Λείπουν δεκάδες σταθμάρχες και από Μετρό-Ηλεκτρικό

 30/05/2023    07 : 31 : 53
μετρο
67 / 100

Ηλεκτροδηγοί της ΣΤΑΣΥ: «Περνάμε με κόκκινο τα φανάρια προς αεροδρόμιο»
Το απίστευτο περιστατικό στις 16 Φεβρουαρίου με νεκρό στις γραμμές του Μετρό που εντοπίστηκε αφού πέρασαν 8-10 συρμοί.

Πού μας οδήγησε η έρευνα:

 • SOS για τη σηματοδότηση από τους Ηλεκτροδηγούς της ΣΤΑΣΥ: «Περνάμε με κόκκινο τους σηματοδότες στην περιοχή Κάντζας, της Γραμμής Δ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο»
 • Καταγγελίες των εργαζόμενων του Μετρό ότι εργάζονται χωρίς ανάπαυση και δίχως άδειες ξεκούρασης
 • Προειδοποιήσεις και για υποστελέχωση σε σταθμάρχες
 • «Μόνο λούσα, κόκκινα χαλιά και φιέστες για εγκαίνια σταθμών, ενώ ταυτόχρονα πίσω από τους γυαλισμένους γρανίτες το προσωπικό ασφυκτιά χωρίς ρεπό, δουλεύοντας τουλάχιστον 27 μέρες τον μήνα, χωρίς άδειες και χωρίς υλικοτεχνική υποδομή»
 • Τα ερωτήματα των Data Journalists προς την διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και τα ζητήματα ποιότητας δρομολογίων αλλά και ασφάλειας που εγείρονται με εργαζόμενους που δηλώνουν εξαντλημένοι
 • Το περιστατικό με τον νεκρό στις 16 Φεβρουαρίου στο Μετρό Αλίμου – Ηλικιωμένος μπήκε μέσα στο τούνελ από πόρτα ασφαλείας δίχως να γίνει αντιληπτός –
 • Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους «από πάνω του είχαν ήδη περάσει 8-10 συρμοί, δίχως κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό» – Έρευνα από το τοπικό αστυνομικό τμήμα
 • Δυο απευθείας αναθέσεις από τον Αύγουστο, συνολικού ύψους 49.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για προβολή του… έργου της ΣΤΑΣΥ στο Instagram και για μπλοκάρισμα αναρτήσεων στο… Facebook – Αντί να προσλάβει ελεγκτές για να αυξηθούν τα έσοδα, κυνηγάει τα κακόβουλα γκρουπ στα… social media
 • Πρώην αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ

του Βασίλη Γαλούπη

Για την τραγωδία στα Τέμπη αποδεικνύεται πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς, αρχές και υπηρεσίες είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως, ακόμα και με εξώδικα μέσω δικαστικών επιμελητών, για τις σοβαρές ελλείψεις σε θέματα ασφαλείας. Το πολύνεκρο δυστύχημα της περασμένης Τρίτης έχει σημάνει συναγερμό πλέον για όλα τα Μέσα Μεταφοράς, τα οποία αυτονόητα μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να είναι ασφαλής όταν ταξιδεύει είτε εντός αστικού ιστού, είτε σε μεγαλύτερες διαδρομές. Τα ρεπορτάζ τις τελευταίες μέρες έχουν πολλαπλασιαστεί και δεν περιορίζονται πια μόνο στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Σε πρώτη φάση οι Data Journalists εστιάζουν στην ΣΤΑΣΥ, ενώ σταδιακά θα υπάρξουν ανάλογες έρευνες και για τα άλλα Μέσα Μεταφοράς.

Ποια είναι η ΣΤΑΣΥ

Η «Σταθερές Συγκοινωνίες Ανώνυμος Εταιρεία (ΣΤΑΣΥ ΑΕ)» αποτελεί δημόσια εταιρεία αξιοποίησης και λειτουργίας του Αττικό Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Τραμ στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ιδρύθηκε με τον ν.3920/2011 ως μετονομασία της Αττικό Μετρό στο πλαίσιο «της γενικότερης εξυγίανσης του δημοσίου τομέα και αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών».

Από τον Ιούνιο του 2022, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει αναλάβει ο οικονομολόγος, Αθανάσιος Κοτταράς, κατόπιν συνεννόησης και με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Ανάμεσα στις άλλες θέσεις ευθύνης που έχει αναλάβει ο κ. Κοτταράς, είναι κι αυτή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) από τον Ιούνιο 2020.

Οι καταγγελίες των εργαζόμενων Μετρό: Εργαζόμαστε χωρίς ανάπαυση, δίχως άδειες ξεκούρασης
Τις τελευταίες ημέρες, και μετά το δυστύχημα των Τεμπών, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στρέφεται στις προειδοποιήσεις των σωματείων εργαζομένων, αλλά και στελεχών που παραιτήθηκαν από τους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Μέχρι και τον Φεβρουάριο εξέφραζαν τους φόβους τους για μια τραγωδία επισημαίνοντας τα κενά.

Σήμερα επικεντρώνουμε σε ανακοινώσεις των σωματείων εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, έχοντας ζητήσει τη θέση και της εταιρείας για όσα καταγγέλλουν.

Στις 24.2.23 το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

 • Το νομοθετημένο οργανόγραμμα από το 2021 της ΣΤΑΣΥ προβλέπει ως αριθμό Εργαζομένων (3.127) χωρίς να εμπεριέχονται οι οργανικές θέσεις των τριών καινούργιων σταθμών του Μετρό που άνοιξαν το 2022. Αυτή τη στιγμή, Φεβρουάριος 2023, οι εργαζόμενοι με σταθερή σχέση που εργάζονται στην εταιρεία είναι περί τους 2.280, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε μείον 847 από το προηγούμενο ψηφισμένο οργανόγραμμα ενώ προστέθηκαν 3 νέοι σταθμοί».
 • «Η εταιρεία μπορεί και εξυπηρετεί σήμερα, σε πραγματικό χρόνο το επιβατικό κοινό, μόνο με υπερωρίες, κάνοντας δεδουλευμένα ρεπό χωρίς ανάπαυση, μη δίνοντας άδειες ξεκούρασης και κάθε είδους άλλη άδεια, σε μεγάλη μερίδα του προσωπικού».
 • «Κύριοι σας κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι Σταθερές Συγκοινωνίες κινδυνεύουν στο άμεσο μέλλον, εφόσον πραγματοποιηθούν οι προαναφερόμενες παραιτήσεις. Δεν θα μπορεί σύντομα να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό λόγω έλλειψης προσωπικού. Σας ενημερώνουμε ότι θα ταλαιπωρούνται οι επιβάτες έχοντας λιγότερα τραίνα στη διάθεσή του ο αστικός σιδηρόδρομος».

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό καταγγέλλουν υποστελέχωση, ότι είναι εξαντλημένοι αφού κάνουν υπερωρίες, δεν αναπαύονται επαρκώς και δεν παίρνουν τις απαιτούμενες άδειες ξεκούρασης. Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, δεν εγείρονται μόνο ζητήματα επάρκειας και ποιότητας δρομολογίων, αλλά, φυσικά, και ασφάλειας. Όσο ευσυνείδητος κι αν είναι ένας εργαζόμενος, όταν εργάζεται στα όρια της εξάντλησης είναι πιο επιρρεπής σε λάθη, κρίσιμα ή μη.

Σε επικοινωνία αρχικά με το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου και στη συνέχεια με το γραφείο Επικοινωνίας της ΣΤΑΣΥ, οι Data Journalists έθεσαν δυο συγκεκριμένα ερωτήματα προς την εταιρεία και αναμένουν τις απαντήσεις. Τα ερωτήματά μας ήταν:

 1. Σε ανακοίνωσή του στις 24.2.23 το «Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή Φεβρουάριος του 2023 οι εργαζόμενοι είναι περί τους 2.280 και είμαστε μείον 847 από το προηγούμενο ψηφισμένο οργανόγραμμα της ΣΤΑΣΥ, ενώ προστέθηκαν 3 σταθμοί». Κατά τους ίδιους «το νομοθετημένο οργανόγραμμα του 2021 της ΣΤΑΣΥ προβλέπει ως αριθμό εργαζόμενων τους 3.127». Ισχύουν αυτά τα δεδομένα που αναφέρονται στην ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων;
 2. Σε άλλο σημείο της πρόσφατης ανακοίνωσής τους σημειώνουν ότι «η εταιρεία μπορεί να εξυπηρετεί σήμερα, σε πραγματικό χρόνο, μόνο με υπερωρίες, κάνοντας δεδουλευμένα ρεπό χωρίς ανάπαυση το προσωπικό, μη δίνοντας άδειες ξεκούρασης και κάθε είδους άλλη άδεια σε μεγάλη μερίδα του προσωπικού». Είναι αληθές ότι οι υπερωρίες έχουν αυξηθεί και η ανάπαυση του προσωπικού (άδειες, ρεπό) έχει περιοριστεί; Ποιος ήταν ο μέσος όρος ημερών άδειας – ρεπό προσωπικού το 2022 συγκριτικά με προηγούμενα έτη;

«Δεν αρκούν 33 σταθμάρχες, οι ελλείψεις είναι τεράστιες»
Μέσα στον Φεβρουάριο επίσης (17.2.23), ένα άλλο σωματείο εργαζόμενων, αυτό των «Ηλεκτροδηγών και λοιπών Εργαζόμενων κίνησης ΣΤΑΣΥ» θέτει ζήτημα έλλειψης σταθμαρχών. Είχε προηγηθεί η προκήρυξη της 27ης Ιανουαρίου για την πλήρωση 38 θέσεων, εκ των οποίων 33 σταθμάρχες.

Οι εργαζόμενοι απευθύνονται στην διοίκηση της ΣΤΑΣΥ κι ερωτούν για αυτό το κρίσιμο πόστο: «Οι σταθμάρχες που απαιτούνται για να καλύψουν τα κενά των Γραμμών 1,2 και 3 (Μετρό και π. ΗΣΑΠ) είναι μόνο 33;

Προφανώς τα μυαλά που σχεδίασαν και προώθησαν τη συγκεκριμένη προκήρυξη θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ στερούνται βασικής νοημοσύνης και θα θεωρήσουν ικανοποιητικό τον αριθμό αυτό; Ή μήπως επειδή οι ελλείψεις είναι τεράστιες θα σιωπήσουν στη βάσει του το μη χείρον βέλτιστον;».

Το ερώτημα που έθεσαν εγγράφως στην διοίκηση της ΣΤΑΣΥ οι Data Journalists, αναμένοντας την απάντηση της εταιρείας ήταν:

«Στην ανακοίνωση του Σωματείου Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ, στις 17.2.23 γίνεται αναφορά σε υποστελέχωση σταθμαρχών με αφορμή σχετική προκήρυξη. Αμφισβητούν, στην ανακοίνωσή τους, ότι οι σταθμάρχες που απαιτούνται για να καλύψουν τα κενά των γραμμών 1,2, και 3 (Μετρό&π. ΗΣΑΠ) είναι μόνο 33. Κατά την ΣΤΑΣΥ ο αριθμός των 33 σταθμαρχών που αναφέρονται στην προκήρυξη, θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες;».

«Προσωπικό εξουθενωμένο»
Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, λίγες ώρες πριν το δυστύχημα των Τεμπών, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών της ΣΤΑΣΥ και το Σωματείο Εργαζόμενων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας στο Μετρό Αθηνών εκδίδουν ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν:

 • «Καταγγέλλουμε την εξακολουθητική απαξίωση της εταιρείας, μέσα από την αποψίλωση του εργατικού δυναμικού της, με αποτέλεσμα οι νευραλγικές ειδικότητες του δικτύου να αιμορραγούν σε σημείο αποστράγγισης της οποιασδήποτε φιλότιμης προσπάθειας να λειτουργήσει το μέσο».
 • «Η έκθεση στην πανδημική κρίση βρήκε το προσωπικό εξουθενωμένο από την υπερβολική προσπάθεια να ανταπεξέλθει στα δυσβάστακτα ωράρια που ξεχειλώνουν τον εργαζόμενο μέχρι τελικής πτώσεως».
 • «Οι προσλήψεις που έχουν ήδη γίνει, όπως και αυτές που έχουν ανακοινωθεί, αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό».
 • «Μόνο λούσα, κόκκινα χαλιά και φιέστες για εγκαίνια σταθμών, ενώ ταυτόχρονα πίσω από τους γυαλισμένους γρανίτες το προσωπικό ασφυκτιά χωρίς ρεπό, δουλεύοντας τουλάχιστον 27 μέρες τον μήνα, χωρίς άδειες και χωρίς υλικοτεχνική υποδομή».

SOS για τη σηματοδότηση στην Κάντζα
Στις 2 Μαρτίου 2023, αμέσως μετά το δυστύχημα των Τεμπών, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών της ΣΤΑΣΥ στέλνει επιστολή, που πρωτοκολλήθηκε, προς τον κ. Κοτταρά για τη μακροχρόνια έλλειψη συστήματος σηματοδότησης στην περιοχή Κάντζας, της Γραμμής Δ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τα εξής άκρως ανησυχητικά για τα ζητήματα ασφαλείας:

«Με αφορμή τα γεγονότα στα Τέμπη, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε το πρόβλημα σηματοδότησης στην περιοχή Κάντζας. Οι σηματοδότες είναι σβηστοί, ήτοι εισόδου και εξόδου του σταθμού «Κάντζα», με συμπαρασυρόμενα τα γειτονικά φωτοσήματα των σταθμών ΔΠΛ, Παλλήνη, Κορωπί, τα οποίο αναγκαζόμαστε να τα περνάμε παρόλο που είναι κόκκινα».

Το περιστατικό με τον νεκρό στις 16 Φεβρουαρίου
Ένα ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη στις 16 Φεβρουαρίου στον σταθμό του Μετρό Αλίμου. Σύμφωνα με όσα λένε εργαζόμενοι που έχουν γνώση του συμβάντος, ηλικιωμένος άνοιξε την πόρτα ασφαλείας που οδηγεί προς το τούνελ, δίχως να γίνει αντιληπτός από κανέναν.

Μετά από ώρα βρέθηκε νεκρός μέσα στο τούνελ και σύμφωνα με τις πληροφορίες «από πάνω του είχαν ήδη περάσει 8-10 συρμοί, δίχως κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό». Εντοπίστηκε μόνο μετά από αρκετό διάστημα από έναν οδηγό του αντίθετου συρμού που κατάφερε να δει ότι ένας άνθρωπος ήταν πεσμένος στις γραμμές.

Ερωτήματα προκύπτουν αρκετά. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν ο άνθρωπος αυτός σκόπευε να αυτοκτονήσει ή αν είχε κάποια ασθένεια, όπως π.χ. άνοια, και βρέθηκε τυχαία μέσα στο τούνελ. Ένα δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι άνοιξε μια πόρτα, με ασφαλιστικές δικλείδες και προειδοποιήσεις, χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό διενεργεί έρευνες το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Απευθείας αναθέσεις για προβολή του έργου της ΣΤΑΣΥ στο… Instagram και μπλοκάρισμα αναρτήσεων στο Facebook
Στη ΣΤΑΣΥ μπορεί να μην υπάρχουν λεφτά για προσλήψεις σταθμαρχών κι ελεγκτών, όμως χρήματα για απευθείας αναθέσεις για το τίποτα υπάρχουν αρκετά απ’ ό,τι φαίνεται.

Στις 26 Αυγούστου 2022 η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αποφασίζει να δώσει 29.500 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, στην εταιρεία Narrative, που έχει έδρα στο Μαρούσι.

Όπως αναρτήθηκε στην Διαύγεια η ανάθεση έγινε «για την παροχή συµβουλευτικών υ̟πηρεσιών σε θέµατα ε̟πικοινωνίας για την ̟προβολή του έργου και της δραστηριότητας της ΣΤΑΣΥ». Η σύμβαση είναι για 6 μήνες και την υπογράφει ο κ. Κοτταράς.

Σύμφωνα με την αποδεκτή προσφορά η Narrative θα παρέχει υπηρεσίες μεταξύ άλλων και για την «παραγωγή περιεχομένου και διαχείριση για τα κοινωνικά δίκτυα», ενώ ο ανάδοχος αναλαμβάνει την υποστήριξη κειμενογραφικών αναγκών του Γραφείου Τύπου ή και του Τμήματος Εταιρικής Επικοινωνίας της ΣΤΑΣΥ. Επίσης, θα ασχολείται και με το… Instagram.

Ακολούθησε και μια ακόμα μάλλον ακατανόητη ενέργεια. Στις 23.1.23 η ΣΤΑΣΥ καλεί συγκεκριμένα την εταιρεία ΝΕΚΥΑ, με έδρα το Κολωνάκι, για «υποβολή προσφοράς για υπηρεσίες καταπολέμησης κακόβουλων ομάδων».

Η δαπάνη ορίστηκε στις 20.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την οικονομική προσφορά της ΝΕΚΥΑ το θέμα ήταν «παροχή υπηρεσιών προς την ΣΤΑΣΥ με στόχο την καταπολέμηση κακόβουλων ομάδων που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της στο facebook».

Η εταιρεία υπόσχεται ότι θα προβεί σε ενέργειες «για τον εντοπισμό των ομάδων που ενημερώνουν τα μέλη τους για τους ελέγχους των εισιτηρίων ΣΤΑΣΥ σε Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό».

Η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας δράσης είναι αμφίβολη έτσι κι αλλιώς, αφού στο facebook νέες ομάδες που δρουν κατά αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο ξεφυτρώνουν διαρκώς.

Όμως, η ΣΤΑΣΥ αντί να δαπανά τα χρήματά της για τέτοιες, μάλλον αναποτελεσματικές μεθόδους, θα μπορούσε πολύ απλά να προσλάβει περισσότερους ελεγκτές, αφού όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει αποψιλωθεί, με συνέπεια το δημόσιο να χάνει έσοδα καθημερινά.

Τελικά, το deal με την ΝΕΚΥΑ έκλεισε με ανάρτηση στην Διαύγεια στις 3.2.23 και την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}