Κρεμλίνο: O κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια για το ποιος ανατίναξε τον Nord Stream…

 18/05/2024    10 : 58 : 52
putin angry
70 / 100

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια για το ποιος ανατίναξε τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream και ότι θα πρέπει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τη δολιοφθορά, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε τη Τετάρτη βετεράνος Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, ανέφερε σε ρεπορτάζ του που δημοσιεύθηκε ότι δύτες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ανατίναξαν τους αγωγούς, έπειτα από εντολή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει τις πληροφορίες αυτές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το ρεπορτάζ του Χερς αξίζει περισσότερη προσοχή, ενώ πρόσθεσε ότι εκπλήσσεται από το γεγονός ότι δεν καλύφθηκε πιο εκτενώς από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Επίσης ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι πληροφορίες αυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream. Ο κόσμος, σημείωσε ο ίδιος, πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια για το τι συνέβη.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Δύση ότι ευθύνεται για τις εκρήξεις στους δύο αγωγούς που μετέφεραν ρωσικό αέριο στη Γερμανία, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις. Ερευνητές από τη Σουηδία και τη Δανία –στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των οποίων σημειώθηκαν οι εκρήξεις– έχουν επισημάνει ότι οι ρωγμές στους αγωγούς ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν διευκρινίσει ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται για αυτή.

Ρώσοι αξιωματούχοι και πολιτικοί έσπευσαν να ζητήσουν απαντήσεις, μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του Χερς.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι το ρεπορτάζ του Χερς δεν αποτέλεσε έκπληξη για τη Μόσχα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν δήλωσε ότι το ρεπορτάζ αυτό πρέπει να αποτελέσει βάση για μια διεθνή έρευνα. Προειδοποίησε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώσουν “αποζημίωση στις χώρες που επηρεάστηκαν από την τρομοκρατική επίθεση”.

Μαχητικά αεροσκάφη

Εξάλλου το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που θα υποφέρουν, αν η Βρετανία ή άλλες δυτικές χώρες προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, εξηγώντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση ανεξαρτήτως του εξοπλισμού που θα στείλει η Δύση στο Κίεβο.

Ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι η παράδοση από τη Δύση προηγμένης τεχνολογίας μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία απλώς θα προκαλέσει πόνο και δεινά στους Ουκρανούς, ενώ επέκρινε τις χώρες του ΝΑΤΟ που αναλαμβάνουν πιο “άμεσο” ρόλο στη σύγκρουση.

“Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια αυξανόμενη εμπλοκή της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας”, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

“Η γραμμή μεταξύ έμμεσης και άμεσης εμπλοκής σταδιακά εξαφανίζεται. Μπορούμε απλώς να εκφράσουμε τη λύπη μας για το γεγονός και να πούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες (…) οδηγούν στην κλιμάκωση της έντασης, παρατείνουν τη σύγκρουση και την καθιστούν ολοένα και πιο οδυνηρή για την Ουκρανία”, σημείωσε ο ίδιος.

Αν η Δύση συμφωνήσει να δώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν θα αποτραπεί και θα συνεχίσει την “ειδική στρατιωτική επιχείρησή της” στην Ουκρανία, μέχρι να εκπληρώσει τους στόχους της , κατέληξε ο Πεσκόφ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}