Κλάμα και στη Γαλλία: Μπαίνει σε εποχή λιτότητας…

 21/06/2024    05 : 49 : 20
μακρον scaled
72 / 100

Η Γαλλία εισέρχεται σε μια εποχή λιτότητας, καθώς οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα, η οικονομική επιβράδυνση στη Γερμανία και την Κίνα και τα υψηλά επιτόκια ρεκόρ επηρεάζουν την ανάπτυξη περισσότερο από το αναμενόμενο.

Από τη Liz Alderman/New York Times

Οι Γάλλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με περικοπές 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (10,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στις κρατικές δαπάνες, σε τομείς όπως οι περιβαλλοντικές επιδοτήσεις και η εκπαίδευση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη, πέραν των περικοπών 16 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν πριν από λίγους μήνες. Ο υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, αναθεώρησε τη Δευτέρα την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη φέτος σε 1 τοις εκατό, από 1,4 τοις εκατό στο τέλος του περασμένου έτους.

«Χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, επομένως η κυβέρνηση πρέπει να ξοδέψει λιγότερα», είπε ο Le Maire σε συνέντευξη Τύπου.

Μετά από αφειδείς δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη στήριξη της οικονομίας και την προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές ενέργειας, η Γαλλία κινδυνεύει τώρα να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιορίζουν τον κρατικό δανεισμό. Για να αποφευχθεί αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το κόστος για να περιορίσει το έλλειμμα στο 4,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, από 4,8%.

Το Παρίσι ανησυχεί όλο και περισσότερο για την υποβάθμιση του γαλλικού χρέους από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μια κίνηση που θα αύξανε το κόστος δανεισμού.

Η γαλλική επιβράδυνση αντικατοπτρίζει τη χλιαρή ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία δεν κατάφερε να ανακάμψει τόσο γρήγορα όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η οικονομία, αν και επιβραδύνεται σήμερα σε σχέση με την ιλιγγιώδη ανάπτυξη της το προηγούμενο διάστημα, συνεχίζει να τροφοδοτείται από τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η οικονομική ανάπτυξη έχει ισοπεδωθεί στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ: Καμία ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αποφεύγοντας σχεδόν την ύφεση μετά από συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο. Για το έτος, η ευρωζώνη αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1%.

«Το πραγματικό ζήτημα είναι το αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ της Ευρώπης και της αμερικανικής ηπείρου», είπε ο Le Maire. «Αυτός είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο».

Οι περικοπές του προϋπολογισμού αποτελούν μια νέα πρόκληση για τον Πρόεδρο Emmanuel Macron. Σήμερα, στα μέσα της δεύτερης θητείας του, έχει ήδη προσελκύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια επενδυτικές δεσμεύσεις από πολυεθνικές εταιρείες. Αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία τεσσάρων τεράστιων εργοστασίων μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη βόρεια Γαλλία και μια ενισχυμένη φαρμακευτική βιομηχανία με νέες επενδύσεις από την Pfizer καθώς και τη Novo Nordisk, η οποία θα επεκτείνει την παραγωγή στη Γαλλία των δημοφιλών φαρμάκων αδυνατίσματος Ozempic και Wegovy.

Αλλά αλλού στη γαλλική οικονομί η επιβράδυνση είναι ήδη αισθητή. Η ανεργία, η οποία μειώθηκε πέρυσι σε χαμηλό 15 ετών στο 7%, έχει αυξηθεί καθώς οι κατασκευαστές περιορίζουν την παραγωγή και οι εξαγωγές επιβραδύνονται. Οι καταναλωτές, επιφυλακτικοί για τον υψηλό πληθωρισμό, έχουν επίσης περικόψει τις δαπάνες, έναν βασικό μοχλό ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, ο Macron προσπαθεί να αντιμετωπίσει την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen, το οποίο έχει κερδίσει μονάδες εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης, των οξυμένων μεταναστευτικών ζητημάτων και των ρυθμιστικών απαιτήσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Τον περασμένο μήνα, ο Macron επανεκκίνησε την κυβέρνησή του, διορίζοντας νέο πρωθυπουργό, τον 34χρονο προστατευόμενό του, Gabriel Attal, ο οποίος ζήτησε έναν πολιτικό και οικονομικό «επανεξοπλισμό» της Γαλλίας. Ο Macron υποσχέθηκε επίσης περισσότερα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων και δεσμεύθηκε να μειώσει το χρέος της Γαλλίας.

Ο Le Maire είπε ότι η αναιμική παραγωγή της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή διαρθρωτικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, εργασιακών και άλλων κανονιστικών προτύπων, καθιστούν πιο δύσκολο τον περιορισμό του ανταγωνιστικού χάσματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανάκαμψη της Ευρώπης έχει επίσης συγκρατηθεί από μια μακρά ενεργειακή κρίση που επέφερε βαρύ πλήγμα στην εξαρτώμενη από τη βιομηχανία Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εμπορικό εταίρο της Γαλλίας.

Και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι απογοητευμένες από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού του Προέδρου Biden, τον οποίο ορισμένοι θεωρούν μια προστατευτική βιομηχανική πολιτική που απειλεί τις οικονομίες τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τις δικές της επιδοτήσεις καθαρής ενέργειας ως απάντηση στα κίνητρα των ΗΠΑ.

Όμως και τα υψηλότερα επιτόκια στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βοήθησαν.

Ο πληθωρισμός άρχισε να μειώνεται, αλλά το υψηλό κόστος δανεισμού συνεχίζει να περιορίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και να μειώνει την αγορά ακινήτων σε μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, όπου οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν πέρυσι καθώς η μείωση του τραπεζικού δανεισμού επιβράδυνε την αγορά κατοικιών.

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στη Γαλλία μειώθηκαν κατά 20% τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν σχεδόν κατά 40%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

«Η οικονομική επιβράδυνση είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για τη νίκη μας επί του πληθωρισμού», είπε ο Le Maire.

Οι περικοπές του προϋπολογισμού στη Γαλλία, που θεσπίστηκαν με κυβερνητικό διάταγμα την Πέμπτη, θα περιορίσουν τις δαπάνες σε βασικούς κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και της άμυνας. Ένα τεράστιο κομμάτι, περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, θα προκύψει από ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα σκληρά περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ.

Οι περικοπές κρίθηκαν απαραίτητες αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά απροσδόκητων δαπανών φέτος για την αντιμετώπιση πολλών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων 400 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει εξαγριωμένους αγρότες που είχαν απειλήσει με αποκλεισμό του Παρισιού λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής, των φθηνών εισαγωγών και τις γραφειοκρατίας της ΕΕ, καθώς και να πληρώσει τους αστυνομικούς περισσότερα χρήματα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του καλοκαιριού στη γαλλική πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση έχει επίσης υποσχεθεί πρόσθετη βοήθεια 3 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}