Με παραμύθια θέλουν να πείσουν για την ασφάλεια…των καταθέσεων στην Ελλάδα
Είναι ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες και μαζί με αυτές και οι καταθέσεις μας; Ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αυτό υποστηρίζουν με τις δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών.
Και επειδή το μυαλό όλων πηγαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers -“η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη” κλπ- αυτή τη φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επικαλούνται στοιχεία.
Τέσσερα τα βασικά επιχειρήματα στα οποία καταλήγουν και ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Στουρνάρας:
1. Η αναλογία των καταθέσεων που έχουν οι τράπεζες ως προς τα δάνεια που έχουν χορηγήσει δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Τα δάνεια ανέρχονται στα 123 δισ. ευρώ όλα μαζί ενώ οι καταθέσεις είναι στα 201,2 δισ. ευρώ. Το 2008, τα δάνεια ήταν πολύ περισσότερα από τις καταθέσεις.
2. Τα κόκκινα δάνεια δεν είναι πλέον στους ισολογισμούς των τραπεζών. Τον Μάρτιο του 2016, το 50% των δανείων που είχαν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους ήταν κόκκινα. Τον Δεκέμβριο του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό είχε πέσει στο 8,7%.
3. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα τα τελευταία 4 χρόνια και δεν υπάρχει καμία υποψία για “bank run” όπως συνέβη με την Silicon Valey Bank και την Credit Suisse. Ειδικότερα, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% την τελευταία 4ετία ποσοστό που μεταφράζεται σε 50 δις. ευρώ επιπλέον.
4. Bank Run είχαμε βιώσει στην Ελλάδα το 2012 και το 2015 για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Σήμερα, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με την περίοδο των μνημονίων και φυσικά δεν υπάρχει η απειλή της εξόδου της χώρας από το ευρώ όπως υπήρχε το 2015 πριν υπογραφεί το τρίτο μνημόνιο. Ενδεικτικά, το καλοκαίρι του 2015 οι καταθέσεις είχαν υποχωρήσει περίπου στα 136 δις. ευρώ. Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, έχουν ξεπεράσει τα 200 δις. ευρώ.
5. Οι τράπεζες διαθέτουν πλέον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 17,5% ενώ πλέον έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία. Μόνο το 2022 έχουν παραχθεί κέρδη άνω των 5 δις. ευρώ. Επίσης, εξακολουθούν και τελούν υπό αυστηρή εποπτεία από τον SSM.
6. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε ομόλογα όπως αυτά που είχε εκδώσει η Credit Suisse με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά άνω των 17 δις. ευρώ στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες έχουν επενδύσει κυρίως σε κρατικά ομόλογα και τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με την παραδοσιακή τραπεζική (χορηγήσεις κλπ). Επίσης τα δάνεια χορηγούνται με σαφώς αυστηρότερα κριτήρια συγκριτικά με το παρελθόν όταν εκδιδόταν πιστωτική κάρτα ακόμη και σε ανθρώπους με μηδενικό εισόδημα. Προφανώς η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση σημαντικό αριθμό δανειοληπτών όμως εκτιμάται ότι η κατάσταση μπορεί να είναι ελεγχόμενη πέραν του ότι τα περισσότερα από τα υφιστάμενα δάνεια είναι πλέον καλυμμένα με εξασφαλίσεις.
7. Τα οικονομικά της χώρας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρά το υψηλό χρέος. Τα πολύ μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα, ο τρόπος με τον οποίο είναι ρυθμισμένο το ελληνικό χρέος (σ.σ το μεγαλύτερο μέρος δεν είναι σε ομόλογα, το επιτόκιο είναι κλειδωμένο, το κόστος εξυπηρέτησης είναι κοντά στο 1,5% κα δεν υπάρχει επιβάρυνση από την αύξηση των επιτοκίων) λειτουργούν ως “εγγύηση” ότι οι δανειακές υποχρεώσεις θα εξυπηρετηθούν.
8. Οι καταθέσεις των 200 δισ. ευρώ δεν έχουν συγκεντρωθεί από μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα αν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μαζικές αναλήψεις. Τα 200 δις. ευρώ είναι κατακερματισμένα σε δεκάδες εκατομμύρια λογαριασμούς. Επίσης, με την εγγύηση των καταθέσεων (100.000 ευρώ ανά καταθέτη) που προσφέρει το ΤΕΚΕ, ουσιαστικά είναι καλυμμένη η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων καταθετών.