Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να δανείζονται φθηνότερα από τους καταθέτες και να δανείζουν ακριβότερα τους δανειολήπτες, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Supervisory statistics) για το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Όπως θα δούμε, όμως, η υψηλή κερδοφορία που φέρνουν τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια στηρίζει, όχι την δημιουργία αποθεμάτων ενδεχόμενα προβλήματα, αλλά και την χρηματοδότηση μεγάλων έργων. Ωστόσο, μετά την επενδυτική βαθμίδα θα χρειαστεί και η επιστροφή ξένων τραπεζών.
To επιτοκιακό περιθώριο
Συγκεκριμένα, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες διαθέτουν το πέμπτο υψηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (3,13%) το οποίο είναι σχεδόν τριπλάσιο από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) και υψηλότερο από χώρες, όπως Πορτογαλία, Ισπανία.
Το δεύτερο στοιχείο το οποίο προκύπτει είναι ότι, παρά την ακριβότερη τιμολόγηση των δανείων η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (Return on Equity) των ελληνικών τραπεζών δεν ξεπερνά την αντίστοιχη απόδοση τραπεζών όπου το επιτοκιακό περιθώριο είναι χαμηλότερο, ειδικά σε χώρες όπου τα μεγέθη των τραπεζών είναι περίπου συγκρίσιμα με αυτά των ελληνικών Τραπεζών ( Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φιλανδία ).
Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κατέχουν οι τράπεζες των χωρών: Λετονία με 3,73%, Εσθονία με 3,63%, Λιθουανία με 3,36%, Σλοβενία με 3,22% και ακολουθούν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες με 3,13%.
Αντίθετα, οι Γερμανικές διαθέτουν επιτοκιακό περιθώριο 1,13%, οι ισχυρές Γαλλικές Τράπεζες με 0,89%. Κοντά στα επίπεδα των ελληνικών τραπεζών κινούνται οι Πορτογαλικές και Σλοβενικές Τράπεζες ενω χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ( Βέλγιο, Λουξεμβούργο) διαθέτουν το μισό επιτοκιακό περιθώριο με 1,47% και 1,37% αντίστοιχα.