Μάχη κορακιών για 40.000 κόκκινα δάνεια που βγάζει στο σφυρί η PQH

 13/04/2024    10 : 28 : 50
κοκκινα δανεια
66 / 100

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαγωνιστική διαδικασία, για «σπονδυλωτή» πώληση τριών χαρτοφυλακίων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, την οποία «τρέχει» η PQH, επιδιώκοντας ως το καλοκαίρι να έχει πωλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα αθροιστικής μικτής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ, που αφορούν σε 40 χιλιάδες δανειολήπτες.

Μετά τον προπέρσινο άγονο διαγωνισμό, η PQH «έσπασε» το προς πώληση χαρτοφυλάκιο με την τότε κωδική επωνυμία «Αριάδνη» σε τρία διακριτά υπο-χαρτοφυλάκια, ενώ ταυτόχρονα άφησε εκτός δάνεια οφειλετών που θα παρέμεναν… πελάτες της PQH για άλλες οφειλές τους.

Το νέο project (σ.σ. Alphabet) περιλαμβάνει τις εξής «φέτες»: χαρτοφυλάκιο με εξασφαλισμένα δάνεια λιανικής, χαρτοφυλάκιο με εξασφαλισμένα επιχειρηματικά και, τέλος, χαρτοφυλάκιο με ανεξασφάλιστες ή χαμηλής αξίας εξασφαλίσεις.

Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν ως τις 22 Μαρτίου για τα ανεξασφάλιστα και στις 9 Απριλίου για τα υπόλοιπα δύο χαρτοφυλάκια. Όπως και στην «Αριάδνη», η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ζητήσει και έχει λάβει εύρος δίκαιης και εύλογης αποτίμησης, θέτοντας ελάχιστη τιμή προσφοράς ανά χαρτοφυλάκιο.

Η PQH παρέχει διευκολύνσεις στην καταβολή του τιμήματος όπως συνέβη με τον προηγούμενο διαγωνισμό. Ειδικότερα παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής σε βάθος τριετίας, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα διαθέτει εγγύηση από αξιόπιστο τραπεζικό φορέα.

Σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις της αγοράς, τα χαρτοφυλάκια θα πωληθούν μεμονωμένα καθώς μόνο μέλη της κοινοπραξίας Bain-Fortress-DK έχουν καταθέσει προσφορές και για τα υπο-χαρτοφυλάκια. Για κάποια από τα τρία, μη δεσμευτικές προσφορές φέρεται να έχουν καταθέσει οι Bracebrigde Capital, Lone Star, CarVal, EOS, καθώς και εταιρεία συμφερόντων του επενδυτή Κώστα Βελάνη.

Μάχη για τα «κόκκινα» στεγαστικά
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων δανείων λιανικής. Αποτελείται από δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ και ονομαστικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ. Αφορά σε περίπου 16 χιλιάδες δανειολήπτες και η εμπορική αξία των ακινήτων, επί των οποίων έχει εγγραφεί προσημείωση από τις υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες, ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία PQH, σε 2,4 δισ. ευρώ. Το ένα τρίτο περίπου των δανείων του χαρτοφυλακίου έχουν ενταχθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.

Για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, μη δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία Bain-Fortress-DK, η Lone Star και η Bracebridge Capital. Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, η συγκεκριμένη «φέτα» εκτιμάται ότι θα λάβει την υψηλότερη αποτίμηση, σε σχέση με τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη συνέπεια στην εξυπηρέτηση ρυθμισμένων στεγαστικών δανείων.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για «αδούλευτο», εν πολλοίς, χαρτοφυλάκιο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και οι συνεργαζόμενοι servicers θεωρούν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάκτησης οφειλής. Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος των εξασφαλίσεων επί ακινήτων βρίσκεται στην επαρχία και δη σε αγροτικές περιοχές, όπου η αγορά ακινήτων δεν έχει ανακάμψει.

Τρεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά

Για το ενυπόθηκο χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων προσφορές έχουν κατατεθεί, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, από Bain-Fortress, Bracebridge και CarVal. Πρόκειται για δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ και ονομαστικής απαίτησης 7,1 δισ. ευρώ, από όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων (μεγάλες, SMEs καθώς και μικρές-πολύ μικρές επιχειρήσεις).

Η διαφορά μεταξύ μικτής λογιστικής αξίας και ονομαστικής απαίτησης αποτυπώνει ότι πρόκειται για απαιτήσεις βαθιάς καθυστέρησης. Επομένως για το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων υπάρχουν σε εξέλιξη ώριμες διαδικασίες μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Τα δάνεια αφορούν σε περίπου 6,5 χιλιάδες επιχειρήσεις και η εμπορική αξία των εξασφαλίσεων ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ.

Ποιοι ενδιαφέρονται για τα ανεξασφάλιστα
Το τρίτο χαρτοφυλάκιο ενέχει ανεξασφάλιστες απαιτήσεις καθώς και δάνεια χαμηλής εξασφάλισης από όλες τις κατηγορίες (στεγαστικά, επαγγελματικά, μικρών πολύ μικρών επιχειρήσεων). Η μικτή λογιστική αξία τους ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Αφορά σε περίπου 17,5 χιλιάδες δανειολήπτες και η εμπορική αξία των εξασφαλίσεων ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο προσφορές φέρεται να έχουν καταθέσει οι Fortress, ΕOS, CarVal και εταιρεία συμφερόντων του επενδυτή Κ. Βελάνη.

Εκτός της περιμέτρου, όπως συνέβη και στο προηγούμενο άκαρπο διαγωνισμό, παρέμειναν τα αγροτικά δάνεια, όσα φέρουν εγγύηση Δημοσίου καθώς και όσα βρίσκονται σε στάδιο νομικών διεκδικήσεων.

ΠΗΓΗ

…………………………………..

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ :
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2023 ΚΑΤΑ ΤΩΝ SERVICERS
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2023-servicers.html

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

YΠΕΡΒΑΣΗ 3ΣΕ1
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/31-240.html

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος !!!
Ειδικά, τώρα, με το νέο Πτωχευτικό Νόμο, που δεν συγχωρεί λάθη, ελαφρότητες και καθυστερήσεις και που δεν σας επιτρέπει την πολυτέλεια να ελπίζετε σε θαύματα…..

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/120.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}