Ληστεία: Κέρδη 108 δις στις ευρωπαϊκές τράπεζες από τα υψηλά επιτόκια!

 24/02/2024    06 : 45 : 29
βρεχει λεφτα τραπεζιτες
71 / 100

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξασφάλισαν έκτακτα κέρδη 100 δισ. ευρώ από την αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η ώθηση αυτή δεν κατάφερε να κλείσει το επίμονο χάσμα αποτίμησης, αναφέρουν οι Financial Τimes.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) αυξήθηκαν από 270 δισ. ευρώ το 2021 σε περίπου 378 δισ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της UBS, αφού οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν γρήγορα τα επιτόκια.

Τα δάνεια αυξήθηκαν μόνο κατά 2% σε αυτό το διάστημα, που σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα κέρδη προέρχονται από τα μεγαλύτερα περιθώρια μεταξύ των χρεώσεων των τραπεζών για τα δάνεια και της πληρωμής των τόκων για τις καταθέσεις.

Η τόνωση των κερδών επέτρεψε στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξήσουν τα μερίσματα και τις εξαγορές στα 121 δισ. ευρώ για το 2023 από 90 δισ. ευρώ το 2021.

Ωστόσο, ενώ οι καλύτερες αποδόσεις κεφαλαίου έχουν μεταφραστεί σε διψήφια κέρδη των τιμών πολλών τραπεζικών μετοχών, σχεδόν όλες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με μεγάλα discount έναντι της λογιστικής τους αξίας και των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπεραπέδωσαν έναντι της αγοράς (outperform) κατά περισσότερο από 50% [από το τέλος του 2020], ωστόσο εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε αποτιμήσεις που υποδηλώνουν ισχύ κερδών 30% κάτω από τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο Jason Napier, αναλυτής της UBS.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τα στελέχη που αγωνίζονται να προσελκύσουν νέα κεφάλαια είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί τώρα να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο, ανανεώνοντας την πίεση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM). Το NIM μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει μετά από μια δεκαετία αρνητικών ή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Οι φόβοι για ύφεση, η ασθενής ζήτηση δανείων, η πιθανότητα πολύ υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων και οι αυξανόμενες χρεοκοπίες επιβαρύνουν επίσης τις μετοχές των τραπεζών.

«Με τα επιτόκια της ΕΚΤ να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν, τη μακροοικονομική ανάπτυξη να είναι υποτονική και τις φορολογικές και κανονιστικές αλλαγές να κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη, για τους μετόχους των τραπεζών υπάρχει ένα σαφές κυκλικό κίνητρο για έξοδο», είπε ο Napier.

Σύμφωνα με την UBS, οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια θα φτάσουν τα 63 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, από 31 δισ. ευρώ το 2021. Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα διαχειρίσιμο επίπεδο δεδομένων των υγιών κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών, αλλά θα καταναλώσει μετρητά που διαφορετικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξαγορές ή μερίσματα.

Ο κλάδος υποφέρει επίσης από τις συνέπειες ενός βραχύβιου τραπεζικού πανικού νωρίτερα φέτος, όταν τρεις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και στη συνέχεια η Credit Suisse πτώχευσαν, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να παρέμβουν και να υπογράψουν συμφωνίες διάσωσης.

Ο Giles Edwards, αναλυτής της S&P Global, δήλωσε ότι «η αύξηση των κερδών σηματοδοτεί μια ευπρόσδεκτη ομαλοποίηση μετά από χρόνια συμπίεσης του περιθωρίου, αλλά δεν αμβλύνει όλες τις διαρθρωτικές προκλήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών».

Ορισμένοι επενδυτές και στελέχη είναι πιο αισιόδοξοι. Ο ακτιβιστής επενδυτής Cevian Capital αγόρασε μετοχές της UBS αξίας 1,2 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, στοιχηματίζοντας ότι η ελβετική τράπεζα μπορεί να διπλασιάσει την τιμή της μετοχής της.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στους Financial Times ότι αναμένει ότι το ευρωπαϊκό discount θα αρχίσει να μειώνεται. «Δεν νομίζω ότι [κατά τη διάρκεια] την επόμενη δεκαετία το χάσμα θα είναι τόσο μεγάλο. Νομίζω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους», επισήμανε.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}