Μία πολύ μεγάλη απάτη έφεραν στο φως οι ελεγκτικές Αρχές στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το neakriti.gr., ο διαμεσολαβητής μεταβίβασης οχημάτων κατάφερε να παρακάμψει το σύστημα ελέγχου της Περιφέρειας Κρήτης, στήνοντας μια κομπίνα με τη μη καταβολή του παραβόλου για χιλιάδες μεταβιβάσεις αυτοκινήτων και δικύκλων.
Συγκεκριμένα, ο εν λόγω ιδιοκτήτης του γραφείου μεταβίβασης Ι.Χ. (διαμεσολαβητής ή διεκπεραιωτής) δεν απέδιδε το παράβολο μεταβίβασης στην Περιφέρεια, «χαλκεύοντας» τις αποδείξεις της τράπεζας που υπέβαλε στο Γραφείο Μεταβίβασης του Μηχανολογικού. Συγκεκριμένα, αν μία μεταβίβαση στοίχιζε 135 ευρώ, εκείνος κατέβαλλε μέσω ΑΤΜ σε IBAN της Περιφέρειας Κρήτης τα 35 ευρώ. Λάμβανε απόδειξη από το μηχάνημα και εν συνεχεία είχε βρει τον τρόπο να προσθέτει έναν άσο από μπροστά, κάνοντας τα 35 ευρώ να φαίνονται 135 στην απόδειξη. Εν συνεχεία προσκόμιζε την απόδειξη αυτή μαζί με τον πλήρη φάκελο των δικαιολογητικών που απαιτούνταν από τον νόμο στο Γραφείο Μεταβίβασης Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης και πετύχαινε τη μεταβίβαση. Τα 100 ευρώ από τα 135 που του είχε καταβάλει ο κάθε πολίτης τα έβαζε στην τσέπη «μαύρα» και αφορολόγητα, ζημιώνοντας το Δημόσιο αλλά και τους πελάτες του, όπως είναι δυνατό να αντιληφθεί κάποιος.
Έβγαζε 20.000 ευρώ τον μήνα
Τα πρώτα στοιχεία της υπόθεσης όπως αναφέρει το neakriti.gr., δείχνουν ένα βάθος χρόνου της απάτης περίπου 10 ή 11 ετών. Το κέρδος από τα παράβολα για τον διαμεσολαβητή έφταναν περίπου 15.000 με 20.000 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι ήταν είχε μεγάλο πελατολόγιο και χειριζόταν πολλές υποθέσεις μεταβίβασης, λαμβάνοντας από τους πελάτες εξ ολοκλήρου το ποσό των παραβόλων, αλλά αποδίδοντας ένα μικρό μέρος αυτών στα ταμεία της Περιφέρειας Κρήτης.
Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, με το ΣΔΟΕ να ελέγχει όλες τις μεταβιβάσεις και το ταμείο, καθώς εκτιμάται ότι ο ιδιοκτήτης του γραφείου μεταβίβασης Ι.Χ. στο Ηράκλειο που έστησε τη «μηχανή» προσπορίστηκε από τη μη απόδοση του πλήρους ποσού των παραβόλων μεταβίβασης πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, το ποσό που ως τώρα στοιχειοθετείται από την έρευνα του ΣΔΟΕ φτάνει το 1,2 εκατ. ευρώ.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ποσό αυτό ως το τέλος της έρευνας δεν αποκλείεται να εκτοξευτεί στο διπλάσιο και το τριπλάσιο, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά στις ελεγκτικές Αρχές για το βάθος του χρόνου που ο ιδιοκτήτης του γραφείου μεταβίβασης Ι.Χ. έκανε μεταβιβάσεις και δεν απέδιδε το παράβολο, όμως προσκόμιζε στο Μηχανολογικό αποδείξεις τραπέζης, τις οποίες είχε «πειράξει» αλλάζοντας το τελικό ποσό καταβολής.
Ποιος τον ανακάλυψε;
Αυτός που έδωσε στοιχεία για την απάτη ήταν ένα πολίτης. Αφού μετέβη ως πελάτης στο γραφείο διεκπεραίωσης, αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πάει καλά με την απόδειξη. Στην συνέχει απευθύνθηκε στο Μηχανολογικό, όπου έγινε έλεγχος της πρωτότυπης απόδειξης και της φωτοτυπίας. Ο υπάλληλος που έκανε τον έλεγχο εντόπισε αλλοίωση, ενημερώνοντας την τράπεζα που είχε τοποθετήσει το ΑΤΜ στο Μηχανολογικό. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, με το ΣΔΟΕ να αναλαμβάνει και να αποκαλύπτει την κομπίνα. Πλέον, ελέγχεται αν το κόλπο είχε στηθεί μόνο από τον ίδιο ή υπήρχε συνεργός ή ακόμη οποιαδήποτε άλλη βοήθεια εσωτερικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης. Προφανώς το σύστημα είναι διάτρητο, καθώς διαπιστώνεται παντελής έλλειψη φίλτρων ελέγχων και διασταύρωσης.