Οι τραπεζίτες πιστεύουν ότι είναι υπό έλεγχο…η νέα γενιά κόκκινων δανείων

Παρασκευή 07/12/2023    09 : 34 : 13
κοκκινα δανεια 1
70 / 100

Βέβαια αναρωτηθείτε πότε έπεσαν μέσα οι τραπεζίτες για να πέσουν και τώρα…Επικοινωνιακά τρικ για διαστρέβλωση της πραγματικότητας που φέρνει εκτόξευση…

Διαχειρίσιμη φαίνεται πως παραμένει η αύξηση των κόκκινων δανείων, ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, με τις τράπεζες να ανακοινώνουν χαμηλό σχηματισμό νέων NPEs και για το γ’ τρίμηνο του 2022, αναμένοντας, ωστόσο, τον όποιο αντίκτυπο της τρέχουσας κρίσης να γίνεται ορατός έως τις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι μέχρι σήμερα ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της διατήρησης ενός θετικού σεναρίου για την πορεία των δανειακών χαρτοφυλακίων, γεγονός που οφείλεται αφενός, στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου, στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει προς ώρας διαφοροποιήσει την πρόβλεψή της για ρυθμό του ΑΕΠ στο 5,3% για εφέτος – κάτι που έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, κάνοντας λόγο, σε συνέντευξή του στο Politico, για ανάπτυξη 6% – εντούτοις καθίσταται σαφές πως η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης. Ακόμη και το δυσκολότερο 2023 που το ΑΕΠ εκ των πραγμάτων θα προσγειωθεί χαμηλότερα θα διατηρήσει, όμως, το θετικό πρόσημο σε αντίθεση με ό, τι θα συμβεί σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Μεταδίδει το newmoney.gr

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει να προβαίνει σε σημαντική επιδότηση του ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιτυγχάνοντας το 90% της αύξησης του ρεύματος να μην έχει περάσει στους καταναλωτές. «Όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και χωρίς εμφανή σημάδια αποκλιμάκωσης, τόσο θα δυσχεραίνει η οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καλούνται να διαχειριστούν τις αυξήσεις αφενός, στα τρόφιμα και την ενέργεια και αφετέρου, στα επιτόκια, ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων», σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Η πορεία, αλλά και οι προσδοκίες των τραπεζιτών γύρω από το ζήτημα των κόκκινων δανείων αναμένεται να παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων για το 9μηνο του 2022. Πρώτη την αυλαία ανοίγει η Alpha Bank αύριο, Τρίτη, ενώ ακολουθούν οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα την Πέμπτη και τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή.

Η θέση της Ελλάδας στον χάρτη των κόκκινων δανείων

Στο 1,88% διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ο δείκτης «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη, καταγράφοντας πτώση κατά περίπου 0,45 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

Στη σχετική λίστα που δημοσίευσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η χώρα μας φιγουράρει στην τέταρτη θέση, έχοντας τον υψηλότερο δείκτη (6,83% το β’ τρίμηνο του 2022 έναντι, όμως, διψήφιου ποσοστού – 16,21% – το ίδιο διάστημα του 2021) μετά τις Λετονία, Βουλγαρία και Κροατία με 8,02%, 7,60% και 7,32% αντίστοιχα. Την εξάδα συμπληρώνουν οι Πολωνία με δείκτη «κόκκινων» δανείων στο 6,27% και η Κύπρος με 5,50%.

Στον αντίποδα, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία και Σουηδία, με την τελευταία, μάλιστα, να εμφανίζει «κόκκινο» δείκτη μόλις 0,84%!

kokina pinakaskokina2

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}