Κτηματολόγιο: Επιστράτευση ιδιωτών δικηγόρων για να αντιμετωπιστούν οι χιλιάδες εκκρεμότητες

 19/06/2024    12 : 59 : 45
ακινητα
69 / 100

Με ένα τεράστιο όγκο εκκρεμοτήτων και συμβολαίων για μεταγραφή που υπολογίζονται σε 150.000 και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν με το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων έως τα τέλη του χρόνου, βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελληνικό Κτηματολόγιο.

«Ξέρουμε ότι θα κληρονομήσουμε πολύ μεγάλες εκκρεμότητες» δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της επόμενης μέρας που περιλαμβάνει ένα πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον για το κτηματολόγιο και στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα συνεργασίας με τους πολίτες. «Το κτηματολόγιο δεν έρχεται με τιμωρητική διάθεση να αρπάξει την περιουσία των Ελλήνων αλλά να διευκολύνει τον κόσμο να την κατοχυρώσει».

Όπως είπε, σε ενημερωτική συνάντηση για τις αρμοδιότητες του κτηματολογίου, ο ψηφιακός μεταρρυθμιστικός χαρακτήρας δεν θα μπορεί στο εξής να λειτουργεί σε μη κτηματογραφημένο περιβάλλον είτε πρόκειται για ακίνητα είτε για μια αγροτική επιδότηση.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα επιστρατευτούν οι δικηγόροι, οι οποίοι θα αναλάβουν τον νομικό έλεγχο των πράξεων. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα, μέσα από προγραμματικές συμβάσεις που θα γίνουν με τους δικηγορικούς συλλόγους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Το μέτρο θα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις με την συνδρομή και της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων ώστε να ενταχθούν υπό μια ενιαία ομπρέλα όσοι δικηγόροι το επιθυμούν και να προχωρήσουν οι εισηγήσεις για το νομικό έλεγχο των πράξεων και να μηδενιστούν οι μεταγραφές.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}