Μελόνι: Κοινή λογική η φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών

 01/10/2023    12 : 21 : 49
giorgia meloni 1
65 / 100

Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν έχει καμία πρόθεση να φορολογήσει τα «νόμιμα κέρδη» των τραπεζών, δήλωσε η πρωθυπουργός Τζ. Μελόνι σε συνέντευξή της στο Il Sole 24 Ore, λίγες εβδομάδες αφότου η κυβέρνησή της συντάραξε τις αγορές με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για επιβολή φόρου στα υπερκέρδη τους.

Η φορολόγηση αυτού που αποκάλεσε «επιπλέον κέρδη» των ιταλικών τραπεζών είναι «κοινή λογική», είπε η Μελόνι στη Sole στη συνέντευξη. Η πρωθυπουργός, η οποία έχει τακτικά επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε ότι αυτά τα κέρδη ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια.

Η κυβέρνηση της Μελόνι έχει αναλάβει ενεργό ρόλο σε μια σειρά εταιρικών κλάδων, από τις τράπεζες μέχρι την αεροπορία και την τεχνολογία. Η Ιταλία ενέκρινε τη Δευτέρα ένα διάταγμα που εξουσιοδοτεί το κράτος να αναλάβει μερίδιο στις δικτυακές επιχειρήσεις της Telecom Italia SpA, μέρος μιας προσπάθειας της ολοένα και πιο ακτιβιστικής κυβέρνησης να διεκδικήσει περισσότερο έλεγχο σε στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία, σημειώνει το Bloomberg.

Η Μελόνι επιβεβαίωσε επίσης ότι ο αμφιλεγόμενος ρόλος της Ιταλίας στο έργο υποδομής Belt and Road της Κίνας θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο. Η Ρώμη δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ να αποχωρήσει από το πρόγραμμα και η Μελόνι δεσμεύτηκε να προστατεύσει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, ανεξάρτητα από την τύχη του συμφώνου.

Αναφερόμενη στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης -ένα σύνολο κανόνων που διασφαλίζουν ότι οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν υγιή δημόσια οικονομικά και συντονίζονται δημοσιονομικά-, η Μελόνι είπε ότι οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και την άμυνα δεν πρέπει να εμπίπτουν στους κανονισμούς του συμφώνου. Η πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί της έχουν συγκρουστεί τακτικά με την ΕΕ για δημοσιονομικά ζητήματα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}