Κόκκινα δάνεια: Η Κομισιόν βάζει στο στόχαστρο το μαζικό “ξεφόρτωμα” από τις τράπεζες

 11/12/2023    12 : 21 : 37
europe scaled
70 / 100

Κόκκινα δάνεια: Η Κομισιόν βάζει αυστηρότερους κανόνες και οι ελληνικές τράπεζες τρέχουν να προλάβουν για να ολοκληρώσουν το μαζικό ξεπούλημα…

Το νέο δεν είναι ακριβώς… «νέο», αλλά φαίνεται πως ήρθε η ώρα να μπει έλεγχος στις τιτλοποιήσεις των NPLs και των NPEs.

Αυτών που τιτλοποιούνται σωρηδόν στην Ευρωζώνη προκειμένου να απαλλαγούν οι ισολογισμοί των τραπεζών από «κόκκινα δάνεια» και στην θέση των «ζημιών» να μπουν έσοδα.

Πάνω από 1,8 τρισ. ευρώ ο λογαριασμός των NPLs και NPEs μέχρι τον περασμένο Μάρτιο (2022), με σημαντική περαιτέρω αύξηση το 2023, ειδικά στα NPEs.

Οι ελληνικές τράπεζες μέσω του Ηρακλή Ι και ΙΙ έχουν «τρέξει» και αυτές το «ξεφόρτωμα» των NPLs και NPEs, τα δύο τελευταία χρόνια απαλλάσσοντας τους ισολογισμούς τους από την μεγαλύτερη «πληγή» των τελευταίων 12 ετών.

Τι πρόκειται να αλλάξει; Η Κομισιόν με την Οδηγία της υπ’ αριθμόν 2021/2167 απαιτεί από όλες τις χώρες μέλη την εφαρμογή νέων κανόνων με μεγαλύτερη αυστηρότητα και διαφάνεια όσον αφορά την διαχείριση των NPLs και NPEs στο σκέλος των τραπεζών, των επενδυτών και κυρίως των Servicers.

Οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί από τις χώρες μέλη το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες που γίνονται τόσο από τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της ΕΚΤ (SSM) και ιδιωτικών οργανισμών (PwC), «δείχνει» ότι η δευτερογενής αγορά των δανείων – ειδικά των NPLs και NPEs – στην Ευρωζώνη έχει μεγεθυνθεί πολύ τα τελευταία 2 – 3 χρόνια με τις τιτλοποιήσεις να έχουν γίνει ισχυρό εργαλείο «εξυγίανσης» των τραπεζικών ισολογισμών.

Επιδείνωση
Όμως η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης με την ταυτόχρονη εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού και την εξ αντανακλάσεως αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει δημιουργήσει συνθήκες υψηλού κινδύνου για τον όγκο των τιτλοποιημένων δανείων που έχουν διοχετευθεί στην δευτερογενή αγορά.

Η Κομισιόν και με την σύμφωνη γνώμη – αν όχι παρότρυνση – της ΕΚΤ επιχειρεί έστω και εκ των υστέρων να ρυθμίσει περισσότερο το κανονιστικό περιβάλλον αυτής της αγοράς η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων στις Βρυξέλλες, «δεν ενέχει κινδύνους ενός επεισοδίου τύπου subprime loans, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ρύθμισης, ειδικά στο σκέλος των Servicers και των τραπεζών…».

Και αυτό πρέπει να έχει γίνει μέσα στους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του 2023, σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Η διαδικασία έχει επισπευσθεί λόγω των εξελίξεων το 2022 και την ανησυχία για επιδείνωση των NPLs στην Ευρώπη, η οποία όμως ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις στους «αριθμούς». Παρ’ όλα αυτά σημειώνεται ότι στο σύνολο των δανείων για κάθε 10 Ευρώ, έχουν κινηθεί διαδικασίες παρακολούθησης για το 1 Ευρώ τουλάχιστον.

Με άλλα λόγια το 10% των δανείων έχει τεθεί ήδη υπό παρακολούθηση ως πιθανό να παρουσιάσει κίνδυνο αποπληρωμής.

Σε κάθε περίπτωση και οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να επισπεύδουν τις σχετικές διαδικασίες πώλησης και τιτλοποίησης των κόκκινων και… ροζ δανείων τους στις παρούσες συνθήκες και οπωσδήποτε πριν ολοκληρωθεί η εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κανονισμών των οποίων την εισαγωγή επιβάλει η Κομισιόν μέχρι το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}