Μπαράζ κατασχέσεων ετοιμάζει η Εφορία!

 24/09/2023    09 : 10 : 51
ααδε κατασχεσεις
70 / 100

Μπαράζ κατασχέσεων αναμένεται να εξαπολύσει από τον Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ προκειμένου να οδηγήσει στο ταμείο με το ζόρι, όσο το δυνατό περισσότερους φόρους από τα «φέσια» στην εφορία που ξεπέρασαν από τις αρχές του έτους τα 2,8 δισ. ευρώ.

Η προθεσμίες για επανένταξη στις ρυθμίσεις 72 και 120 δόσεων παρήλθαν, νέες ρυθμίσεις δεν σχεδιάζονται διαμηνύουν αρμόδιες πηγές πέραν του επικείμενου λίφτινγκ στον εξωδικαστικό και όσοι έχουν αφήσει οφειλές τους να γίνουν ληξιπρόθεσμες κινδυνεύουν άμεσα με λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.031.656 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν το πρώτο εξάμηνο του έτους απλήρωτους φόρους που υπερβαίνουν τα 2,8 δισ. ευρώ με το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών να φτάνει τα 104,977 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη αυξήθηκαν κατά 397 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και συνολικά στο εξάμηνο ανήλθαν σε 2,841 δισ. ευρώ. Από τα 4 εκατομμύρια οφειλετών, η συντριπτική πλειοψηφία χρωστάει λίγα ενώ σε λίγα χέρια συγκεντρώνονται τα περισσότερα χρέη.

Όπως έδειξε πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων της ΑΑΔΕ (με βάση τα δεδομένα έως τον Απρίλιο) από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, οκτώ στα δέκα ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία ή 84,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 107,7 δισεκατομμυρίων, «βαραίνει» μόλις 9.023 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών του δημοσίου ή 1,87 εκατ. ΑΦΜ χρωστούν λιγότερα από 500 ευρώ και μάλιστα τα χρέη αυτής της κατηγορίας μειώνονται , αναδεικνύοντας την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης η οποία αποτυπώνεται τόσο στα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ όσο και στην πορεία των φορολογικών εσόδων.

Τον Ιούνιο τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 528 εκατ. ευρώ. Έτσι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν συνολικά σε 3,342 δις. ευρώ.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 104,997 δισ. ευρώ εκ των οποίων 26,294 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώνεται σε 78,68 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}