Με απευθείας ανάθεση ύψους 100.000.000 ευρώ η νέα αστυνομική ταυτότητα!

 19/06/2024    12 : 38 : 44
ταυτοτητα νεα
68 / 100

Με απευθείας ανάθεση ύψους 100 εκατ. ευρώ θα εισέλθουν στη ζωή μας από τις 25 Σεπτεμβρίου οι νέες ταυτότητες ενώ μια κατηγορία πολιτών τις θεωρεί «όργανο του Σατανά» και αντιδρά έντονα στην αντικατάσταση της παλιάς που να σημειωθεί δεν πληροί καμία προδιαγραφή ασφαλείας.

Γράφει ο Νίκος Θεοδωρόπουλος

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τον κ. Γιάννη Οικονόμου συνεχίζει τη σύμβαση του προκατόχου του Νότη Μηταράκη, ο οποίος είπε στο ΒΝ ότι συνέχισε την σύμβαση του πρώην υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου.
Ο δύο τελευταίοι υπουργοί ακολουθούν την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης χωρίς να γνωρίζουν γιατί βιάστηκε να κάνει μία «μικρή» σύμβαση όταν η συνολική αξία του έργου είναι έξι φορές υψηλότερη.

Ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης στο ΒΝ

Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ Νότης Μηταράκης όταν ρωτήθηκε από το BN με ποια σύμβαση έρχονται οι νέες ταυτότητες, δήλωσε ότι ακολούθησε την απόφαση του προηγούμενου υπουργού, με την οποία είχαν αγοραστεί μηχανήματα και παρέμειναν αναξιοποίητα.

Δήλωσε άγνοια για την υλοποίηση της σύμβασης και προσδιόρισε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2026 όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν τις νέες ταυτότητες για ταξιδέψουν σε χώρες μέλη της Ε.Ε όπως και στις ΗΠΑ. Ο πρώην υπουργός είπε ότι οι Έλληνες που δεν θα έχουν τη νέα ταυτότητα θα πρέπει να αξιοποιούν το Διαβατήριο το οποίο όμως διαθέτει μόλις ο ένας στους τέσσερις.

Σύμβαση «Μαμούθ» οι ταυτότητες για το κράτος

Οι νέες ψηφιακές ταυτότητες είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες συμβάσεις του Κράτους με την ιδιωτική πρωτοβουλία αφού η αξία της φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ.

Ο αρχικός διαγωνισμός είχε γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην συνέχει έγινε δεύτερος ο οποίος όμως έληξε άδοξα από τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο διαγωνισμός ψηφιοποίησης των νέων ταυτοτήτων συγκέντρωσε τα πιο ισχυρά εταιρικά ονόματα της τεχνολογίας.

Ανάμεσα τους ήταν η γαλλική εταιρεία Gemalto μέλος του ομίλου Thales Company, η υπό γερμανικό έλεγχο Veridos Matsoukis, η γαλλική Idemia, με άγνωστο Έλληνα εταίρο, η βελγική ZETES INDUSTRIES και η Ιαπωνική Toppan Printing, με συνεργάτη τον κ Ηλία Σαμαρά.
Πρόκειται για την εταιρεία που συνεργαζόταν ήδη με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την έκδοση διαβατηρίων.

Σε απευθείας αναθέσεις τα χρήματα των φορολογούμενων

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Τάκης Θεοδωρικάκος από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2023, επέλεξε να παγώσει τον αρχικό διαγωνισμό έκδοσής νέων ταυτοτήτων και επέλεξε με απευθείας ανάθεση την εταιρεία του Ηλία Σαμαρά , ο οποίος συνεργάζεται με την Ιαπωνική εταιρεία Toppan Printing που ανέλαβε το έργο και την αγορά μηχανημάτων για την έκδοση των ψηφιακών ταυτοτήτων.

Τα ερωτηματικά της ενδιάμεσης σύμβασης

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το κόστος του έργου είναι 600 εκατ. ευρώ αρά με την προσωρινή σύμβαση δεν καλύπτονται οι ανάγκες όλης της χώρας.

Δηλαδή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε να αγοράσει έναν μικρό αριθμό μηχανημάτων για ορισμένα Αστυνομικά Τμήματα ή με την σύμβαση των 100 εκατ. ευρώ όλα τα Αστυνομικά Τμήματα των μεγάλων πόλεων θα έχουν τη δυνατότητα έκδοσης ταυτοτήτων. ;

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έδειξε να βιάζεται και έτρεξε να υλοποιήσει μια σύμβαση όταν η καταληκτική ημερομηνία για τις νέες ταυτότητες είναι ο Αύγουστος του 2026.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα σύμβαση της Toppan πηγαινοερχόταν για περισσότερους από έξι μήνες στα διάφορα υπουργεία για να δεθεί πολιτική εντολή έτσι ώστε η πρώτη ταυτότητα να τυπωθεί και να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην 87η ΔΕΘ, ήτοι στις 9 Σεπτεμβρίου 2023.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}