«Μας έκαψαν για τις ανεμογεννήτριες» !!

 22/06/2024    06 : 54 : 53
ανεμογεννητριες
72 / 100

Οι καταγγελίες των κατοίκων στις περιοχές που καίγονται από διαδέχονται η μία την άλλη καθώς όπως λένε σε πολλά σημεία είτε δεν επιχειρούν εναέρια μέσα, είτε η αργοπορία της πυροσβεστικής ήταν τεράστια με αποτέλεσμα ακόμα και τώρα να υπάρχει μια ανεξέλεγκτη φωτιά που καταστρέφει ότι βρίσκει στο διάβα της.

Ωστώσο, στο προχθεσινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ένας κάτοικος των Δερβενοχωρίων προχώρησε σε μια καταγγελία που κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι υπάρχει περίπτωση να ισχύει.

Ο κάτοικος της περιοχής ανέφερε ότι η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού ο οποίος έγινε προκειμένου στο σημείο να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες καθώς όπως είπε στο σημείο έχει αρχίσει ήδη κάποιες εργασίες η εταιρεία που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.

«Βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι σε ένα μήνα εδώ θα έχουμε ανεμογεννήτριες», ήταν τα σοκαριστικά λόγια του κατοίκου.

Δυστυχώς, όμως, όταν άρχισε να λέει τη γνώμη του για τα αίτια της πυρκαγιάς η κ. Κοσιώνη σε μια προσπάθεια να μην ακουστεί κάτι παραπάνω προσπάθησε να τερματίσει τη συζήτηση ευχόμενη να πάνε όλα καλά και να σβήσει το πύρινο μέτωπο.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Τζουμάκας: «Πυρπολούν περιοχές για ξενοδοχεία και ΑΠΕ»

Σάλος με τις δηλώσεις Τζουμάκα στον αέρα του ΣΚΑΪ πως τα καίνε όλα για ξενοδοχεία, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά
Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτής και Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις φωτιές που καίνε σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία, μίλησε ξεκάθαρα για εμπρησμούς που στοχεύουν στην αλλαγή της χρήσης γης, κάνοντας λόγο για «διπλό έργο» και φέρνοντας παράδειγμα τον Καναδά.

Είπε μεταξύ άλλων:

«Ούτε 10% των πυρκαγιών δεν είναι από αμέλεια. Είναι οργανωμένες οι πυρπολήσεις που στοχεύουν σε περιοχές που έχουν ενδιαφέρον να αλλάξει χρήση η γης. Εμπρησμοί στα περιαστικά δάση στην πόλη και στα νησιά … Δάσος και δασική έκταση δεν επιτρέπεται αλλαγή χρήσης γης … Είδατε στον Καναδά τις πυρκαγιές; Ε πρέπει να κάνουν φωτοβολταϊκά, ξέρω τι σας λέω. Εκατομμύρια εκτάρια. Είδατε στην Καλιφόρνια; Ομοίως. Γιατί στα Δερβενοχώρια; Εκεί δεν είναι τόσο πολύ για τα οικόπεδα. Είναι γιατί θέλουν να κάνουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Είναι διπλό το έργο, αλλαγή χρήσης γης, οικόπεδα, ξενοδοχεία και η νέα υπόθεση της ενέργειας. Πυρπολούν περιοχές».

Η «θιγμένη» ΕΛΕΤΑΕΝ απαντά: Καμία συσχέτιση πυρκαγιών και ανεμογεννητριών
Για «ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας» και «αισχρά υπονοούμενα», που προσπαθούν «συκοφαντικά να συσχετίσουν τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες» κάνει λόγο σε σημερινή ανακοίνωση η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με αφορμή σχετικές αναφορές.

Νωρίτερα, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Τζουμάκας, είχε υποστηρίξει ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών είναι εμπρησμοί που στοχεύουν στην αλλαγή της χρήσης της γης, « … γιατί θέλουν να κάνουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Είναι διπλό το έργο, αλλαγή χρήσης γης, οικόπεδα, ξενοδοχεία και η νέα υπόθεση της ενέργειας. Πυρπολούν περιοχές».

Η ΕΛΕΤΑΕΝ απαντώντας ανέφερε μεταξύ άλλων:

1. Ανεμογεννήτριες, όπως και πολλά άλλα είδη εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, επιτρέπεται νομίμως να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο πυρκαγιάς ή «αποχαρακτηρισμού» της δασικής έκτασης όπως φαντάζονται μερικοί.

2. Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά ή άλλη αιτία δυσκολεύει, και δεν διευκολύνει, την αδειοδότηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Η καμένη έκταση κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα και η υπό αδειοδότηση εγκατάσταση υποχρεούται σε αυξημένες μελέτες, μέτρα και δράσεις προστασίας, παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης που, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκτελέσει.

3. Η περίπτωση της Καρυστίας όπου υπάρχει ικανή συγκέντρωση εγκατεστημένων και υπό αδειοδότηση ανεμογεννητριών, είναι χαρακτηριστική: όλες οι εστίες των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 20 έτη, είναι έξω από περιοχές ανεμογεννητριών. Και εκεί, όπως και σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανεμογεννητριών και πυρκαγιών.

Να θυμηθούμε όμως τον “νόμο” Σακελλαροπούλου;

Ανεμογεννήτριες στα αναδασωτέα: Κανένα πρόβλημα σύμφωνα με το ΣτΕ!
Τι σχέση έχουν οι δασικές πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες; Μέχρι πρότινος, καμία. Η ρητή διάταξη του άρθρ. 117 παρ. 3 του Συντάγματος απαγορεύει στις αναδασωτέες περιοχές κάθε άλλη πλην της αναδάσωσης χρήση, οσοδήποτε κοινωφελής ή περιβαλλοντικά φιλική κι αν είναι η χρήση αυτή.

Αυτά μέχρι το 2011. Τη χρονιά εκείνη, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (υπ’ αρ. 2474/2011 ΣτΕ, Πρόεδρος Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Εισηγήτρια Κατερίνα Σακελλαροπούλου) παραπέμπει στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου προς επίλυση το πρωτοφανές ζήτημα αν, παρά την κατηγορηματική ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες περιοχές

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ’ αρ.2499/2012 απόφασή της (Πρόεδρος Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Εισηγήτρια Κατερίνα Σακελλαροπούλου) και παρά την ύπαρξη αντίθετης πάγιας νομολογίας, έκρινε επιτρεπτή την εγκατάσταση του επίμαχου αιολικού πάρκου σε ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ περιοχή (με σημαντική, είναι η αλήθεια, μειοψηφία).Έκρινε δηλαδή ότι το Σύνταγμα μπορεί να ερμηνεύεται και ενάντια στην αδιάστικτη και ανεπίδεκτη ερμηνείας ρητή γραμματική του διατύπωση. Και ότι τα αιολικά πάρκα, δηλ. βαριές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, έστω και «πράσινης», ταυτίζονται με τα δάση. Είτε αναδασώσει κανείς φυτεύοντας δέντρα είτε φυτεύοντας ανεμογεννήτριες, ένα και το αυτό. Και ακόμα, ότι στις αναδασωτέες περιοχές επιτρέπεται να εκτελούνται και άλλα έργα με ιδιαίτερη εθνική, κοινωνική ή οικονομική σημασία.

Η παραπάνω απόφαση χαιρετίστηκε από τον επιχειρηματικό κόσμο, ορισμένους δικηγόρους, ακόμα και κάποιους ακαδημαϊκούς δασκάλους, ως υπόδειγμα ρεαλισμού εκ μέρους του ΣτΕ. Οι συνέπειές της είναι προφανείς και κάθε χρόνο που περνά οδυνηρότερες. Οι συσχετισμοί και τα συμπεράσματα κάθε χρόνο τα βγάζει ο λαός, αφού… τα βιώνει πρώτα!

Τα κρίσιμα αποσπάσματα (Σκέψεις 14 και 15) της υπ’ αρ. 2499/2012 απόφασης Ολομέλειας του ΣτΕ:

«… Κατά την έννοια όμως της συνταγματικής διάταξης, παρά την απόλυτη διατύπωσή της, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο συνταγματικός νομοθέτης είχε τη βούληση να απαγορεύσει τη χρησιμοποίηση αναδασωτέων εκτάσεων ακόμη και για σκοπούς ιδιαίτερης σημασίας για το δημόσιο συμφέρον που δεν μπορούν να καλυφθούν με άλλο τρόπο, αφού η απαγόρευση αυτή στις παραπάνω περιπτώσεις θα είχε ως συνέπεια να καταστεί αδύνατη η ικανοποίηση υπέρτερων δημόσιων σκοπών, λόγω του γεγονότος ότι προηγήθηκε καταστροφή της δασικής βλάστησης, που ενδεχομένως, μάλιστα, να προκλήθηκε, με σκοπό τη ματαίωση του έργου. Ως εκ τούτου, κατά την έννοια της ανωτέρω διάταξης του Συντάγματος, με την οποία συμπληρώνεται η ρύθμιση για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων που εισάγεται με το άρθρο 24 παρ. 1 και η οποία, ως εκ τούτου, αν και θεσπίζει αυστηρό καθεστώς προστασίας για τις αναδασωτέες εκτάσεις, είναι ερμηνευτέα στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου με τη διάταξη του άρθρου 24 παρ. 1 σκοπού, δεν αποκλείεται η θέσπιση από το νομοθέτη ρυθμίσεως, δια της οποίας παρέχεται η δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να εγκριθεί επέμβαση σε έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, ακόμη και πριν ανακτήσει τη δασική μορφή της, προκειμένου να εκτελεστεί έργο, το οποίο αποβλέπει στην εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία, αν η εκτέλεση του έργου στην έκταση αυτή είναι απολύτως αναγκαία και επιτακτική, στο μέτρο που η παρέλευση του απαιτούμενου για την πραγματοποίηση της αναδάσωσης χρονικού διαστήματος θα είχε ως συνέπεια τη ματαίωση του επιδιωκόμενου δημόσιου σκοπού…»

«Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, νομίμως επετράπη με την προσβαλλόμενη πράξη (Σημ: απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας […] με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχή που είχε κηρυχτεί αναδασωτέα), η επέμβαση στην επίδικη έκταση…»

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε και εδώ:

ΚΟΙΤΑ ΚΑΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ: ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ….. ΤΥΧΑΙΑ….ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000 !!!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}