Μαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης φέτος από 200.000 εργαζομένους
Θα ξεπεράσουν τις 200.000 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν ή θα κατατεθούν εντός του 2022, ενώ μέσα σε 3 χρόνια, από το 2021 έως το 2023, οι ειδικοί θεωρούν ότι συνολικά θα υποβληθούν περισσότερες από 600.000.
Ήδη, σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός των νέων αιτήσεων είναι αυξημένος κατά 24% σε σχέση με αυτό που αρχικά είχε εκτιμήσει το υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα και παρότι, όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Επιτροπή, έχουν γίνει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, τελικά ο στόχος για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων να μετατίθεται για τον Φεβρουάριο του 2023. Βέβαια, τα στοιχεία της Ε.Ε. ήταν για τον περασμένο Αύγουστο, όταν το κόστος των ληξιπρόθεσμων ήταν της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Πλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, τα ληξιπρόθεσμα εκτιμώνται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η πλειοψηφία αφορά αιτήσεις ανελαστικές, που εντέλει θα απορριφθούν.
Το γεγονός βέβαια της έκρηξης των αιτήσεων συνταξιοδότησης παραμένει, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Άτλας, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022 είχαν κατατεθεί 180.000 νέες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, όταν συνολικά το 2020, οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί δεν ξεπερνούσαν τις 176.000.
Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως φέτος όπως και πέρυσι, το κύμα φυγής θα ξεπεράσει κατά πολύ τα προηγούμενα κύματα μαζικής συνταξιοδότησης που είχαν καταγραφεί το 2010, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας που επέβαλε το πρώτο μνημόνιο (135.000 αιτήσεις) αλλά και τις αιτήσεις της περιόδου 1998-2006, οπότε κυριαρχούσαν οι μεγάλες εθελούσιες έξοδοι στον ΟΤΕ, στη ΔEΗ και στις τράπεζες.
Στη μαζική φυγή του 2021, με τις 212.151 αιτήσεις, πρωτοστάτησαν εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί, με τις εκτιμήσεις να θέλουν αντίστοιχη μαζική έξοδο κυρίως των εκπαιδευτικών και γενικότερα των δημόσιων υπαλλήλων, κατά τους τελευταίους δύο μήνες του 2022, εξαιτίας των αλλαγών στα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο δημόσιο, για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή αύριο.
Αναλυτικά, τα στοιχεία του συστήματος Άτλας για το 2022 και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο δείχνουν πως έχουν υποβληθεί 179.878 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Συνολικά, το 2021, έτος που χαρακτηρίστηκε από την εκρηκτική αύξηση των νέων συνταξιοδοτήσεων, υποβλήθηκαν 212.151 αιτήσεις, ενώ έως τον Οκτώβριο είχαν υποβληθεί 169.433 αιτήσεις. Ήδη, δηλαδή, έχουν υποβληθεί στο 10μηνο του τρέχοντος έτους 10.000 αιτήσεις περισσότερες από το «κακό» αντίστοιχο 10μηνο του 2021. Και οι δύο επόμενοι μήνες αναμένονται εξίσου «κακοί», αφού κατά κύριο λόγο όσοι θεμελιώνουν ασφαλιστικό δικαίωμα σπεύδουν να υποβάλουν αίτηση έως το τέλος του μήνα.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Εργασίας και γνώστης του ασφαλιστικού Γιώργος Κουτρουμάνης, εντός του 2022, έχει δημιουργηθεί εσφαλμένα κύμα ανασφάλειας στους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, ότι εάν υποβάλουν αίτηση εντός του τρέχοντος έτους, θα λάβουν μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξή τους σε σχέση με αυτήν που θα λάβουν εάν υποβάλουν αίτηση εντός του 2023.
Κάτι που στην πράξη δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν παραδείγματα που οι συντάξεις όσων συνταξιοδοτηθούν το 2023 θα είναι έστω και οριακά υψηλότερες, απ’ ό,τι εάν έβγαιναν σε σύνταξη το 2022. Σημαντικός είναι, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, και ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που συμπληρώνοντας το 62ο έτος της ηλικίας τους υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση και στη συνέχεια εξακολουθούν να εργάζονται, ενώ και οι υγειονομικοί, πιεσμένοι από τις συνθήκες που επικρατούσαν στην πανδημία, υπέβαλαν αιτήσεις ακόμα και για μειωμένη σύνταξη. Το ίδιο συνέβη και με άλλες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων, ιδίως ευπαθείς ομάδες που ανησυχούσαν για τη διασπορά του κορωνοϊού.
Τέλος, αρκετοί είναι και οι ασφαλισμένοι που ενώ είχαν θεμελιώσει δικαίωμα, δίσταζαν να υποβάλουν αίτηση, θεωρώντας ότι η αναμονή χωρίς εισόδημα είναι μεγάλη, λόγω των εκκρεμών συντάξεων. Πλέον, με το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ να διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι οι συντάξεις, έστω και με επιφύλαξη, θα δοθούν εντός 3 μηνών, οι δισταγμοί τους κάμπτονται. Οι ειδικοί, δε, εκτιμούν ότι και το 2023, για τους ίδιους λίγο-πολύ λόγους, το κύμα των αιτήσεων θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.