Μπούμερανγκ για τις τράπεζες οι αυξήσεις επιτοκίων…

Τρίτη 04/06/2023    11 : 01 : 39
fed
73 / 100

Πως οι αυξήσεις επιτοκίων της FED άφησαν τις αμερικανικές τράπεζες με “απραγματοποίητες ζημίες” 620 δισ. δολαρίων

Ηκατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε πανικό στους επενδυτές καθώς ανέδειξε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα: Το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της αξίας που δίνουν οι μεγάλοι δανειστές στα ομόλογα που κατέχουν και της πραγματικής αξίας τους στην αγορά.

Από την Nicole Goodkind/CNN Business

Η πτώση της SVB συνδέθηκε, εν μέρει, με τη βουτιά της αξίας των ομολόγων που απέκτησε σε περιόδους άνθησης, όταν εισέρχονταν πολλές καταθέσεις πελατών και χρειαζόταν κάπου να τοποθετήσει τα μετρητά της.

Αλλά το SVB δεν είναι το μόνο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ με αυτό το πρόβλημα. Οι αμερικανικές τράπεζες είχαν απώλειες 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μη πραγματοποιηθείσες ζημίες (περιουσιακά στοιχεία των οποίων η τιμή έχει μειωθεί αλλά που δεν έχουν πουληθεί ακόμα) στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τoν Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Όταν τα επιτόκια ήταν σχεδόν μηδενικά, οι τράπεζες των ΗΠΑ μάζευαν πολλά ομόλογα. Τώρα, καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αυτά τα ομόλογα έχουν μειωθεί σε αξία. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, τα νεοεκδοθέντα ομόλογα αρχίζουν να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια στους επενδυτές, γεγονός που καθιστά τα παλαιότερα ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια λιγότερο ελκυστικά και λιγότερο πολύτιμα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότερες τράπεζες έχουν ορισμένες μη πραγματοποιηθείσες ζημίες στα βιβλία τους.

«Το τρέχον περιβάλλον των επιτοκίων είχε δραματικές επιπτώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου των στρατηγικών χρηματοδότησης και επενδύσεων των τραπεζών», δήλωσε ο πρόεδρος της FDIC Martin Gruenberg σε προγραμματισμένη ομιλία του στο Institute of International Bankers την περασμένη εβδομάδα. «Οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες αποδυναμώνουν τη μελλοντική ικανότητα μιας τράπεζας να ανταποκρίνεται σε απροσδόκητες ανάγκες ρευστότητας», πρόσθεσε.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες μπορεί να ανακαλύψουν ότι έχουν λιγότερα μετρητά από ό,τι πίστευαν -ειδικά όταν τα χρειάζονται- επειδή οι τίτλοι τους αξίζουν λιγότερο από ό,τι περίμεναν.

«Πολλά ιδρύματα -κεντρικές τράπεζες, εμπορικές τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία- έχουν περιουσιακά στοιχεία με σημαντικά μικρότερη αξία από ό,τι αναφέρεται στις οικονομικές τους καταστάσεις», δήλωσε ο Jens Hagendorff, καθηγητής οικονομικών στο King’s College του Λονδίνου. «Οι απώλειες που θα προκύψουν θα είναι μεγάλες και πρέπει να χρηματοδοτηθούν με κάποιο τρόπο. Το μέγεθος του προβλήματος αρχίζει να προκαλεί ανησυχία».

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού ακόμα, λένε οι αναλυτές.

«[Η πτώση των τιμών των ομολόγων είναι] πραγματικά ένα πρόβλημα μόνο σε μια κατάσταση όπου ο ισολογισμός βυθίζεται αρκετά γρήγορα… [και] πρέπει να πουλήσετε περιουσιακά στοιχεία που δεν θα έπρεπε κανονικά να πουλήσετε», δήλωσε ο Luc Plouvier, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στο Van Lanschot Kempen, μια ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσίας.

Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και δεν θα βρεθούν σε μια κατάσταση όπου θα αναγκαστούν να συνειδητοποιήσουν απώλειες ομολόγων, δήλωσε ο Gruenberg.

Οι μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή, αφού την Πέμπτη έπεσαν στη χειρότερη μέρα τους εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

*Η Julia Horowitz και η Anna Coobin συνεισέφεραν στο ρεπορτάζ.

………………………………………………………..

Φρένο της Fed στις αυξήσεις επιτοκίων

Η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, είναι πιθανό να οδηγήσει σε προσωρινή αναθεώρηση της στρατηγικής της Fed, αναφορικά με τη νομισματική πολιτική.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση στις 22 Μαρτίου, προκειμένου να χαλαρώσει την πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ. Αλλωστε η μεγάλη και συνεχής αύξηση των επιτοκίων θεωρείται από αναλυτές και ειδικούς, ως μια εκ των βασικών αιτιών για την κατάρρευση του επιχειρηματικού μοντέλου της Silicon Valley Bank.

goldman sachs

Η Goldman Sachs, πάντως, εξακολουθεί να αναμένει νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τον Φεβρουάριο η Fed αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της. Η κίνηση σηματοδότησε την όγδοη αύξηση σε μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022.

Πώς η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed οδήγησε σε κατάρρευση την SVB

Το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολούθησε η τράπεζα αποδεικνύεται πως δεν άντεξε στις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της Fed και ο φόβος ότι αυτό το «παράδειγμα» θα επαναληφθεί και σε άλλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, δημιουργώντας ντόμινο κατάρρευσης, είναι έκδηλος. Η SVB είναι η μόνη εισηγμένη τράπεζα στη Wall Street που επικεντρώνεται στη Silicon Valley και στις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που υποστηρίζονται από επενδυτικές και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

Οι εταιρείες αυτές, κυρίως υψηλής τεχνολογίας, αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}