Μεταβιβάσεις ακινήτων: Προς νέα αναστολή ο φόρος υπεραξίας 15%

 21/03/2023    09 : 00 : 11
ακινητα
67 / 100

Με την αγορά των ακινήτων να εμφανίζει έντονα σημάδια ανθεκτικότητας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας η οποία «ροκανίζει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει μια ακόμη ανάσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μετά το «πάγωμα» έως το τέλος του 2024 της επιβολής ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες και η αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, μέτρο το οποίο έχει «παγώσει» έως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η επιβολή φόρου 15% στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης να αναβληθεί για ένα ή δυο ακόμη έτη ενώ επί τάπητος βρίσκεται και η πρόταση που προβλέπει την πλήρη κατάργηση του μέτρου το οποίο αν και νομοθετήθηκε το 2013, την περίοδο των Μνημονίων, δεν εφαρμόστηκε.

Με βάση την ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία, οι διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) που προβλέπουν την επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (επί της υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε, έχουν ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να φέρουν στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει την αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων για άλλο ένα έτος ή για άλλα δύο έτη. Δηλαδή, η έναρξη ισχύος του μέτρου θα μετατεθεί για την 1η Ιανουαρίου 2024 ή την 1η Ιανουαρίου 2025.

Έτσι, όσοι φορολογούμενοι σχεδιάζουν να πωλήσουν ακίνητα τους επόμενους μήνες δεν θα πληρώσουν φόρο 15% επί της διαφοράς μεταξύ των τιμών στις οποίες απέκτησαν τα ακίνητα και των τιμών στις οποίες θα τα πωλήσουν.

Η διάταξη που έχει «παγώσει» προβλέπει ότι:

– Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου.

– Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

– Οσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}