Κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ: Θα έχουμε νέα “λίστα Πέτσα” ;;

 13/04/2024    10 : 17 : 52
λεφτα
70 / 100

ΜΜΕ: Κρατικό χρήμα στα media – Πρόβλημα η κατανομή

Οι δαπάνες προβολής-ενημέρωσης-διαφήμισης του Δημοσίου και των κρατικών φορέων είναι μία σημαντική πηγή εσόδων για όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – και ιδιαίτερα για τα ιντερνετικά. Υπάρχει όμως πρόβλημα κατανομής των διατιθέμενων κονδυλίων – σε ποιούς, πόσα, με ποιά κριτήρια.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου ελπίζουν ότι δεν θα επαναληφθεί φέτος το κακό προηγούμενο της περιβόητης «λίστας Πέτσα» και η μερίδα του λέοντος δεν θα καταλήξει πάλι σε διαπλεκόμενους και σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, με αποκλεισμό των υπολοίπων. Νόμος και διατάξεις για την κατανομή των κονδυλίων υπάρχουν – το ζήτημα είναι αν θα εφαρμοστούν.

Μέσα στα α’ τρίμηνο του 2024 οι φορείς του Δημοσίου θα πρέπει να υποβάλουν τα επικοινωνιακά τους προγράμματα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για το τρέχον έτος, μαζί με τους απολογισμούς του 2023.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι φορείς καταρτίζουν αναλυτικό πρόγραμμα προβολής, με προϋπολογισμό δαπάνης, από την οποία το 30% πρέπει να κατευθύνεται στα περιφερειακά ΜΜΕ.

Στην περίπτωση της «λίστας Πέτσα» δεν τηρήθηκε η διαδικασία αυτή, με το επιχείρημα του έκτακτου χαρακτήρα της πανδημίας. Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία…

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}