ΚΝΕ: «Εκτός πραγματικότητας οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στέγαση. Μόνοι κερδισμένοι τράπεζες, κατασκευαστικοί όμιλοι και “πράσινοι” επενδυτές»»
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των νέων ζευγαριών, των φοιτητών και των λαϊκών οικογενειών, που στενάζουν από τα πανάκριβα νοίκια και την εμπορευματοποίηση της στέγης. Ανακυκλώνουν δοκιμασμένες συνταγές που οδήγησαν χιλιάδες νέους ανθρώπους να μένουν στο παιδικό τους δωμάτιο ή σε αχούρια που κοστίζουν χρυσάφι» αναφέρει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στέγαση.
«Η παράδοση των νέων φοιτητικών εστιών σε ιδιώτες-«αρπακτικά», μέσω ΣΔΙΤ, υλοποιώντας τα σχέδια που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ενοίκια στις εστίες, ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών, όπως συμβαίνει ήδη με τους εργολάβους σε σίτιση, συντήρηση ή καθαριότητα. Είναι ο τίτλος τέλους για την όποια δωρεάν φοιτητική στέγαση παρέχονταν.
Η αύξηση κατά 41 ευρώ το μήνα στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα είναι σταγόνα στον ωκεανό της εκτόξευσης των ενοικίων και της ακρίβειας και, όσο δε συνδυάζεται με πλαφόν στις τιμές των ενοικίων, θα την ενσωματώσει η αγορά με νέες αυξήσεις! Ταυτόχρονα, χιλιάδες φοιτητές που νοικιάζουν αποκλείονται από τη χορήγηση του επιδόματος. 75 εκατομμύρια κοστολογεί η κυβέρνηση την ανάγκη για φοιτητική στέγη όταν για την επιχειρηματική δράση στα ΑΕΙ ξοδεύει 600 εκατομμύρια και για την πανεπιστημιακή αστυνομία 50 εκατομμύρια ευρώ! Όπως λένε και οι φοιτητές σε σύνθημά τους: «Δεν θέλουμε τους ΟΠΠΙ για περιπολία, βάλτε τους καλύτερα να χτίσουνε εστία!» επισημαίνει η ανακοίνωση.
«Η χορήγηση «χαμηλότοκων» στεγαστικών δανείων σε 10.000 νέους 25–39 ετών θα οδηγήσει πολλά νέα ζευγάρια στα δίχτυα των τραπεζών και της υπερχρέωσης, αντί για την υλοποίηση ενός προγράμματος λαϊκής στέγης, με στόχο την κάλυψη των αναγκών, με την ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών του, που έφταναν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Κερδισμένοι θα είναι ξανά οι τράπεζες, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, οι επενδυτές της “πράσινης ανάπτυξης” που θα τσεπώσουν εκατομμύρια ευρώ και θα βάλουν χέρι σε κρατικά ακίνητα και φιλέτα προς εμπορική εκμετάλλευση» προσθέτει η ΚΝΕ και τονίζει:
«Για να πάψει η Ελλάδα να είναι «ένας αφιλόξενος τόπος για τους νέους», όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε έξωση στην πολιτική που αντιμετωπίζει το δικαίωμα στη στέγη ως εμπόρευμα. Η νέα γενιά, μαζί με τον εργαζόμενο λαό, αντί για ενοικιαστές να γίνουμε ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουμε και της ζωής μας».
Η ΚΝΕ καταλήγει στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι «στηρίζει τις διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων, των εργατικών σωματείων για να ανακουφιστεί η νέα γενιά από τη θηλιά του στεγαστικού προβλήματος και πρωτοστατεί στον αγώνα για:
–Ολοκληρωμένο στεγαστικό σχεδιασμό, με στόχο την κάλυψη των αναγκών, επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και ενίσχυση του αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος.
–Αξιοποίηση των αποθεματικών του πρώην ΟΕΚ και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.
–Άτοκα δάνεια στους δικαιούχους εργαζόμενους, ανέργους, τα νέα ζευγάρια, για απόκτηση, αποπεράτωση, συντήρηση και επισκευή κατοικίας.
–300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. Με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν διαμερίσματα, ξενοδοχεία, για δωρεάν στέγαση, ώστε να μη μείνει κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη χωρίς στέγη.
–Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και άλλα κτίρια ή οικόπεδα του Δημοσίου, των Δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη.
–Μείωση και πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της φοιτητικής στέγης, κατάργηση του ειδικού τέλους κατανάλωσης, του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή ρεύματος στις λαϊκές οικογένειες.
–Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών.
–Κατώτερος μισθός 825 ευρώ και επίδομα ανεργίας 600 ευρώ».