχισαν το 2020, εν μέσω πανδημίας, με τους απατεώνες να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον Βολιώτη συνταξιούχο και να του υπόσχονται χρυσοφόρες επενδύσεις. Ο δήθεν σύμβουλος επένδυσης που τηλεφώνησε στον συνταξιούχο, φέρεται να ήταν Έλληνας και να κάλεσε από ελληνικό αριθμό κινητού τηλεφώνου. Ο συνταξιούχος πείστηκε μετά από τις συζητήσεις που είχε με τους επιτήδειους και άρχισε να επενδύει σε επενδύσεις που του πρότειναν, τοποθετώντας σταδιακά χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα αρχικά οι επιτήδειοι του έκαναν θετικό απολογισμό των επενδύσεών του, δελεάζοντάς τον περαιτέρω, ώστε να τοποθετήσει και άλλα χρηματικά ποσά. Προ ημερών ο συνταξιούχος θέλησε να λάβει τα κέρδη από τις επενδύσεις του, ζητώντας και απολογισμό από τους δήθεν συμβούλους του επενδυτές. Ωστόσο, αυτοί όχι μόνον δεν του έδωσαν απολογισμό των επενδύσεών του ούτε φυσικά τα δήθεν κέρδη, αλλά εξαφανίστηκαν… Ο συνταξιούχος όταν συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, προέβη σε σχετική καταγγελία στην Ασφάλεια Βόλου και υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων για απάτη.

Οι επιτήδειοι υπόσχονται «εξωτικά» προϊόντα υψηλής απόδοσης με μικρή συμμετοχή από τον επενδυτή. Η Αστυνομία επισημαίνει ότι με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (Forex Scams, Ponzi και Pyramid Schemes), οι δράστες προσεγγίζουν τα θύματα, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υποδυόμενοι τους εργαζόμενους σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Υπόσχονται υψηλές αποδόσεις μέσω τοποθέτησής τους σε εικονικές διαδικτυακές επενδυτικές πλατφόρμες και αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι εικονικές αυτές πλατφόρμες παραπλανούν τους υποψήφιους επενδυτές, παρουσιάζοντάς τους αρχικά ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, προκειμένου να τους δελεάσουν και να τους ωθήσουν στην επένδυση μεγαλύτερων χρηματικών ποσών. Ακολούθως, όταν τα θύματα αιτούνται την ανάληψη ποσού του αρχικού κεφαλαίου ή μέρους των κερδών τους, οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία μαζί τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις: Μην επενδύετε τα χρήματά σας σε υπηρεσίες χωρίς να είστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους. Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Αναζητήστε πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που σας προσεγγίζουν. Αιτηθείτε τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή. Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή, για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική. Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}