«Κυνηγοί» κληρονομιών με αμοιβή το 10% της «λείας»

 15/07/2024    08 : 13 : 21
ηχω24 2 23
67 / 100

Ξεχασμένες κληρονομιές ύψους 40 εκατ. ευρώ «επικηρύσσει» το υπουργείο Oικονομικών προσφέροντας μια διόλου ευκαταφρόνητη αμοιβή σε όσους καταφέρουν να τις εντοπίσουν και τις φέρουν στα κρατικά ταμεία.

Πρόκειται, κυρίως, για κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία άγνωστων κληρονόμων όπως περιπτώσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες αποβιώνουν χωρίς να έχουν ορίσει κληρονόμο ή περιπτώσεις όπου μία διαθήκη όριζε ως κληρονόμο το δημόσιο ή ένα κοινωφελές ίδρυμα, αλλά κάπου στην πορεία «χάθηκε» και μένει στα αζήτητα.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι, κληρονομιές χωρίς κληρονόμο και γενικά κοινωφελείς περιουσίες καταπατούνται συστηματικά από επιτήδειους. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ακινήτων, όπως κατοικίες και οικόπεδα των οποίων οι ιδιοκτήτες αποβιώνουν χωρίς να έχουν ή να ορίσουν κληρονόμους. Σε πολλές περιπτώσεις γείτονες των αποβιωσάντων επιχειρούν και πολλές φορές καρπώνονται τα ακίνητα με μεθόδους καταπάτησης, παράνομων χρησικτησιών κ.λπ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για περίπου 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές που «ταλαιπωρούν» εδώ και πολύ καιρό το υπουργείο Οικονομικών, έναν ανεκμετάλλευτο θησαυρό που παραμένει ανενεργός και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και τη διοχέτευση τους σε κοινωνικές δράσεις. Γι’ αυτό δίνει αμοιβή που φτάνει μέχρι και και το 10% της αξίας στους «κυνηγούς” που θα καταφέρουν να εντοπίσουν σχολάζουσες κληρονομιές. Για τον καθορισμό της αμοιβής λαμβάνονται υπόψη, αφενός η ακρίβεια και πληρότητα των παρεχόμενων από αυτόν πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και οι κάθε είδους ενέργειές του, με τις οποίες τυχόν συνέβαλε στην ανάκτηση της περιουσίας. Το δε ποσοστό 10% ενδέχεται να αυξηθεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επιταχύνει την όλη διαδικασία. Η αμοιβή καταβάλλεται από τυχόν ρευστά διαθέσιμα είτε μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας, είτε από πόρους του κοινωφελούς ιδρύματος, είτε από κεφάλαια του κρατικού προϋπολογισμού.

Δικηγόροι, πάντως εξηγούν πως εξαιρούνται από τις προβλέψεις «αμοιβής» έως 10% της αξίας της περιουσίας, όσοι έχουν υποχρέωση ενημέρωσης του Δημοσίου, όπως συμβολαιογράφοι, προξενικές και εισαγγελικές αρχές, αποκεντρωμένες διοικήσεις και εφορίες.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν ξεκινήσει και μια αυτοματοποιημένη διαδικασία για την άντληση στοιχείων που αφορούν την εκκαθάριση, την εποπτεία και διαχείριση των κοινωφελών περιουσιών και των σχολαζουσών κληρονομιών του Δημοσίου.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}