Κλειδώνουν για το καλοκαίρι οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων;;

 17/04/2024    07 : 53 : 41
εκτ fed
66 / 100

Τα νέα στοιχεία για την εξέλιξη της πορείας του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό σχετικά με το χρονικό σημείο που οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν τις μειώσεις επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, η Federal Reserve θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση είτε στη συνεδρίαση του Μαΐου είτε στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Οι πιθανότητες που δίνουν οι αγορές είναι μοιρασμένες, όμως μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της στατιστικής αρχής των ΗΠΑ, που ανέφερε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στο 3,1%, αντί για 2,9%, η πρώτη μείωση επιτοκίων μετατίθεται για το καλοκαίρι.

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τοπίο είναι ακόμη πιο ομιχλώδες, με την πρώτη μείωση να μην αναμένεται πριν από τον Ιούνιο και να μετατίθεται ακόμη και για τον Σεπτέμβριο στην περίπτωση που δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Ένα άλλο σενάριο για την Ευρωζώνη προβλέπει ότι εξαιτίας της πιθανολογούμενης ύφεσης, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια ίσως και πριν από τη Fed αλλά όχι πριν από τον Ιούνιο.

Μέχρι πρόσφατα οι τοποθετήσεις των επενδυτών στην αγορά παραγώγων έδειχναν ότι η πρώτη μείωση θα ερχόταν τον Μάρτιο από τη Fed και τον Απρίλιο από την ΕΚΤ. Από τότε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία στις ΗΠΑ και οι δηλώσεις των αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών, άλλαξαν τα δεδομένα. Οι ελπίδες των αγορών για μείωση τον Μάρτιο εξανεμίστηκαν όταν ο πρόεδρος της Fed δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική Επιτροπή είναι απίθανο έως τον Μάρτιο να νιώθει τέτοια σιγουριά για την πτώση του πληθωρισμού που να προβεί σε μείωση των επιτοκίων.

Η χθεσινή έκπληξη για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου μεταθέτει ακόμη περισσότερο τις αποφάσεις. Οι αναλυτές των τραπεζών JPMorgan, Morgan Stanley, Barclays, Deutsche Bank, HSBC, Nomura και Wells Fargo τοποθετούν την πρώτη μείωση της Fed τον Ιούνιο. Η UBS, η Goldman Sachs και η TD Securities έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους που αρχικά έκαναν λόγο για τον Μάρτιο και πλέον ποντάρουν στον Μάιο. UBS και Goldman Sachs προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν συνολικά κατά 1% μέσα στο 2024, ενώ η Citigroup βλέπει ως πιθανότερο μήνα πρώτης μείωσης τον Ιούλιο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και νέες αλλαγές στις προβλέψεις, εξαιτίας των χειρότερων των εκτιμήσεων στοιχείων για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου.

Μετά τη διάψευση των προσδοκιών, οι δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα αποφασίσουν την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής σχεδόν 27 μήνες μετά την πρώτη αύξηση που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022 από τη Fed. Στις ΗΠΑ το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται σήμερα σε εύρος 5,25%-5,50%, που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 23 ετών. Στην Ευρωζώνη το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο 4%, που είναι το υψηλότερο της εποχής του ευρώ.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, ο οποίος ψηφίζει φέτος στις συνεδριάσεις της Open Market Committee που αποφασίζει για τα επιτόκια, εκτίμησε ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με το στέλεχος της Fed, ο πληθωρισμός θα πλησιάσει στο 2% προς τα τέλη του 2024. Όπως ο ίδιος τόνισε, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν η Fed αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί στην περίπτωση που ο πληθωρισμός υποχωρήσει πιο γρήγορα, η οικονομία θα έχει πρόβλημα. Παρομοίως, αν η Fed μειώσει τα επιτόκια πρόωρα, υφίσταται πάντα ο κίνδυνος νέας ανόδου του πληθωρισμού.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}