Μια κατάρρευση της Credit Suisse δεν είναι αστεία περίπτωση…

 18/05/2024    07 : 02 : 48
credit suisse
64 / 100

Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Credit Suisse

Το τι θα συμβεί στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και στις κεφαλαιαγορές, εξαρτάται αυτή τη στιγμή αποκλειστικά και μόνο από το πόσο γρήγορα και αποφασιστικά θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διασώσει, σε συνδυασμό με την ελβετική κεντρική τράπεζα την καταρρέουσα Credit Suisse.

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει ρευστότητα στην Credit Suisse και αυτό είναι ασφαλώς ένα πολύ θετικό πρώτο μήνυμα. Μένει να δούμε αν είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις αγορές.

Τη στιγμή αυτή (Τετάρτη βράδυ) συνεδριάζουν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης προκειμένου να πάρουν μια απόφαση σχετικά με την αντίδραση της ΕΚΤ στο ζήτημα.

Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν όλοι στη μνήμη τους την πτώχευση της Leehman το 2008 που ήταν αναμφίβολα ένα μεγάλο μάθημα για την παγκόσμια οικονομία. Το δίδαγμα ήταν να μην αφήνουμε τις μεγάλες τράπεζες να καταρρέουν.

Η Credit Suisse σε αντίθεση με τις τρείς αμερικανικές τράπεζες που κατέρρευσαν δεν είναι αστεία υπόθεση. Είναι μια παγκόσμια τράπεζα που διασυνδέεται με όλες τις άλλες και επιπλέον με τις επιχειρήσεις, με τις αγορές, με τις εθνικές οικονομίες. Είναι πολύ μεγάλη για να αφεθεί στην τύχη της και αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα υπάρξει έγκαιρη αντίδραση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει άμεσα ανακοίνωση μέτρων από την ΕΚΤ, αλλά ίσως κάποια μετριοπαθής δήλωση στήριξης. Προς το παρόν δεν έχουν αποφασίσει να δηλώσουν, όπως παλιότερα ο Ντράγκι, “Whatever it takes”.

Οι πληροφορίες είναι οτι προς το παρόν συζητάνε τα υπέρ και τα κατά μιας παρέμβασης τους. Αυτό που κυρίως τους απασχολεί είναι ότι η παρέμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει αφενός χορήγηση μεγάλης ρευστότητας για στήριξη του συστήματος και αφετέρου διακοπή της αυξητικής πορείας των επιτοκίων. Και τα δυο αυτά μέτρα έρχονται σε αντίθεση με την αντιπληθωριστική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ αυξάνοντας τα επιτόκια.

Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να αποφασίσουν ξαφνικά να αλλάξουν άρδην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ιδίως όταν επί μήνες αγνοούν πολλούς οικονομικούς αναλυτές που επισημαίνουν ότι η πολιτική αύξησης των επιτοκίων δημιουργεί προβλήματα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης είναι διχασμένοι σε “ιέρακες” (το φιλογερμανικό μπλοκ) και “περιστερές” (ο Νότος και εμείς μαζί του) σχετικά με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Οι “περιστερές” θέλουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης ή και διακοπή του, αλλά φυσικά οι “ιέρακες” που επικρατούν δεν αλλάζουν εύκολα γνώμη. Ίσως τώρα να αντιληφθούν το λάθος τους και να διακόψουν τις αυξήσεις επιτοκίων πριν η ζημιά στις οικονομίες γίνει πολύ μεγάλη.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν οτι δεν υπάρχει κίνδυνος για Bank Run, δηλαδή την περίπτωση να τρέξουν πανικόβλητοι οι καταθέτες να σηκώσουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες – λεφτά που δεν μπορούν να υπάρξουν φυσικά σε μετρητά. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και όλων των οικονομιών.

Δεν ξέρω αν αυτό είναι καθησυχαστικό ή ανησυχητικό, πάντως οι κεντρικοί τραπεζίτες σήμερα το βράδυ(σ.σ. Τετάρτη) ακούγονται ιδιαιτέρως ψύχραιμοι. Να δούμε από αύριο…

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}