Κλάμα για την σωστή πλευρά της Ιστορίας: Οι Ρώσοι γίνονται πλουσιότεροι, ενώ οι Αμερικανοί+Ευρωπαίοι φτωχότεροι!

 24/09/2023    09 : 17 : 06
putin
66 / 100

Κέρδισαν περιουσία 600 δισ. οι Ρώσοι, ενώ στις ΗΠΑ… φτωχαίνουν

Οι Ρώσοι έγιναν πλουσιότεροι πέρυσι παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μαινόταν, ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχασαν τρισεκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζει η UBS σε ειδική ετήσια έρευνα.

Η Ρωσία πρόσθεσε 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό πλούτο, ενώ παράλληλα, ο αριθμός των Ρώσων εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά περίπου 56.000 σε 408.000 το 2022. Ο αριθμός των ατόμων εξαιρετικά υψηλής καθαρής περιουσίας – άτομα που έχουν πάνω από 50 εκατ. δολάρια- αυξήθηκε κατά σχεδόν 4.500.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έχασαν περισσότερο πλούτο από οποιαδήποτε άλλη χώρα πέρυσι, συνολικά 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη μαζί έγιναν 10,9 τρισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερες, ανέφερε η UBS.

Υπήρχαν επίσης 1 εκατομμύριο λιγότεροι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι μέχρι το τέλος του 2022, αν και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των ατόμων εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας στον κόσμο, ανέφερε η τράπεζα.

Τα κέρδη της Ρωσίας ήρθαν παρά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η οποία οδήγησε στη Δύση να επιβάλει κυρώσεις στο Κρεμλίνο που έφεραν συρρίκνωση της οικονομίας της και προκάλεσαν πτώση για τις μετοχές που είναι εισηγμένες στη Μόσχα.

Η UBS αναγνωρίζει ότι «οι τάσεις πλούτου στη Ρωσία είναι δύσκολο να προσδιοριστούν αυτή τη στιγμή», αλλά την ανέδειξε ως μία από τις λίγες χώρες που είχαν γίνει πλουσιότερες το 2022.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας πίσω από την αύξηση του πλούτου, με τις εξαγωγές του εμπορεύματος να αποτελούν βασική οικονομική κινητήρια δύναμη για τη Ρωσία. Το κόστος ενός βαρελιού αργού πετρελαίου αναφοράς Urals ανέβηκε κατά περίπου 7 δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Το Μεξικό, η Ινδία και η Βραζιλία πρόσθεσαν επίσης σημαντικά ποσά πλούτου το 2022, σύμφωνα με την έκθεση της UBS, ενώ οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχασαν τα περισσότερα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}