Κονομάνε οι τράπεζες: «Σαρώνουν» οι συναλλαγές με κάρτες

 15/07/2024    08 : 34 : 20
καρτες
63 / 100

Σε… λάτρεις του πλαστικού χρήματος εξελίσσονται οι Έλληνες, χρησιμοποιώντας τις κάρτες ακόμη και για μικροσυναλλαγές, τόσο στα ηλεκτρονικά, όσο κυρίως στα φυσικά καταστήματα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cardlink a Worldline brand, κ. Αντίγονος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο του 10ου Digital Banking Forum, η μεν, αξία των συναλλαγών με κάρτες στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε πέρυσι κατά 21% (σε 54 δισ. ευρώ από 44,5 δισ. ευρώ το 2021, 35 δισ. ευρώ το 2020 και 36 δισ. ευρώ το 2019), εκ των οποίων τα 44,7 δισ. ευρώ αφορούν σε ελληνικές και τα 9,3 δισ. ευρώ σε κάρτες εξωτερικού και ο δε, αριθμός των συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 19% (στο 1,8 δισ. έναντι 1,5 δισ. το 2021, 1,2 δισ. το 2020 και ένα δισ. το 2019).

Αντίστοιχη είναι η πορεία και για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τις συναλλαγές να καταγράφουν αύξηση κατά 15% σε αξία και κατά 17% σε πλήθος, με το μερίδιο των ελληνικών καρτών να βαίνει διαρκώς αυξανόμενο (+15,5% σε αξία και +18% σε πλήθος).

«Τα μετρητά παραμένουν βασιλιάς, αλλά είμαστε στα τελευταία χρόνια της κυριαρχίας τους», σχολίασε με τη σειρά του, ο Country Manager for Greece, Cyprus & Malta της Mastercard, κ. Παναγιώτης Πολύδωρος, σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο 38% στη χρήση κάρτας όταν πριν από μία επταετία το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 10%, έχοντας έτσι, συγκλίνει σημαντικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2022 ανήλθε σε 20,6 εκατ., αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το 2021. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, ο αριθμός των χρεωστικών αυξήθηκε κατά 5% (17,6 εκατ.), ενώ σημαντική αύξηση κατά 20% καταγράφηκε στην έκδοση προπληρωμένων καρτών (2,3 εκατ). Ο αριθμός των πιστωτικών δεν παρουσίασε μεταβολή και διαμορφώθηκε σε 2,9 εκατ., με τις εικονικές κάρτες να έχουν αυξηθεί κατά 17%, στις 126.000.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}