Κορυφαία Αμερικανίδα οικονομολόγος: Κρατήστε χρήματα γιατί οι οικονομικές προοπτικές θα χειροτερέψουν πολύ

Τρίτη 04/10/2023    05 : 05 : 15
οικονομια
70 / 100

Τώρα είναι η ώρα για τους Αμερικανούς να «ξεκινήσουν λιτότητα» και «να είναι προσεκτικοί» με τις δαπάνες τους, προειδοποίησε κορυφαία οικονομολόγος.

Η Nancy Lazar, επικεφαλής παγκόσμια οικονομολόγος στην επενδυτική εταιρεία Piper Sandler, έδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση στους Αμερικανούς να περιορίσουν τις δαπάνες τους, αφού αποκαλύφθηκε ότι τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ ξοδεύουν 709 δολάρια επιπλέον το μήνα από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

«Κρατήστε τα χρήματα σας γιατί δυστυχώς οι οικονομικές προοπτικές θα χειροτερέψουν πολύ πριν βελτιωθούν», είπε η Lazar στο Fox News Digital.

«Να είστε συντηρητικοί, να είστε προσεκτικοί με τις πιστωτικές σας κάρτες. Είναι καιρός να ρίξετε τους ρυθμούς και να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τις αποταμιεύσεις σας αντί να χωθείτε περισσότερο στα χρέη».

Οι προειδοποιήσεις της Lazar έρχονται καθώς το χρέος των πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ έσπασε το φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve. Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 45 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς τα επιτόκια -τα οποία έφτασαν πρόσφατα στο υψηλότερο σημείο τους από το 2001- και ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός συνεχίζουν να συμπιέζουν τα νοικοκυριά.

Η Lazar περιέγραψε την αμερικανική οικονομία «υπερθερμασμένη» και ανέφερε ότι τα επίπεδα τιμών παραμένουν «εξαιρετικά υψηλά».

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ σημείωσε μέτρια άνοδο τον περασμένο μήνα, στο 3,2%, σημειώνοντας ελαφρά άνοδο τον Ιούλιο από την ετήσια αύξηση 3% του Ιουνίου. «Δεν είναι μόνο τα εστιατόρια που έχουν αυξήσει σημαντικά τις τιμές τους -είναι επίσης και τα σούπερ μάρκετ, κάτι που δημιουργεί κρίση κόστους ζωής για πολλά νοικοκυριά στη χώρα σήμερα», είπε.

Η ανάλυση από τη Moody’s Analytics διαπίστωσε ότι ο πληθωρισμός αναγκάζει τους Αμερικανούς να ξοδεύουν 709 $ περισσότερα το μήνα σε καθημερινά αγαθά και υπηρεσίες σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.

Προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα τιμών, πρόσθεσε η Lazar, «δυστυχώς χρειάζεται μια πλήρης πτώση της οικονομικής δραστηριότητας ή μια ύφεση. Οι καταναλωτές έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται για αυτές τις υψηλότερες τιμές. Τους βλέπετε όλο και περισσότερο να συναλλάσσονται και να αγοράζουν λιγότερα μέσα στα σούπερ μάρκετ ως αποτέλεσμα αυτού».

Σύμφωνα με την Lazar, μια επικείμενη ύφεση θα ασκήσει πίεση σε όλους, στις ΗΠΑ. «Δεν πρόκειται να απολυθούν μόνο οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα. Θα αφορά όλους», είπε. «Αλλά είναι καλύτερα να δεχθούμε αυτό το βραχυπρόθεσμο χτύπημα για να μειώσουν τα επίπεδα των τιμών πίσω στο φυσιολογικό».

Παράλληλα με τις πληθωριστικές πιέσεις, η Lazar είπε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Πρέπει να περιορίσουμε τις κρατικές δαπάνες και πρέπει να κάνουμε μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης», πρόσθεσε.

Το χρέος των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια -με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία να εγκρίνουν νομοθεσία τον Ιούνιο για να αποτραπεί μια καταστροφική χρεοκοπία της κυβέρνησης.

Η πρόσθετη πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών έχει αναγκάσει όλο και περισσότερο από τους Αμερικανούς να καταφεύγουν σε ακραία μέτρα για να καλύψουν τα έξοδά τους.

Μια έκθεση της Bank of America νωρίτερα αυτό το μήνα αποκάλυψε ότι ο αριθμός των εργαζομένων που έκαναν «αναλήψεις για δυσκολίες» από τα 401(K) τους είχε αυξηθεί κατά 36%. Και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Fed, υπάρχουν 578,35 εκατομμύρια λογαριασμοί πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ. Ήταν στα 5,48 εκατ. στο τέλος του περασμένου έτους. Το μέσο επιτόκιο για τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών βρίσκεται επίσης στο σχεδόν ρεκόρ 20,53%, σύμφωνα με την Bankrate.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}