Μέγα κανόνι στην Κίνα: Υπό εκκαθάριση ο κινεζικός όμιλος ακινήτων Evergrande

 13/04/2024    09 : 19 : 16
evergrande
63 / 100

Yπό εκκαθάριση τέθηκε από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ ο κινεζικός όμιλος ακινήτων Evergrande, καθώς δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Η Wall Street Journal δημοσίευσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Evergrande και των πιστωτών της ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία που θα επέτρεπε στην εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές.

Όμως αυτές οι συνομιλίες απέτυχαν και δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε τη Δευτέρα την εκκαθάριση της εταιρείας, σε μια εκπληκτική κατάρρευση, ανέφεραν οι New York Times και το Bloomberg. Κάποτε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας, η Evergrande έχει περισσότερα από 300 δισ. δολάρια σε υποχρεώσεις.

Με δεδομένη «την προφανή έλλειψη προόδου από πλευράς της εταιρείας στην παρουσίαση βιώσιμου σχεδίου αναδιάρθρωσης (…) κρίνω πως είναι προσήκον το δικαστήριο να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την εκκαθάριση της εταιρείας, και αυτό διατάσσω», ανέφερε η δικάστρια Λίντα Τσαν.

«Φτάνει πια», είπε η δικαστής Λίντα Τσαν στην απόφασή της, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ρευστοποίηση πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο σε όλη την αγορά ακινήτων της Κίνας, η οποία έχει χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς οι developers έχουν συσσωρεύσει χρέος αφότου η κινεζική κυβέρνηση σταμάτησε να στηρίζει τα δάνεια και οι αξίες των ακινήτων έπεσαν.

Η ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας για την Evergrande είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, αλλά αναβλήθηκε για να «βελτιωθεί» το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της, ανέφερε το Associated Press τον περασμένο μήνα.

Η μετοχή της Evergrande που διαπραγματεύεται στο Χονγκ Κονγκ έχει υποχωρήσει περίπου 90% τους τελευταίους 12 μήνες.

Μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της Evergrande βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, χάνοντας πάνω από 20% και στη συνέχεια τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Το ίδιο συνέβη και στη μετοχή της Evergrande NEV, της θυγατρικής του ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}