Κονομάει το καρτέλ: Η Ευρώπη έχει δαπανήσει 800 δις για την ενεργειακή κρίση

Πέμπτη 06/06/2023    10 : 44 : 18
ενεργειακη κριση
67 / 100

Σχεδόν 800 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανήσει οι ευρωπαϊκές χώρες για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα (13/2), με τους ερευνητές να κάνουν έκκληση στις χώρες για πιο στοχευμένες δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ η Βρετανία διέθεσε 103 δισεκατομμύρια ευρώ και η Νορβηγία 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με την ανάλυση του think-tank Bruegel.

Το σύνολο των 792 δισεκατομμυρίων ευρώ συγκρίνεται με τα 706 δισεκατομμύρια ευρώ στην τελευταία αξιολόγηση του Bruegel τον Νοέμβριο, καθώς οι χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα τις συνέπειες από τη διακοπή των περισσότερων παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία το 2022.

Οι… big spenders

Η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα δαπανών, διαθέτοντας σχεδόν 270 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που επισκίασε όλες τις άλλες χώρες. Η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι επόμενες υψηλότερες, αν και η καθεμία ξόδεψε λιγότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα κράτη της ΕΕ ξόδεψαν ένα κλάσμα από αυτό.

Σε κατά κεφαλήν βάση, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Γερμανία καταγράφουν τις μεγαλύτερες δαπάνες.

Οι δαπάνες που προορίζονται από τις χώρες για την ενεργειακή κρίση συναγωνίζονται πλέον το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ για την πανδημία της COVID-19, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που από το 2020 μοιράζεται από τις Βρυξέλλες στα 27 κράτη-μέλη του μπλοκ για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Μέτρα με… μέτρο

Η ενημέρωση για τις ενεργειακές δαπάνες έρχεται καθώς οι χώρες συζητούν τις προτάσεις της ΕΕ για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για έργα «πράσινης» τεχνολογίας, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να ανταγωνιστεί τις επιδοτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Αυτά τα σχέδια έχουν εγείρει ανησυχίες σε ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ ότι η ενθάρρυνση περισσότερων κρατικών ενισχύσεων θα προκαλέσει αναστάτωση στην εσωτερική αγορά του μπλοκ. Η Γερμανία έχει δεχτεί επικρίσεις για το τεράστιο πακέτο ενεργειακής της βοήθειας, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ αυτό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά άλλα κράτη της ΕΕ.

Το Bruegel είπε ότι οι κυβερνήσεις προχώρησαν κυρίως σε μη στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της λιανικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ενέργεια, όπως περικοπές ΦΠΑ στη βενζίνη ή πλαφόν τιμών λιανικής ενέργειας.

Το think-tank είπε ότι η δυναμική πρέπει να αλλάξει, καθώς τα κράτη βλέπουν τον δημοσιονομικό χώρο για να διατηρήσουν τόσο ευρεία χρηματοδότηση να εξαντλείται.

Η έκθεση προτείνει στις κυβερνήσεις να προωθήσουν πλέον περισσότερες πολιτικές στήριξης με εισοδηματικά κριτήρια, στηρίζοντας τους πραγματικά ασθενέστερους και να παρέμβουν σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}