Κλαίνε στις ΜΚΟ: Ο Σόρος αποσύρεται από την Ευρώπη!

Δευτέρα 03/10/2023    12 : 51 : 58
Soros
69 / 100

Πρώτα ήρθε μια απρόσμενη σειρά μαζικών μέιλ στους εργαζομένους στα γραφεία της διεθνούς ΜΚΟ Open Society Foundations στο Βερολίνο. Έπειτα ακολούθησαν κάποιες πρώτες διευκρινίσεις από τη διεύθυνση. Στη συνέχεια άρχισαν να φουντώνουν σενάρια στον Τύπο για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζομένους που σχετίζονται με την οικογένεια Σόρος.

Μεταδίδει το insider.gr

Ο λόγος για τα πολυάριθμα ιδρύματα και επιμέρους οργανισμούς του Open Society, του αμφιλεγόμενου ιδρύματος του ουγγρικής καταγωγής μεγιστάνα-επενδυτή Τζορτζ Σόρος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, πιθανώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να περιορίσουν τη δράση τους στην Ευρώπη στο προσεχές μέλλον. Πρόκειται ειδικότερα για 93 φορείς ανά την Ευρώπη, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της κοινωνίας των πολιτών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της έρευνας και της εκπαίδευσης και οι οποίοι στηρίζουν μέχρι σήμερα τη δράση τους σε άμεσες επιδοτήσεις της οικογένειας Σόρος.

Αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου
Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ξεκίνησε την ίδρυση κοινωφελών ιδρυμάτων με στόχο την προώθηση μια ευρύτατης ατζέντας για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ξεκινώντας από μια δέσμευσή του προς την κοινωνία τον πολιτών πριν από πάνω από 30 χρόνια, άρχισε σταδιακά να διευρύνει το «δίκτυο Σόρος» σε όλη την Ευρώπη. Κυρίως όμως σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, όπου μέχρι σήμερα έχει μεγάλη επιρροή.

Οι ξαφνικές απολύσεις σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη διακοπή ή τον περιορισμό της χρηματοδότησης οργανισμών που ανήκουν στην ομπρέλα της Open Society έρχονται μαζί με την απόφαση του Άλεξ Σόρος, γιου του 93χρονου πλέον Τζορτζ Σόρος, να επιφέρει αλλαγές στην οικογενειακή αυτοκρατορία. Ο Άλεξ Σόρος ανέλαβε τα ηνία της «δυναστείας Σόρος» τον Δεκέμβριο του 2022 και, όπως φαίνεται, στόχος του είναι να αλλάξει τα πάντα. Αρχικά, το εργασιακό μοντέλο στους φορείς που χρηματοδοτεί.

Τονίζει ωστόσο σε δήλωσή του, που αναπαράγουν γερμανικά μέσα, ότι «θα συνεχίσει να στηρίζει την προώθηση της δημοκρατίας, την καταπολέμηση του αυταρχισμού στην Ευρώπη και την κοινωνία των πολιτών, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των προηγούμενων στόχων».

«Λάθος η απόσυρση από την Ευρώπη»
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη γερμανική ραδιοφωνία DLF, πολλοί οργανισμοί που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της οικογένειας Σόρος θεωρούν «στρατηγικό λάθoς» μια κατάργηση της χρηματοδότησης προγραμμάτων που αφορούν «τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική συμμετοχή ή την ψηφιακή προστασία στην ΕΕ», και μάλιστα σε κρίσιμης σημασίας χώρες, όπως η Ουκρανία, όπου μαίνεται πόλεμος, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Την ίδια ώρα ο Άλεξ Σόρος φαίνεται να δικαιολογεί την απόσυρση κονδυλίων από την Ευρώπη με το επιχείρημα ότι πλέον και η ίδια η ΕΕ παρέχει εκτεταμμένα κονδύλια και πόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πλουραλισμό. Πάντως, όπως παρατηρεί σε σχετικό δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Welt, τα κονδύλια της Open Society διαφοροποιούνται από εκείνα της ΕΕ ως προς το ότι μέχρι πρότινος διοχετεύονταν ταχύτερα και με περισσότερη ευελιξία σε συγκεκριμένα πρότζεκτ. Επιπλέον, παρεχόταν υποστήριξη σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και νομικής βοήθειας, καθώς και συμβουλές επικοινωνίας και δικτύωσης. Επίσης, σύμφωνα με τους εργαζομένους αλλά και όσους λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από το Ίδρυμα Σόρος, η Open Society ήταν ένα λόμπι με σημαντική επιρροή στην ΕΕ.

Πάντως, οι πρώτες απολύσεις είναι ήδη στα σκαριά και, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσουν από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Πιθανώς να ακολουθήσει το Λονδίνο. Σύντομα αναμένεται να κλείσει και το παράρτημα της Βαρκελώνης, ενώ δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί συγκεκριμένα σχέδια για την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ηδη από το 2018 είχε γίνει γνωστή η αποχώρηση του περίφημου «Πανεπιστημίου Σόρος» από τη Βουδαπέστη.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}