Μέρκελ για Πούτιν: «Πάρτε τον σοβαρά. Δεν μπλοφάρει»

 15/07/2024    04 : 28 : 34
Merkel Putin
69 / 100

«Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Putin πρέπει να ληφθούν με τη δέουσα σοβαρότητα, δείχνοντας πολιτική προνοητικότητα», προειδοποιεί η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Α.Μέρκελ.

Απόσπασμα από την ομιλία της πρώην επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στα εγκαίνια του «Ταμείου του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ» δημοσιεύει η γερμανική Süddeutsche Zeitung.

«Πρέπει να παίρνετε τα λόγια του στα σοβαρά, να μην τα απορρίπτετε ως μπλόφες.

Η συγκεκριμένη αντίδραση δεν είναι σε καμία περίπτωση ένδειξη αδυναμίας, αλλά ένδειξη πολιτικής σοφίας – η οποία βοηθάει να διατηρηθεί χώρος για ελιγμούς», αναφέρει η Μέρκελ, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Η πρώην επικεφαλής του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου υπενθύμισε ότι είχε ήδη δώσει παρόμοιες συμβουλές κάποτε όταν βρίσκονταν στο τιμόνι της γερμανικής ηγεσίας.

Πρόκειται πάντως για μια σπάνια δημόσια δήλωση της πρώην Καγκελαρίου από τότε που αποχώρησε από τα καθήκοντά της στα τέλη του περασμένου έτους.
Όπως εξήγησε η ίδια, αυτή η πολιτική σοφία «συμβάλλει στη διατήρηση περιθωρίου ελιγμών ή, τουλάχιστον εξίσου σημαντικό, στη δημιουργία νέου».

Επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να προστατεύσει την ακεραιότητα του κράτους» αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς ακόμα και για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, ο διάδοχος της Μέρκελ, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί ο διάλογος με τον Πούτιν, χωρίς όμως να δημιουργούνται αυταπάτες.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, ο τόνος της συζήτησης με τον Ρώσο πρόεδρο παραμένει πάντα φιλικός, «παρά τις μερικές φορές πολύ διαφορετικές απόψεις».

Merkel: Ακόμη και ο Kohl δεν θα τολμούσε να είναι μόνος του στον πόλεμο της Ουκρανίας

Πιστεύει είπε επίσης ότι ακόμα και ο προκάτοχος της Helmut Kohl θα έκανε «τα πάντα για να προστατεύσει και να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας», λέει η Μέρκελ.

Ταυτόχρονα, δεν έχασε ποτέ από τα μάτια του την «επόμενη μέρα» όταν επρόκειτο για ζητήματα πολέμου και ειρήνης.

Εφαρμόζοντας μέχρι σήμερα, ο Kohl «θα σκεφτόταν πάντα επίσης το αδιανόητο, σχεδόν αδιανόητο – δηλαδή πώς κάτι σαν σχέσεις με και με τη Ρωσία μπορεί να αναπτυχθεί ξανά», λέει η Μέρκελ.

Και οι δύο, φυσικά, ποτέ σε γερμανική σόλο προσπάθεια.

Την ίδια προειδοποίηση είχε κάνει και τον Ιούνιο η τέως καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο Redaktionsnetzwerk Deutschland η οποία παραδέχτηκε επίσης τις δικές της αδυναμίες όταν ήταν στο τέλος της θητείας της στο τιμόνι της καγκελαρίας.

Η Γερμανίδα πρώην πολιτικός επανέλαβε την υποστήριξή της στην πολιτική του Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι «πιστεύει ότι είναι σωστό η Δύση να παίρνει θέση υπέρ της ύπαρξης της Ουκρανίας, χωρίς να συμμετέχει σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση».

Ερωτηθείς αν ο Πούτιν περίμενε να επιτεθεί στην Ουκρανία έως ότου δεν ήταν πλέον στην εξουσία, η Μέρκελ απάντησε:
«Η αποχώρησή μου μπορεί να συνεισέφερε, όπως οι εκλογές στη Γαλλία, η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η στασιμότητα στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}