Κολωνάκι και Γλυφάδα φόρεσαν Prada-μαϊμού
Τη δαιδαλώδη διαδρομή 23.000 δεμάτων με απομιμήσεις επώνυμων και ακριβών προϊόντων, όπως Nike, Prada, Adidas, Tommy Hilfiger, Emporio Armani, Under Armour κ.ά. αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ».
Τα είδη-μαϊμού διαφημίζονταν μέσω site υψηλής επισκεψιμότητας και κατόπιν διοχετεύονταν σε όλη την Ελλάδα – ακόμη και σε αγορές περιωπής, όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά και το Κολωνάκι.
Η υπόθεση αφορά την εξάρθρωση μιας πολύ καλά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, με τζίρο άνω του 1,5 εκατ. ευρώ συνολικά. Αυτής της τάξης είναι το ποσό που κατάφερε να συγκεντρώσει η σπείρα, χάρη στις αποστολές 23.000 δεμάτων με απομιμητικά προϊόντα, επί το πλείστον επώνυμες φίρμες υποδημάτων, όπως Prada, Gucci, Nike κ.ά. Τα κέρδη που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση πιστώνονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς εξίσου εικονικών εταιρειών-μαϊμού.
Εκεί κατέληγαν οι αντικαταβολές των καταναλωτών που εισέπραττε για λογαριασμό της συμμορίας ένα υποκατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών στην Κηφισιά. Αλλά το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι στο 1,5 εκατ. ευρώ που απέσπασε η σπείρα δεν υπολογίζονται τα κέρδη από τις αυτοπρόσωπες, απευθείας παραλαβές των παραγγελιών από χιλιάδες άλλους πελάτες. Επ’ αυτού, ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. λέει στο «ΘΕΜΑ» ότι «ενδέχεται ο τζίρος να ήταν έως και διπλάσιος».
Οι περισσότερες παραδόσεις γίνονταν σε καλές περιοχές της Αθήνας, φερ’ ειπείν στο Κολωνάκι, στη Γλυφάδα και την Κηφισιά, ακόμη και σε ορισμένα καταστήματα στα εν λόγω μέρη, οι ιδιοκτήτες των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να τα πλάσαραν στην πελατεία τους.
Το κουβάρι αυτής της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν υπήρξαν τρεις καταγγελίες ιδιωτών στην υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας. Οι δύο ήταν επώνυμες και η τρίτη ανώνυμη. Ωστόσο όλοι οι καταγγέλλοντες είχαν προβεί σε ηλεκτρονική παραγγελία επώνυμων υποδημάτων, τα οποία διαφημίζονταν σαν αυθεντικά σε δημοφιλές ηλεκτρονικό κατάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν παπούτσια Nike, τα οποία πωλούνταν προς 80 ευρώ το ζευγάρι και οι πελάτες πλήρωναν με αντικαταβολή για να τα παραλάβουν. Σημειώνεται ότι οι παραγγελίες δεν συνοδεύονταν από κάποιο νόμιμο παραστατικό. Σε μία περίπτωση η παράδοση έγινε από courier και σε κάποια άλλη το πακέτο παρέδωσε ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων, ο οποίος δεν ήταν υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά ζήτησε παραπάνω χρήματα από τον πελάτη για να το παραδώσει.
Οπως ήταν αναμενόμενο, αυτές οι παρατυπίες προκάλεσαν υποψίες σε ορισμένους πελάτες, οι οποίοι δεν δίστασαν να καταφύγουν στις αστυνομικές αρχές και να καταγγείλουν ότι έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης. Κατ’ αυτό τον τρόπο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν επιπλέον 8 άτομα τα οποία είχαν αναφέρει σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. την υποψία ότι τα επώνυμα προϊόντα που τους είχαν παραδοθεί ήταν αμφιβόλου γνησιότητας.
Η αχόρταγη «μαϊμού»
Μέσω της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι τα χρήματα των αντικαταβολών από τις παραγγελίες είχαν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχο μια ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), διαχειριστής της οποίας είναι ο ένας εκ των συλληφθέντων. Αλλοι εξαπατηθέντες πελάτες, 20 τον αριθμό, είχαν προσφύγει στον Συνήγορο του Καταναλωτή, καταγγέλλοντας ότι οι παραγγελίες παραδίδονταν χωρίς να έχουν εκδοθεί φορολογικά παραστατικά. Από διαδικτυακές αναζητήσεις προέκυψε ότι πίσω από τον συγκεκριμένο ιστότοπο με τα χιλιάδες επώνυμα προϊόντα-«μαϊμού» κρυβόταν η έδρα του φυσικού καταστήματος, συγκεκριμένα στην Ιστιαία του Νομού Ευβοίας.
Με στόχο να εξακριβωθεί εάν τα προϊόντα ήταν αυθεντικά ή απομιμήσεις, η Οικονομική Αστυνομία κάλεσε στα γραφεία της εκπροσώπους οίκων μόδας. Συγκεκριμένα, προσήλθε ο εκπρόσωπος της Nike στην Ελλάδα προκειμένου να εξετάσει ένα ζευγάρι αθλητικών υποδημάτων που είχε αγοραστεί μέσω του συγκεκριμένου site. O υπεύθυνος της διάσημης φίρμας αθλητικών ειδών, αφού εξέτασε προσεκτικά το δείγμα, αποφάνθηκε ότι πράγματι πρόκειται για απομίμηση. Επιπλέον κλήθηκαν για τον ίδιο λόγο και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Adidas, Tommy Hilfiger, Emporio Armani, Under Armour και Converse, ωστόσο δεν έχουν παραδώσει έως σήμερα το πόρισμά τους.
Από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας προέκυψε επιπλέον ότι ο συγκεκριμένος ιστότοπος διεγράφη τον περασμένο Ιούνιο από την ΕΕΤΤ, έπειτα από σχετική εντολή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δεδομένων Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ΔΙΜΕΑ). Είχε προηγηθεί η υποβολή πλήθους καταγγελιών από καταναλωτές που ισχυρίζονταν ότι είχαν πέσει θύματα απάτης.
Ωστόσο, τα μέλη της σπείρας με τα προϊόντα-μαϊμού δεν πτοήθηκαν ούτε στο ελάχιστο – εξάλλου η ζήτηση γι’ αυτά τούς ήταν τεράστια. Οπότε, δημιούργησαν μια καινούρια ιστοσελίδα, με τα ίδια χαρακτηριστικά και στοιχεία, διαθέτοντας προς πώληση προϊόντα οίκων μόδας όπως Adidas και Nike. Παράλληλα, διαφήμιζαν την πραμάτεια τους σαν μοναδική στην Ελλάδα και με στόχο να κάνουν τα εν λόγω προϊόντα ακόμη πιο δελεαστικά στο αγοραστικό κοινό, έγραφαν ότι τα διέθεταν με έκπτωση 40% επί της αρχικής τιμής τους. Εν τέλει, εις βάρος των συνολικά 8 διαχειριστών των συγκεκριμένων ιστοτόπων υποβλήθηκαν 8 μηνύσεις μέσα στο 2022 κι άλλες 6 από ιδιώτες το 2021.
Οι μαύρες σακούλες
Η προανάκριση έδειξε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε στελεχωθεί με άτομα που ανέπτυσσαν συνεχή δράση με διακριτούς ρόλους, διαθέτοντας προς πώληση τα παπούτσια-μαϊμού. Διαχειρίζονταν και φρόντιζαν για τη λειτουργία των ιστοσελίδων, την προμήθεια και αποστολή των προϊόντων στους πελάτες κ.λπ. Στη συνέχεια, η διακίνηση των πλαστών ειδών και η διαχείριση των χρημάτων από τις παραγγελίες γίνονταν μέσω των εικονικών εταιρειών που είχαν ιδρυθεί στην Ελλάδα. Τις εταιρείες αυτές διαχειρίζονταν τρία πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και μια 23χρονη γυναίκα. Αυτή έκανε τις αναλήψεις από τα ATM, γεμίζοντας το ταμείο της εγκληματικής οργάνωσης με «ζεστό» χρήμα – σε μετρητά, εννοείται.
Τα μέλη της σπείρας, για να μην εντοπιστούν από τις αστυνομικές αρχές, δεν απαντούσαν ποτέ στο τηλέφωνο επικοινωνίας που είχαν αναρτημένο στους ιστότοπους. Προτιμούσαν να επικοινωνούν με τους πελάτες τους μέσω δύο ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Για να εξακριβωθούν οι ρόλοι των μελών της εγκληματικής οργάνωσης εφαρμόστηκε η άρση απορρήτου επικοινωνιών, καθώς και του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Οι αστυνομικοί, καταγράφοντας τις συνομιλίες μεταξύ των μελών, δεν άργησαν να καταλάβουν πώς ακριβώς λειτουργούσε η οργάνωση και πώς φρόντιζε -ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε ότι κάνει- να καλύπτει τα νώτα της.
Η παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ. διήρκεσε πολλές ημέρες και στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε η τακτική διακίνηση με μεγάλες μαύρες σακούλες, οι οποίες πηγαινοέρχονταν σε μια ευμεγέθη αποθήκη που βρίσκεται επί της οδού Κοτυώρων στη Νίκαια Αττικής. Εκεί κατέφθαναν καθημερινά διάφορα άτομα με οχήματα, τα οποία παραλάμβαναν ή παρέδιδαν τις μαύρες σακούλες. Κυρίως ένας εκ των συλληφθέντων παραλάμβανε τις περισσότερες από αυτές και τις μετέφερε στο σπίτι του, στην Αγία Βαρβάρα.
Στη συνέχεια ο ίδιος συναντούσε διάφορα πρόσωπα στην ίδια περιοχή, τα οποία του έδιναν σακούλες και φακέλους. Με τη σειρά του τα παρέδιδε σε έναν οδηγό ημιφορτηγού εταιρείας courier. Τα προϊόντα-μαϊμού κατέληγαν σε υποκατάστημα εταιρείας courier στην Κηφισιά, για να ακολουθήσει η διανομή των προϊόντων στους πελάτες, οι οποίοι τα είχαν παραγγείλει μέσω των ιστοτόπων. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο υποκατάστημα κατασχέθηκαν 5 δέματα.
Στην έρευνα που διενεργήθηκε στις οικίες των συλληφθέντων εντοπίστηκε ένα πιστόλι κρότου με γεμιστήρα και 9 αβολίδωτα φυσίγγια, 40 φυσίγγια διαμετρήματος 0,40 Smith & Wesson, 10 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm και μία σακούλα με ακατέργαστη κάνναβη 144 γραμμαρίων.
Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας, αφού συνελήφθη, ανέφερε στην κατάθεσή του ότι εκτελούσε εντολές από άτομο τα στοιχεία του οποίου δεν γνωρίζει: «Ούτε τον έχω δει ποτέ και οι επικοινωνίες μας γίνονταν μέσω WhatsUp και Viber», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του, ο ίδιος έπαιρνε ως αμοιβή 20 ευρώ την ημέρα.
Τα χρήματα από τις τραπεζικές αναλήψεις τα άφηνε σε διάφορα σημεία της Αττικής βάσει των εντολών που έπαιρνε. Οι προμηθευτές των προϊόντων-μαϊμού ήταν διάφοροι Ρομά από την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και μέσω αυτών γνώρισε τον δεύτερο συγκατηγορούμενό του. Ο «αρχηγός» ανέφερε επιπλέον ότι έχει συνεργαστεί με όλους τους συλληφθέντες, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του υποκαταστήματος της μεταφορικής εταιρείας στην Κηφισιά. Αποκλειστικά σε αυτόν παρέδιδε τις σακούλες με τα εμπορεύματα-μαϊμού.