Μελέτη: «Πέφτει» το IQ όσων έχουν γεννηθεί μετά τη δεκαετία ’70

 31/05/2023    10 : 42 : 23
iq
64 / 100

Μελέτη που δημοσιεύεται το 2018 στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS ασχολήθηκε με τις διανοητικές επιδόσεις των νεαρών Νορβηγών που περνούν από τεστ ευφυίας επ’ ευκαιρία της στράτευσής τους και είναι γεννημένοι από το 1962 έως το 1991.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι έγιναν πιο έξυπνοι στο πρώτο μέρος του περασμένου αιώνα- μια τάση που ονομάστηκε φαινόμενο Flynn. Διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγήσουν αυτή την προφανή λαμπρότητα του ανθρώπινου νου, όπως η καλύτερη διατροφή, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση κλπ, όλοι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γίνουν πιο έξυπνοι ενήλικες.

Αλλά τώρα, σύμφωνα με τους ερευνητές στη Νορβηγία, η τάση αυτή έχει τελειώσει. Αντί να γίνουν πιο έξυπνοι, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να γίνονται πιο χαζοί.

Οι δύο ερευνητές από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών της Ragnar Frisch στη Νορβηγία, διαπίστωσε ότι οι βαθμολογίες των τεστ IQ έχουν πέσει τις τελευταίες δεκαετίες. Στο άρθρο που δημοσίευσε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Bernt Bratsberg και ο Ole Rogeberg περιγράφουν τη μελέτη τους και τα αποτελέσματα που βρήκαν. Προσφέρουν επίσης κάποιες πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους.

Η μελέτη της ομάδας περιελάμβανε την ανάλυση των αποτελεσμάτων των τεστ IQ σε νεαρούς άνδρες που εισήλθαν στην εθνική υπηρεσία της Νορβηγίας (υποχρεωτικό στρατιωτικό καθήκον) κατά τα έτη 1970 έως 2009. Συνολικά καταγράφηκαν 730.000 αποτελέσματα δοκιμών. Στη μελέτη των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες μειώθηκαν κατά μέσο όρο επτά μονάδες ανά γενιά, μια σαφής αντιστροφή των αποτελεσμάτων των δοκιμών που ξεκίνησαν περίπου 70 χρόνια.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης κάποιες διαφορές μεταξύ οικογενειακών ομάδων, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποια από τα αίτια της πτώσης μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αλλά προτείνουν επίσης ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια μείωση, όπως αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και παιδιά που διαβάζουν λιγότερο και παίζουν περισσότερα με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Δυστυχώς, κι άλλοι ερευνητές βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα. Μία βρετανική ομάδα διαπίστωσε πρόσφατα ότι τα αποτελέσματα βαθμολογίας IQ μειώθηκαν κατά 2,5 έως 4,3 μονάδες κάθε δεκαετία από το τέλος περίπου του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Και αυτό τον περασμένο Δεκέμβριο, μια άλλη ομάδα από τις Η.Π.Α. διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έτρωγαν πολλά ψάρια έτειναν να έχουν υψηλότερο IQ – και κοιμόντουσαν επίσης καλύτερα, που είναι ένας άλλος παράγοντας που εμπλέκεται στα επίπεδα πληροφοριών των ενηλίκων.

​Άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον επισημαίνει ότι η αναστροφή του φαινομένου Flynn παρουσιάζεται μόνο στις αναπτυγμένες χώρες και όχι στις αναπτυσσόμενες.

Είναι ολοφάνερο ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας “κλέβει” από την ανθρώπινη νοημοσύνη.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}