Κονομάνε οι τράπεζες: 58% αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα στη πανδημία

 22/06/2024    06 : 47 : 13
kartes thumb large 958x600 1
70 / 100

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Αύξηση κατά 58% παρουσίασε τα δύο τελευταία χρόνια ο αριθμός τους. Πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών, μεταφορές πιστώσεων, δηλαδή μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό, άμεσες χρεώσεις, όπως πάγιες εντολές, εμβάσματα και επιταγές.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, ο αριθμός των ηλεκτρονικών συναλλαγών ανήλθε στα τέλη του 2021 σε 2,146 δισ., καταγράφοντας αύξηση κατά 379 εκατ. σε σχέση με το 2020 και 789 εκατ. σε σχέση με το 2019, τη χρονιά πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση που έγινε αφορμή για την εκτόξευση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Το νούμερο αυτό αντιπροσωπεύει 201 συναλλαγές ανά κάτοικο (+36 συναλλαγές σε σχέση με το 2020 και +74 συναλλαγές σε σχέση με το 2019), έναντι 333 συναλλαγών ανά κάτοικο στην Ευρωζώνη.Εκτινάχθηκαν οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσα στην πανδημία-1

Την 1η θέση στις ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο κατέχει σταθερά το Λουξεμβούργο με 7.576 συναλλαγές, ενώ εντυπωσιακή είναι η αναρρίχηση της Λιθουανίας στη 2η θέση από την 11η το 2020 και τη 15η το 2019, γεγονός που αποδίδεται στην υπερσυγκέντρωση fintech εταιρειών, καθιστώντας τη Λιθουανία σε νούμερο 1 χώρα αδειοδοτημένων ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος.

Τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των διαφορετικών τύπων ηλεκτρονικών πληρωμών (κάρτες, μεταφορές πιστώσεων, άμεσες χρεώσεις, εμβάσματα κ.λπ.) εμφανίζει στη χώρα μας το πλαστικό χρήμα (αύξηση 33,4%), με τον πρώτο λόγο να έχουν οι χρεωστικές κάρτες. Η τάση αυτή βελτίωσε ακόμη περισσότερο την κατάταξη της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, καταλαμβάνοντας με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ για το 2021 τη 17η θέση από την 25η δύο χρόνια πριν και αφήνοντας πίσω της χώρες όπως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, που παραμένει ουραγός στην 24η θέση σε ό,τι αφορά τη χρήση των καρτών ανά κάτοικο.

Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες διπλασιάστηκε σχεδόν, καθώς από τα 792 εκατ. προσέγγισε το 1,5 δισ. και αποτελεί το βασικό μέσο των ηλεκτρονικών πληρωμών για τους Ελληνες, σε αντίθεση με άλλες αγορές, όπως η Γερμανία, αλλά και η Ιταλία, που κατατάσσεται στην 24η θέση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συναλλαγών με κάρτες. Υψηλά βρίσκεται η Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συναλλαγών ανά κάτοικο με κάρτα, που με βάση τα ίδια στοιχεία διαμορφώθηκε στις 140 όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 164 και της Ε.Ε. 165. Οι Γερμανοί πραγματοποιούν 99 συναλλαγές με κάρτα ανά κάτοικο, οι Ιταλοί 88, οι Ισπανοί 161 και οι Γάλλοι 235, ενώ το κοντέρ σπάνε οι Λιθουανοί με 441 συναλλαγές ανά κάτοικο, μέγεθος ωστόσο που περιλαμβάνει και τις συναλλαγές με κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Η «υστέρηση» που εμφανίζουν π.χ. οι δύο μεγάλες αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν σημαίνει ότι οι Γερμανοί ή οι Ιταλοί δεν επιλέγουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές στις συναλλαγές τους. Σημαίνει ότι προτιμούν άλλους τρόπους, όπως οι μεταφορές χρημάτων μέσω λογαριασμών ή ακόμη περισσότερο τις πάγιες εντολές, που αποτελεί τη βασική μέθοδο των συναλλαγών για τους Γερμανούς, με το αντίστοιχο ποσοστό να αντιπροσωπεύει το 43,1% των συνολικών ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ιταλούς είναι 11,5%, για τους Ισπανούς 18% και για τους Γάλλους 18,5%.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους Ελληνες οι οποίοι επιλέγουν κυρίως τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες σε ποσοστό που προσεγγίζει το 70% σε όρους αριθμού συναλλαγών. Οι μεταφορές χρημάτων αντιπροσωπεύουν μόλις το 22,4%, με φθίνουσα μάλιστα πορεία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εξαιρετικά μικρή είναι η συμμετοχή των άμεσων χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των Ελλήνων, που αντι-προσωπεύουν μόλις το 1,2%.

ΠΗΓΗ Καθημερινήκαρτες

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}