Μπίζνα δισεκατομμυρίων στήνεται με τους πλειστηριασμούς…

 25/02/2024    06 : 46 : 26
pleistiriasmos akinita
64 / 100

Μπίζνα δισεκατομμυρίων στήνεται με τους πλειστηριασμούς…

Προσέξτε τι μας πλασάρει η landea μέσω capital.gr

Πλειστηριασμοί ακινήτων: Μια αγορά αξίας άνω του €1,1 δισ. κάτω από το ραντάρ

Το 2022 είναι το έτος που η αγορά ακινήτων μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών είδε σημαντική ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα το 2022 διενεργήθηκαν 51.708 πλειστηριασμοί ακινήτων, υπερδιπλάσιοι από τους 22.580 του 2021.

Όσον αφορά τις αγορές από πλειστηριασμό, το έτος 2022 πραγματοποιήθηκαν 8.750 αγορές ακινήτων με συνολική αξία 1.130.589.501€ με τις περισσότερες από αυτές να είναι οικιστικά ακίνητα στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η δυναμική ανάπτυξη της αγοράς των πλειστηριασμών συνεχίζεται και το 2023 με αυξητική τάση, καθώς κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 17% περισσότερες αγορές ακινήτων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Μέσα στο 2022 έγιναν 2.041 αγορές διαμερισμάτων από πλειστηριασμό στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα, στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης με μέση τιμή αγοράς 107.500€ και 79.900€ αντίστοιχα. Ειδικότερα, όπως μπορούμε να δούμε και στο παρακάτω διάγραμμα, η μέση τιμή αγοράς για διαμερίσματα ανά τετραγωνικό μέτρο στο 4ο τρίμηνο του 2022 ήταν 1.425€ για την Αττική και 1.110€ για τη Θεσσαλονίκη.

Οι 3 αλλαγές που ενίσχυσαν την αγορά ακινήτων μέσω πλειστηριασμού
Μείωση τιμής πρώτης προσφοράς
H μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς γίνεται πλέον “αυτόματα” χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος. Αν ένας πλειστηριασμός είναι 2 φορές άγονος (δεν έχει νικητή) τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται στο 80% της αρχικής. Αν στη συνέχεια πάλι ο πλειστηριασμός είναι άγονος τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται εκ’ νέου στο 65% της αρχικής.
Μέσα στο 2022 σχεδόν το ένα πέμπτο των πλειστηριασμών που αναρτήθηκαν είχαν μειωμένη τιμή (είτε στο 80% είτε στο 65%).

Δυνατότητα συμμετοχής σε πλειστηριασμό από κοινού
Μέχρι πρόσφατα, δικαίωμα συμμετοχής σε πλειστηριασμό είχαν μεμονωμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ενώ αποκλειόταν η δυνατότητα από κοινού συμμετοχής περισσότερων του ενός πλειοδοτών. Από τις αρχές του 2022 η δυνατότητα από κοινού αγοράς είναι πλέον εφικτή με αποτέλεσμα να έχει ενισχυθεί η συμμετοχή στους πλειστηριασμούς.

Τραπεζική Δανειοδότηση για αγορά ακινήτων από πλειστηριασμό
Πριν από το 2023 δεν υπήρχε η επιλογή τραπεζικής χρηματοδότησης για αγορά ακινήτου από πλειστηριασμό. Το γεγονός αυτό περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα συμμετοχής όσων δε διέθεταν μεγάλα ποσά σε μετρητά. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη που διευκολύνει τη συμμετοχή ιδιωτών είναι η δυνατότητα να λαμβάνουν τραπεζικό δάνειο για αγορά ακινήτου από πλειστηριασμό. Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως το 70% του ποσού της τιμής πρώτης προσφοράς, ανάλογα πάντα με την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}