Κύπρος: Πήραν «φωτιά» οι πλειστηριασμοί σε οικιστικά ακίνητα και χωράφια

 13/06/2024    10 : 41 : 21
Πλειστηριασμοι2
65 / 100

Κύπρος: Πήραν ξανά «φωτιά» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς δανείων να επικεντρώνονται στα οικιστικά ακίνητα και τα χωράφια.

Στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί ήδη 829 υποθέσεις για τις επόμενες μέρες, ενώ καθημερινά φορτώνονται στην πλατφόρμα νέες υποθέσεις.

Σημειώνεται ότι στα μέσα του προηγούμενου μήνα και συγκεκριμένα τη μέρα κατά την οποία τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής (13 Ιουλίου) η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία προνοούσε την επαναφορά του δικαιώματος του δανειολήπτη να έχει ουσιαστική πρόσβαση στη Δικαιοσύνη -η οποία απορρίφθηκε από τον ΔΗΣΥ και τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, στην πλατφόρμα βρίσκονταν σε εξέλιξη 470 πλειστηριασμοί. Δηλαδή σε ένα μήνα διπλασιάστηκαν, με τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να αισθάνονται προφανώς ότι έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης και των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Επισημαίνεται επίσης ότι από τα 829 ακίνητα, τα οποία θα περάσουν τις επόμενες μέρες από τη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, τα 112 τουλάχιστον είναι κατοικίες και διαμερίσματα. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των υπό αναφορά ακινήτων (103 από τα 112) είναι αξίας κάτω των 350 χιλ. ευρώ για τα οποία δόθηκαν δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, καθώς και τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς δανείων. Ωστόσο, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι για άλλη μια φορά οι δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκαν.

Ακόμη, στη λίστα περιλαμβάνονται άλλα 130 οικόπεδα και χωράφια στα οποία υπάρχουν κτίρια, πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν κατοικίες και επαγγελματικές στέγες.

Επιπρόσθετα, στη λίστα περιλαμβάνονται 557 οικόπεδα και χωράφια, τα οποία σύμφωνα με τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς δανείων είναι κενά.

Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνονται 22 γραφεία και καταστήματα, καθώς επίσης 8 βιομηχανικοί και βιοτεχνικοί χώροι.

Στο σφυρί με τιμές από 340 ευρώ

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα ακίνητα για τα οποία έχουν δρομολογηθεί εκποιήσεις για τις επόμενες μέρες, είναι μικρομεσαίας αξίας. Ενδεικτικά από τα 829 ακίνητα τα 696 (ποσοστό 84%) βγαίνουν στο σφυρί με τιμή κάτω από 250 χιλ. ευρώ, ενώ 583 έχουν τιμή κάτω από 100 χιλ. ευρώ.

Οι τιμές στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ξεκινούν από τα 340 ευρώ, ενώ το ακριβότερο ακίνητο φέρει τιμή εκκίνησης στα 10,5 εκατ. ευρώ.

Στα αζήτητα τα κυβερνητικά δεσμεύομαι

Η κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα έδωσαν δεσμεύσεις για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να μπλοκάρουν την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία προνοούσε την επαναφορά του δικαιώματος του δανειολήπτη να έχει ουσιαστική πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και να διεκδικεί αναστολή της εκποίησης της περιουσίας του σε περίπτωση που το δάνειό του περιλαμβάνει αποδεδειγμένα παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις. Παρά ταύτα, ένα μήνα μετά δεν έχει υλοποιηθεί καμιά από τις δεσμεύσεις. Το µόνο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή αφορά τη σύσταση ειδικής δικαιοδοσίας στο Δικαστήριο, για το οποίο έχουν εκφραστεί έντονες επιφυλάξεις.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}