Συνεχίζεται η ληστεία με τα τρόφιμα!

Κυριακή 09/12/2023    08 : 16 : 18
κοντρα 6
69 / 100

Συνεχίζεται η ληστεία με τα τρόφιμα!

κοντρα 6

Νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 σε 1,6% από 2,7% τον Αύγουστο. Κάτω από το 2% και συγκεκριμένα στο 1,8% είχε διαμορφωθεί ο πληθωρισμός και τον περασμένο Ιούνιο. Η διαμόρφωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή σε χαμηλά επίπεδα οφείλεται κατά βάση στη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Η αβεβαιότητα, ωστόσο, στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και φυσικά του πετρελαίου παραμένει, με τον χειμώνα να είναι μπροστά και με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η μεγαλύτερη πληγή για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς παραμένουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, καθώς τον Σεπτέμβριο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 9,4%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στις τιμές των λαχανικών (17,7%) και ακολουθούν ελαιόλαδα και λίπη (16,1%), φρούτα (13,9%), νερό – αναψυκτικά – χυμοί (13,9%), κρέατα (8,4%), ζάχαρη – σοκολάτα (8,2%), γαλακτοκομικά – αυγά (6,7%). Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση της τιμής των λαχανικών κατά 10,2%, του ελαιολάδου κατά 6,7% και των δημητριακών για πρωινό κατά 5,2%.

Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των λαχανικών και των φρούτων, που οφείλονται κυρίως στην αρνητική επίδραση που είχαν στην παραγωγή οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, αυξήσεις στις τιμές που εντάθηκαν μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, χωρίς να λείπουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, βρίσκονται και στο ραντάρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ανεξάρτητη αρχή με ανακοίνωσή της τονίζει ότι ερευνά κατόπιν καταγγελίας ή αυτεπάγγελτα αντιανταγωνιστικές πρακτικές στον αγροδιατροφικό τομέα, που μπορεί να έχουν προκύψει μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες, όπως κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, εναρμονισμένη πρακτική τιμών, νόθευση του ανταγωνισμού και ουσιαστικά καλεί επιχειρήσεις και παραγωγούς να προβούν σε συγκεκριμένες καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα.

Οι πυρκαγιές στον Εβρο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία εκτιμάται ότι προκαλούν απώλεια του 15% της συνολικής παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, χωρίς να συνυπολογίζεται η επίπτωση στην παραγωγή από τυχόν αρρώστιες που θα εκδηλωθούν σε πρόβατα τα οποία επέζησαν.

Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα, που σήμερα είναι 1,65 ευρώ/κιλό (από 0,80 ευρώ/κιλό πριν από 2 χρόνια) εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 2 ευρώ/κιλό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή και την τιμή της φέτας.

Ανησυχία προκαλούν και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την αγροτική και ζωική παραγωγή. Η παραγωγή δημητριακών στην Ε.Ε. αναμένεται την περίοδο 2023-2024 να είναι χαμηλότερη κατά 4,3% από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, η παραγωγή ελαιολάδου θα παραμείνει χαμηλή και οι τιμές πολύ υψηλές, ενώ οι τιμές σε χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας θα παραμείνουν υψηλές λόγω της μικρότερης προσφοράς.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}