Κρυπτο-καταστολή στη Βενεζουέλα: Έρευνα για απάτη δισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι miners του Bitcoin αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη Βενεζουέλα στο πλαίσιο των εθνικών προσπαθειών για την καταστολή της διαφθοράς στη χώρα.
Ένα ποσό της τάξεως των 3 έως 20 δισ. δολαρίων λείπει από την Petróleos de Venezuela, S.A., την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ορισμένοι από τους βασικούς ηγέτες του πολιτικού κινήματος του Μαδούρο (γνωστού και ως Chavismo), όπως ο πρώην πρόεδρος της PDVSA, Tareck Zaidan El Aissami Maddah, είναι ύποπτοι κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας.
Η Superintendencia Nacional de Criptoactivos, γνωστή και ως SUNACRIP, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας, καθώς χρησιμοποιήθηκε για τη ρευστοποίηση πωλήσεων της PDVSA μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της εταιρείας και ήταν ο πρωταρχικός κρατικός θεσμός που ασχολείται με ό,τι σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης bitcoin.
Άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, όπως ανταλλακτήρια και πλατφόρμες πληρωμών που είχαν αδειοδοτηθεί υπό την καθοδήγηση της SUNACRIP, έχουν επίσης διακόψει τις δραστηριότητές τους λόγω του “κανονιστικού πλαισίου”. Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων της Βενεζουέλας, η οποία θεωρούταν ένα από τα πιο εύρωστα οικοσυστήματα στον κόσμο το 2017, έχει έρθει σε αδιέξοδο.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δημιούργησε το πρώτο εθνικό κρυπτονόμισμα της Βενεζουέλας το 2018, το Petro token που υποστηρίζεται από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας και άλλα παρόμοια εμπορεύματα.
Το Petro και οι αποτυχημένες προσπάθειες αποφυγής κυρώσεων
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δημιούργησε τη SUNACRIP λίγο μετά την έκδοση του Petro με στόχο την αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων. Αλλά οι ΗΠΑ εξέδωσαν κυρώσεις κατά του Petro το 2019, οπότε το κρυπτονόμισμα που υποστηρίζεται από το πετρέλαιο λειτουργεί μόνο εντός των συνόρων της χώρας.
Παρά την ισχυρή βιομηχανία εξόρυξης bitcoin που είναι διάσπαρτη σε όλη τη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια και το πόσο δημοφιλή είναι τα κρυπτονομίσματα στη χώρα, ακόμη και σήμερα μόνο οι υποστηρικτές του Μαδούρο και οι δημόσιοι υπάλληλοι χρησιμοποιούν το petro.
Είχε ελάχιστη έως καθόλου επιτυχία και σύμφωνα με την έρευνά τους και την ομιλία του Μαδούρο που μεταδόθηκε μέσω του Alberto News, όταν το petro απέτυχε να προσφέρει κέρδη ή κάποια άλλη χρησιμότητα, οι υπάλληλοι της SUNACRIP ακολούθησαν μια μαφιόζικη προσέγγιση, κρατώντας γι’ αυτούς δημόσια χρήματα που υποτίθεται ότι θα έφταναν στα ταμεία της PDVSA, αφού έγιναν οι ανεπίσημοι dealers πετρελαίου της Βενεζουέλας για τις παγκόσμιες αγορές.
Οι φυλακές της Βενεζουέλας είναι τώρα γεμάτες από άνδρες όπως ο Joselit Ramírez, πρόεδρος της SUNACRIP από το 2018, και ο Rajiv Mosqueda, επικεφαλής των επιχειρήσεων mining της SUNACRIP, μαζί με άλλους αρμόδιους αξιωματούχους της PDVSA και του παρατηρητηρίου κρυπτονομισμάτων.
Οι συλλήψεις αυτές αποτελούν μέρος αυτού που οι υποστηρικτές του Μαδούρο, (Chavistas) αποκαλούν “συνωμοσία PDVSA-crypto”. Αυτοί οι φερόμενοι ως εγκληματίες κατηγορούνται ότι ανήκουν στη μαφιόζικη ομάδα διαφθοράς του πρώην αντιπροέδρου Ταρέκ Ελ Αϊσάμι. (Ο Aissami αποχώρησε από τη θέση του στην PDVSA μετά τη σύλληψη του Ramirez και των συνεργατών του από τους ερευνητές). Η SUNACRIP φέρεται να χρησιμοποιούσε κρυπτογράφηση όπως το USDt, για να ολοκληρώσει τις πωλήσεις πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, κανένας από τους κατηγορούμενους αξιωματούχους δεν έχει προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τις κατηγορίες.
Το πρόβλημα είναι ότι οι πωλήσεις πετρελαίου δεν ταιριάζουν με τα αποθεματικά κρυπτονομισμάτων της SUNACRIP ή με τον ισολογισμό της PDVSA. Ο Ramírez και οι συνεργάτες του έχουν ερευνηθεί για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις επιχειρήσεις, επειδή λείπουν περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 3 δισ. δολαρίων, ενδεχομένως πολύ περισσότερα. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος. Οι miners του Bitcoin σε ολόκληρη τη χώρα εξακολουθούν να παραμένουν αδρανείς.
Εξόρυξη Bitcoin στη Βενεζουέλα
Εν τω μεταξύ, οι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ομαδικές συνομιλίες Telegram σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα έχουν βουίξει από τον Μάρτιο του 2023 σχετικά με ασυνήθιστες επισκέψεις κυβερνητικών πρακτόρων που σε εγκαταστάσεις εξόρυξης bitcoin που ανήκουν σε πολίτες.
Η Εθνική Αστυνομία κατά της Διαφθοράς προσπαθεί να βρει συνδέσμους μεταξύ του σχεδίου της PDVSA και των τοπικών miners, ενώ παράλληλα ελέγχει ότι η κυβέρνηση διαθέτει λεπτομερή και ενημερωμένη τεκμηρίωση και ρυθμίσεις αδειοδότησης για κάθε miner στη Βενεζουέλα, όπως αυτή χορηγείται από το SUNACRIP. Οι Ramírez και Mosqueda ήταν υπεύθυνοι για τη χορήγηση πολλών από αυτές τις άδειες, οπότε τώρα πολλοί άνθρωποι στον κλάδο εξόρυξης bitcoin βρίσκονται υπό έρευνα, για να διαπιστωθεί ποιοι ανθρακωρύχοι είναι όντως συμβατοί με τις πολιτικές της κυβέρνησης Maduro και να ξεκαθαριστούν οι πιθανές διασυνδέσεις τους με τη “συνωμοσία PDVSA-crypto”.
Δεν υπάρχουν πολλές δημόσιες πληροφορίες για καμία από αυτές τις έρευνες, παρά μόνο διαδεδομένες φήμες για συλλήψεις και κατασχέσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί συλλήψεις πολιτών και όπως εξήγησε ο Teodosio Peraza, επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρείας εξόρυξης bitcoin Criptominero C.A., στην τοπική εφημερίδα Yaracuy al Día, όλοι οι έλεγχοι συμμόρφωσης αποτελούν μέρος των κανονιστικών διαδικασιών.
Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι της SUNACRIP αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους κατά τη διάρκεια των μυστικών ερευνών, ενώ οι λίγοι εναπομείναντες κάτοχοι petro διαμαρτύρονται μέσω πλατφορμών όπως το Twitter ότι το petro είναι ακόμη λιγότερο χρήσιμο τώρα που όλη η χώρα μιλά για κρυπτονομίσματα και διαφθορά.
Μένει να φανεί πότε, ή αν, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων της Βενεζουέλας θα επιστρέψουν στην κανονική τους λειτουργία και ειδικά οι εκατοντάδες miners που χάνουν εισοδήματα κάθε μέρα που οι μηχανές εξόρυξης τους παραμένουν εκτός λειτουργίας. Δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για τους miners και τις εταιρείες της κάποτε ακμάζουσας βιομηχανίας crypto της Βενεζουέλας. Ίσως η κυβέρνηση Μαδούρο αναδιαρθρώσει τη SUNACRIP ή δημιουργήσει έναν νέο ρυθμιστικό φορέα εξ ολοκλήρου.
Ό,τι κι αν συμβεί, ο τομέας bitcoin της χώρας χάνει επιχειρηματικές ευκαιρίες εκατομμυρίων δολαρίων, με τους miners της Βενεζουέλας να αναγκάζονται να μείνουν εκτός λειτουργίας μέχρι να ολοκληρωθεί έρευνα.