Μήνυση από τον ΔΣΑ κατά Χατζηδάκη: «Που πήγαν τα εκατομμύρια ευρώ των εισφορών μας» ;;

 14/04/2024    04 : 32 : 02
δσα εφκα
70 / 100

Ο πρόεδρος, οι δύο αντιπρόεδροι, ο γενικός γραμματέας και φυσικά ο έχων την τελική νομική επιμέλεια και μέλος του ΔΣ συνάδελφος, καταθέσαμε σήμερα την μηνυτήρια αναφορά για τη διαχρονική από το 2011 και μέχρι σήμερα και κακή κατά την άποψή μας διαχείριση των αποθεματικων του ειδικού λογαριασμού ανεργίας επιστημόνων….

Κι ένα ερώτημα: Απο πότε έχει να υποβάλει ισολογισμούς ο e-ΕΦΚΑ… κι από πότε τα ενταχθεντα ταμεία και οι ειδικοί λογαριασμοί;

Οι ασφαλισμένοι που τόσα χρόνια πληρώνουν χωρίς καμία ανταπόδοση δικαιούνται να γνωρίζουν…

Οι δικηγόροι μηνύουν τον Κωστή Χατζηδάκη για τα “εξαφανισμένα” 62 εκατομμύρια από τις εισφορές τους

Βαριές καταγγελίες προς διερεύνηση σε βάρος και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, που εκπροσωπείται σήμερα από το δικηγόρο Κωστή Χατζηδάκη, διατυπώνουν πλέον επίσημα και με δικαστική πράξη, οι δικηγόροι της Αθήνας, οι οποίοι καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά μιλώντας για (τυχόν) παράβαση καθήκοντος και υπεξαίρεση.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατίθεται από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημ. Βερβεσό ως νόμιμο εκπρόσωπο του Συλλόγου δια του γνωστού ποινικολόγου και μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ, Θεόδωρου Μαντά και ζητεί την διερεύνηση καταγγελιών που ήδη είχε υποβάλλει εδώ και πολύ καιρό ο δικηγορικός κόσμος χωρίς να πάρει επαρκείς απαντήσεις σχετικά με τη διαχείριση των αποθεματικών σε ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ των εισφορών που καταβάλλουν οι δικηγόροι (και συνολικά οι επιστήμονες) από το 2011 και υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 205 εκατομμύρια.

χατζηδακης
Ο Κωστής Χατζηδάκης

Δικηγόροι προς Χατζηδάκη: Η εισφορά

Ουσιαστικά τι λένε οι δικηγόροι. Από το 2011 έως το 2020 οι δικηγόροι (κι άλλοι επιστήμονες) καταβάλλουν 120 ευρώ το χρόνο ο καθένας υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας των ασφαλισμένων του τ.ΕΤΑΑ. Το αρχικό καμπανάκι ήταν όταν διαπιστώθηκε πως τα (κυρίως) τα χρόνια της πανδημίας, όταν οι δικηγόροι δεν δούλευαν πήραν ελάχιστη ή ανύπαρκτη ενίσχυση.

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με δημοσιοποιημένη απάντηση του διοικητή του ΕΦΚΑ το 2020 «…Από το χρόνο θεσπίσεως της εισφοράς μέχρι σήμερα, ο ΕΦΚΑ έχει αποδώσει το ποσό των 63 € εκ. περίπου. Εξ αυτών καταβλήθηκε το ποσό των 970 € χιλ. για το βοήθημα ανεργίας και 300 € χιλ. για τα Προγράμματα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Το υπόλοιπο διαθέσιμο ανέρχεται σε 62,8 € εκ. κατατεθειμένα σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος […] αλλά διατίθενται στοιχεία σχετικά με το σύνολο των δικαιούχων του εν λόγω βοηθήματος, τα οποία έχουν ως εξής:

Για το έτος 2019 Δικαιούχοι: 356, Ποσό 810.000 €

Για έτος 2020 Δικαιούχοι: 44, Ποσό 160.000 €….»

Εδώ λοιπόν οι δικηγόροι αντιτείνουν πως προκύπτουν τα εξής παράδοξα:

1. Η πλήρης αποτυχία του θεσμού, αφού επί 9 έτη οι ασφαλισμένοι, καταβάλλουν ετησίως 120 ευρώ, και οι έμμισθοι εισφορά επί της αντιμισθίας, και μόνον 400 επιστήμονες έχουν λάβει το βοήθημα!

2. Η απόδοση περίπου εξήντα τριών εκατομμυρίων (63.000.000 €) ευρώ από του έτους 2011 έως και το 2020 από τον ΕΦΚΑ και τα τέως Ταμεία στον ΟΑΕΔ, δεν μπορεί να αποτελεί το πράγματι εισπραχθέν και το οφειλόμενο ποσόν.

Κι αυτό γιατί: 180 χιλιάδες ασφαλισμένοι Χ 10 ευρώ μηνιαίως Χ 114 μήνες

(7ος 2011 – 12ος 2020)= 205.200.000 ευρώ. Ακόμη και αν υποθέσουμε μία βάση εισπραξιμότητας της τάξεως του 60%, το ποσόν που θα πρέπει να έχει αποδοθεί στον ΟΑΕΔ, ανέρχεται σε τουλάχιστον 133.380.000 ευρώ. Άρα λείπουν περί τα 62 εκατομμύρια!

Δικηγόροι κατά Χατζηδάκη: Τι λένε

Οι δικηγόροι λοιπόν λένε ξεκάθαρα πως:

-προξενήθηκε βεβαιωμένο ταμειακό έλλειμμα των ως άνω λογαριασμών περίπου δέκα (10.000.000) εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο παρανόμως παρακρατείται παρά του e-ΕΦΚΑ επί σειρά ετών, με συνέπεια τη ζημία του ειδικού λογαριασμού από την απώλεια των τόκων και λοιπών πρόσθετων απόδοσης αυτού,

-αφετέρου δε αποξένωσαν τον Οργανισμό, από το κονδύλιο ύψους εξήντα δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων (62.800.000) ευρώ μεταφέροντας το σε άλλο τραπεζικό οργανισμό για αλλότριο σκοπό (στην Τράπεζα Ελλάδος).

Τι ζητούν
Οι δικηγόροι λοιπόν ζητούν τη διερεύνηση τυχών ποινικών ευθυνών για παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα) όλων ως σήμερα αρμοδίων (Διοικητών και μελών του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και του e-ΕΦΚΑ), καθώς και του Κωστή Χατζηδάκη υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}