Με νομικό τρικ η Ευα Καϊλή θέλει να βγει κι από πάνω…

 13/06/2024    10 : 40 : 36
καιλη λεφτα
69 / 100

Εννέα μήνες μετά το σκάνδαλο QatarGate που ταρακούνησε τους θεσμούς του Ευρωκοινοβουλίου και έστειλε στη φυλακή για αρκετούς μήνες την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή, η υπόθεση θα μπορούσε να… καταρρεύσει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Μεταδίδει το ieidiseis.gr

Αιτία είναι η τολμηρή κίνηση από την πλευρά των δικηγόρων της Εύας Καϊλή, η οποία ήταν μία εκ των πρωταγωνιστών του QatarGate. Μετά από έναν αγώνα δρόμου διάρκειας 9 μηνών, οι δικηγόροι της πρώην αντιπροέδρου της Ευρωβουλής προσέρχονται σήμερα στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες όπου ενώπιον του ομοσπονδιακού εισαγγελέα θα υποστηρίξουν πως η αστυνομία και οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες ενήργησαν παράνομα κατά τη δίωξή της. Αυτή η νομική κίνηση μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την υπόθεση.

Μάλιστα, έχουν την υποστήριξη ακόμη ενός προσώπου που εμπλέκεται στο σκάνδαλο του QatarGate, τον Andra Cozolino, μέλος της Ευρωβουλής.

Η σημερινή συνάντηση έρχεται ακριβώς ένα χρόνο, μετά την έναρξη της μυστικής έρευνας των βελγικών αρχών για χρηματισμό αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ.

Ενώπιον του ομοσπονδιακού εισαγγελέα οι δύο δικηγόροι της Καϊλη θα ισχυριστούν πως οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία του Βελγίου παραβίασαν τους νόμους της ΕΕ για την βουλευτική ασυλία τόσο της Ελληνίδας ευρωβουλευτού όσο και άλλων μελών.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή του Politico οι δικηγόροι υπέβαλαν αίτημα για «νομικό έλεγχο της διαδικασίας» στην ομοσπονδιακή εισαγγελία, το οποίο ενεργοποιεί την εξέταση των κατηγορουμένων από τρεις ανεξάρτητους δικαστές.

Η Καϊλή επιδιώκει να υποχρεώσει το Δικαστήριο «να καλέσει όλα τα μέρη να μιλήσουν για το θέμα». Υποστηρίζει ότι «η βουλευτική ασυλία που απολαμβάνει έχει παραβιαστεί και ότι η ποινική δίωξη εναντίον της πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη».

Η αιφνιδιαστική παραίτηση τον Ιούνιο του επικεφαλής ανακριτή που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση, Michel Claise προκάλεσε ήδη μεγάλο πλήγμα στην έρευνα.

Με την υπόθεση του Qatargate να καθυστερεί, υπάρχει η αίσθηση πως οι κατηγορούμενοι ακόμη και αν αποδειχθούν ένοχοι, θα μπορούσαν να γλιτώσουν από τις κυρώσεις.

Αυτό που θα ισχυριστούν οι δικηγόροι της Καϊλή είναι πως πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας, οι ερευνητές του Qatargate θα έπρεπε να έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα στο Κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας της — κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε. Αντίθετα η βουλευτική της ασυλία ήρθη τον Δεκέμβριο, αφού είχε συλληφθεί για μεγάλο χρηματικό ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της. Η βελγική αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, τη συνέλαβε και κατέσχεσε τσάντες που περιείχαν περίπου 150.000 ευρώ σε μετρητά.

«Εάν αποφανθούν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία συλλέχθηκαν παράνομα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο», δήλωσε ο Domenico Vincenzo Ferraro, δικηγόρος του Cozzolino που προσκλήθηκε στη συνάντηση.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}