Λαγκάρντ: Πολύ πιθανή και άλλη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

 13/09/2024    12 : 02 : 24
λαγκαρντ
66 / 100

Την πρόθεση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει τον Ιούλιο σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, εξέφρασε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, που αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.

«Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στον προορισμό μας. Έχουμε ακόμη δρόμο να καλύψουμε. και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε, αν δεν υπάρξει κάποια ουσιώδης αλλαγή, με αύξηση τον Ιούλιο”», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ. Τόσο η σημερινή όσο και η, ήδη, ειλημμένη απόφαση του Ιουλίου, όπως εξήγησε η ίδια οφείλεται στο ότι πληθωρισμός παρόλο που αποκλιμακώνεται παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον Μάιο, ο πληθωρισμός , υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, απέχει πολύ από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός , εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, παραμένει υψηλός παρά τη μικρή επιβράδυνση που κατέγραψε τον Μάιο στο 5,3% από 5,6% τον Απρίλιο.

Αναφερόμενη στις προοπτικές του πληθωρισμού η επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι προηγούμενες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος εξακολουθούν να αυξάνουν τις τιμές σε ολόκληρη την οικονομία.

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι το προσωπικό της ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,4% το 2023, 3% το 2024 και 2,2% το 2025 και αναθεώρησε υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τον δομικό πληθωρισμό στο 5,1% για το 2023, στο 3% το 2024 και 2,3% το 2025.

Η ίδια σημείωσε ότι οι ανοδικές πιέσεις στους μισθούς αποτελούν ολοένα και περισσότερο μια σημαντική πηγή πληθωρισμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις σε κάποιους τομείς είναι ακόμα σε θέση να κρατούν υψηλά τα κέρδη.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, ανέφερε ότι αναμένεται να παραμείνει αδύναμη βραχυπρόθεσμα αλλά θα αρχίσει να ενισχύεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρεί και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα αρχίσουν να περιορίζονται.

Παράλληλα, οι πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις αποτελούν σύμφωνα με την ΕΚΤ ολοένα και πιο σημαντική πηγή πληθωρισμού. Οι αποδοχές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 5,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους και οι μισθοί κατά 4,3% .

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}