Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έρχονται και τα φοιτητικά δάνεια!

Έρχονται τα φοιτητικά δάνεια
Μαζί με την έλευση των πρώτων ιδιωτικών Πανεπιστημίων – το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε τα μεσάνυκτα του Σαββάτου ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται να ψηφιστεί στις 7 ή 8 Μαρτίου – μαθαίνω ότι θα έρθουν και τα πρώτα «φοιτητικά δάνεια».
Πρόκειται για έναν θεσμό που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στην «Μέκκα των ιδιωτικών πανεπιστημίων στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια,.
Με αυτά παρέχεται στους φοιτητές τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε αυτά όπου τα δίδακτρα ακόμη και μετά τις υποτροφίες που χορηγούνται είναι δυσθεώρητα, και να τα εξοφλήσουν στη συνέχεια όταν ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Όπως μου έλεγε λοιπόν φίλος τραπεζίτης από τα παλιά, ήδη σε μία – δύο τράπεζες (ως γνωστόν η ευγενής τάξη των τραπεζιτών γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σχεδιάζει ο ανταγωνισμός) τα έχουν βάλει στο τραπέζι τα δεδομένα και σχεδιάζουν το νέο αυτό προϊόν, προκειμένου να το λανσάρουν όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες.
Με άλλα λόγια όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο σχετικός Νόμος στην πράξη.
Από τα «διακοποδάνεια» στα «φοιτητικά δάνεια», συνιστά όπως και να το κάνουμε μία ποιοτική εξέλιξη όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.
Βέβαια το «πανηγυρικό» του κλίματος μου το χάλασε μία είδηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που διάβασα σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει φοιτητικά δάνεια αξίας 1,2 δις. δολαρίων.
Η κίνηση, η οποία ωφελεί περίπου 150.000 δανειολήπτες, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο κυβερνητικό πρόγραμμα SAVE (Saving on a Valuable Education), διαγράφει τα δάνεια για όσους δανείστηκαν λιγότερα από 12.000 δολάρια για την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους.