Υπέρ της απάτης του ξεπουλήματος των κόκκινων δανείων και του επερχόμενου πλιάτσικου, ΟΟΣΑ και….ΜΜΕ

 15/07/2024    01 : 56 : 35
κοκκινα δανεια
63 / 100

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο του Αλέξανδρου Κασιμάτη στο protothema.gr , παίρνοντας σίγουρα χάπια και βαθιές ανάσες χαλάρωσης!!

Οι αναπόφευκτες επιλογές για τα κόκκινα δάνεια

O OOΣΑ στην έκθεση του για την Ελλάδα επισημαίνει τη σημαντική συνεισφορά του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗ στην απαλλαγή των τραπεζών από την κληρονομιά της κρίσης, δηλαδή τα περίπου 112 δις. κόκκινα δάνεια

«Η Ελλάδα” αναφέρεται στην έκθεση, “χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες χώρες της Ευρωζώνης που, επίσης, επηρεάστηκαν από τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να αναπτύξει και να θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς για την επίλυση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΔ), αλλά η πρόοδος έχει επιταχυνθεί για τις μεγαλύτερες τράπεζες από τότε που η κυβέρνηση εφάρμοσε το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως τον Ιούνιο 2022 τα κόκκινα δάνεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονταν στο επίπεδο του 10%. Η ελάφρυνση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα ΜΕΔ δημιούργησε προϋποθέσεις για την ομαλότερη χρηματοδότηση της οικονομίας και ειδικά για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που ποντάρουμε για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν πως «ενώ παρατηρείται σημαντική πρόοδος στην εκκαθάριση των ΜΕΔ από τους ισολογισμούς των τραπεζών απομένουν 100 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια που διαχειρίζεται ο αναπτυσσόμενος κλάδος των servicers. Αυτά τα ΜΕΔ ουσιαστικά μπλοκάρουν τους οφειλέτες και τα περιουσιακά στοιχεία, περιορίζοντας την πρόσβαση σε νέα πίστωση για να ξαναχτίσουν ή να επανεκκινήσουν την επιχείρησή τους». Ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας επιταχύνει σταδιακά την επίλυση του χρέους και των επισφαλών δανείων, αλλά ωστόσο σημειώνει πως παραμένει μία μεγάλη κληρονομιά.

Μια δυσάρεστη κληρονομιά που οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε για να επανέλθουν ομαλές συνθήκες στη χρηματοδότηση της οικονομίας, καθώς σήμερα μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα παραμένει αποκλεισμένο από τον τραπεζικό δανεισμό. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η δεύτερη ευκαιρία στον πτωχευτικό και άλλα ανάλογης φιλοσοφίας μετρά ασφαλώς και συμβάλλον στην επίλυση του προβλήματος αλλά είναι αναπόφευκτο η διαδικασία αυτή να έχει σε μεγάλο βαθμό και ρευστοποιήσεις προβληματικών δανείων, δηλαδή πλειστηριασμούς.

Οι servicers πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, κι όπως ανέφερε σε άρθρο του, ο επικεφαλής της Do Value στην Ελλάδα Θ. Καλαντώνης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες έχουν περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας στον τρόπο άσκησης της δραστηριότητάς τους. Κάθε τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο, συνοδεύεται από συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) που ενέκρινε το ελληνικό Δημόσιο και δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του διαχειριστή.

Η δραστηριότητα των servicers διεξάγεται σε αυστηρό κανονιστικό περιβάλλον, υπό την εποπτεία της ΤτΕ και σε διαρκή έλεγχο για την τήρηση του business plan. Σε περίπτωση αστοχίας ο servicer χάνει την αμοιβή του κι αν η υστέρηση ξεπερνά 15-20% του στόχου τότε μπορεί να φθάσει μέχρι και στην αφαίρεση του χαρτοφυλακίου. Ο servicer δεν μπορεί να επιλέξει ελεύθερα, όπως πολλοί θεωρούν, την αναγκαστική εκτέλεση έναντι μιας ρύθμισης. Ο τρόπος διαχείρισης των χαρτοφυλακίων, οι διαδικασίες, αλλά και τα συγκεκριμένα βήματα είναι εκ των προτέρων προσδιορισμένα από το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.

…………………………………………………………………………………………………………………

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}