Κόκκινα δάνεια: Η DG COMP έκοψε τις νέες τιτλοποιήσεις μέσω “Ηρακλή”. Ζήτησε επανατιμολόγηση!

 24/09/2023    11 : 02 : 08
κοκκινα δανεια
61 / 100

Αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά η συζήτηση για τον Ηρακλή ΙΙΙ.

Μεταδίδει το newmoney.gr

Οι πληροφορίες είναι ότι οι θεσμοί ζήτησαν να γίνει επανατιμολόγηση στα χαρτοφυλάκια Frontier II (Εθνική Τράπεζα) και Sunrise 3 (Τράπεζα Πειραιώς) για τα οποία οι σχετικές εγκρίσεις είχαν δοθεί εδώ και καιρό.

Ο SSM -μου λένε – ότι ενοχλήθηκε από την καθυστέρηση, καθώς είχε ανάψει πράσινο φως για τις δυο τιτλοποιήσεις από τον Ιανουάριο, ενώ πίσω από την εντολή για την επανατιμολόγηση των δυο συναλλαγών φαίνεται ότι κρύβεται η μουρμούρα της DG Comp.

……………………….

Προσέξτε όμως τώρα τι μετέδιδε η Βάσω Αγγελέτου τον Φεβρουάριο του 2023 σε ρεπορτάζ της, για τις συγκεκριμένες τιτλοποιήσεις που ζητήθηκε επανατιμολόγηση. Ιδιαιτέρως στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων και δημοσίου χρέους…Θα φορτωθούν στο δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις των συγκεγκριμένων τιτλοποιήσεων;;

«Αισιοδοξία ότι θα ξεμπλοκάρουν οι τιτλοποιήσεις “Frontier II” και “Sunrise III” για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής”, διατυπώνουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Η απόφαση βρίσκεται πλέον στα “χέρια” του υπουργείου Οικονομικών, που “τρέχει” τις ασκήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δύο τιτλοποιήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ δεν θα επιβαρύνουν το δημοσιονομικό χρέος με βάση τα νέα κριτήρια της Eurostat.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρώτο θα “ξεμπλοκάρει” το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας και θα ακολουθήσει το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 1 δισ. ευρώ και 508 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το διατραπεζικό project “Solar” δεν αναμένεται να προχωρήσει στην παρούσα φάση.

Η απόφαση της Eurostat να αλλάξει τα κριτήρια με τα οποία οι κρατικές εγγυήσεις των τιτλοποιήσεων προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος είχε ως αποτέλεσμα οι δύο τιτλοποιήσεις να μπουν σε “βαθιά κατάψυξη” από το υπουργείο Οικονομικών για περισσότερο από έξι μήνες.

Σύμφωνα με τα κριτήρια που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Eurostat και αναμένεται να εφαρμοστούν για τις νέες τιτλοποιήσεις, το ρίσκο στις τιτλοποιήσεις του “Ηρακλή” θα πρέπει να κατανέμεται ισομερώς ανάμεσα στο Δημόσιο και τους ιδιώτες.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν ότι και για τις δύο εκκρεμείς τιτλοποιήσεις έχει ληφθεί πρόνοια ώστε να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, γεγονός που εμπνέει αισιοδοξία ότι πλησιάζει η στιγμή που θα λάβουν το “πράσινο φως” από το υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στον “Ηρακλή”.

Ειδικά για το “Frontier II”, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε προσαρμογές που κόστισαν 30 εκατ. ευρώ στην τράπεζα προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητα της τιτλοποίησης με τα νέα, αυστηρότερα κριτήρια της Eurostat. Αντίστοιχες προσαρμογές έχουν γίνει και στο “Sunrise III” της Πειραιώς, αναφέρουν πηγές του κλάδου.

Προβληματισμός για τις υφιστάμενες τιτλοποιήσεις
Λιγότερο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του κλάδου για τις υφιστάμενες τιτλοποιήσεις των προγραμμάτων “Ηρακλής Ι” και “Ηρακλής ΙΙ”, εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων της Eurostat.

Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι εάν τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ισχύσουν και για τις υφιστάμενες τιτλοποιήσεις, οι οποίες στην Ελλάδα αναλογούν σε κρατικές εγγυήσεις ύψους 18 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που προσμετρηθεί το σύνολο των εγγυήσεων, το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι τους προηγούμενους μήνες Τράπεζα της Ελλάδος και SSM κατέβαλλαν, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, επίμονες προσπάθειες στη διαβούλευση με τη Eurostat ώστε να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος με το σύνολο ή μέρος των κρατικών εγγυήσεων.

Η άποψη του Επόπτη είναι ότι οι εγγυήσεις πρέπει να προσμετρώνται μόνο όταν καταπίπτουν – πόσω δε μάλλον για τις παλαιότερες τιτλοποιήσεις που δομήθηκαν και εγκρίθηκαν με αυτό το δεδομένο. “Βοηθήσαμε την κυβέρνηση όσο μπορούσαμε. Τώρα η απόφαση είναι της Eurostat”, αναφέρουν σχετικές πηγές.

Ενώ με νέο ρεπορτάζ της το Ιούνιο του 2023 φαίνεται ότι το ΥΠΟΙΚ θα έχει μια βόμβα που αφορά το δημόσιο χρέος στα χέρια του.

Στην κορυφή της ατζέντας του ΥΠΟΙΚ
Το κρίσιμο ζήτημα των τιτλοποιήσεων αναμένεται να απασχολήσει κατά προτεραιότητα την νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα καθήκοντα μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

“Θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τον νέο υπουργό Οικονομικών ώστε να εξετάσουμε ακριβώς τις προϋποθέσεις που θέτει η Eurostat, καθώς και ποιες ήταν οι ενστάσεις της όσον αφορά στα υφιστάμενα προγράμματα “Ηρακλής”, για να προχωρήσουμε σε τρίτο πρόγραμμα”, αναφέρουν στο Capital.gr υψηλόβαθμα στελέχη με γνώση των διαδικασιών.

Ο λόγος που χρειάζεται να υπάρξει “Ηρακλής 3” είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπόλοιπο των κόκκινων δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ (βάσει υπολοίπων 12/2022), το οποίο παραμένει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ένα μέρος εξ αυτών δεν πρόλαβε να ενταχθεί στον προηγούμενο “Ηρακλή” λόγω του ζητήματος που προέκυψε με τη Eurostat, αλλά και της εκπνοής του προγράμματος τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις “Frontier 2”, “Sunrise 3” και “Solar” ύψους 2 δισ. ευρώ.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}