Λογαριασμοί ρεύματος: 700% αύξηση στους διακανονισμούς από καταστήματα και βιομηχανίες

 27/01/2023    01 : 00 : 14
ρευμα 1
68 / 100

Αν και η επιδότηση συνεχίζει να συγκρατεί τις τιμές ρεύματος στα 15-16 λεπτά η κιλοβατώρα, το εύρος του προβλήματος της ενεργειακής κρίσης αποτυπώνεται στον σταθερά υψηλό ρυθμό διακανονισμών που συνάπτουν κάθε μήνα χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διακανονισμοί ποσών αυξημένων κατά 100% για οικιακούς πελάτες και μέχρι και 700% στην περίπτωση αλυσίδων καταστημάτων και βιομηχανιών, αναδεικνύουν τον κίνδυνο για τους καταναλωτές και την αγορά, σύμφωνα με στατιστικά μεγάλων προμηθευτών για το τελευταίο έτος (Νοέμβριος 2021-Νοέμβριος 2022).

Ακριβώς πάντως λόγω των ευέλικτων προγραμμάτων της αγοράς για ρύθμιση χρεών σε πολλές δόσεις και ταχύτερη εξόφλησης συσσωρευμένων οφειλών, η αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών έχει συγκρατηθεί.

Κινείται σε επίπεδα 10%-20% πάνω από πέρυσι (Νοέμβριος 2021-Νοέμβριος 2022), πάντα με βάση την εικόνα από μεγάλες εταιρείες, ποσοστά που θεωρούνται φυσιολογικά δεδομένων των ακραίων συνθηκών που βιώνουν καταναλωτές και αγορά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Σε κάποιες εταιρείες, η πλειοψηφία των οφειλών αφορά καθυστερήσεις τριών ή τεσσάρων εβδομάδων και όχι οριστική αθέτηση της πληρωμής. Σε άλλες, έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων πληρώνουν μέρος μόνο του ποσού, αφήνοντας το υπόλοιπο να προστεθεί στον επόμενο λογαριασμό. Σαφής εικόνα για το πόσοι από τους πελάτες που καθυστερούν να πληρώσουν στην ώρα τους έχουν πραγματική αδυναμία και πόσοι είναι κακοπληρωτές, δηλαδή εκμεταλλεύονται την συγκυρία, δεν υπάρχει. Κοινός πάντως παρονομαστής για αρκετούς παρόχους είναι ότι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φόβοι για έκρηξη απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανησυχούσε προ μηνών η αγορά ότι θα συμβεί μέσα στον χειμώνα.

Ούτε και φαίνεται να επαληθεύονται οι φόβοι για έξαρση του «ενεργειακού τουρισμού», με μαζικές μετακινήσεις καταναλωτών σε νέους παρόχους χωρίς εξόφληση των χρεών στους προηγούμενους, καθώς καταγράφεται πλέον μια μάλλον απροθυμία των πελατών να αλλάξουν προμηθευτή. Το μοντέλο που ισχύει στην αγορά από τον περασμένο Αύγουστο προκαλεί μάλλον σύγχυση και διστακτικότητα στους καταναλωτές, καθώς τίποτα δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως ο φθηνός σήμερα πάροχος, δεν θα αλλάξει γραμμή πλεύσης τον επόμενο μήνα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}