Κεντρικές τράπεζες μαζεύουν μετρητά για να στηρίξουν τα νομίσματά τους

 15/07/2024    05 : 13 : 24
λεφτα
70 / 100

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ανταλλάσσουν τα αποθέματα των αμερικανικών ομολόγων με μετρητά για την περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβουν στις αγορές για να ενισχύσουν τα νομίσματά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Fed ξένοι εκκαθάρισαν treasuries αξίας 29 δισ. δολαρίων την εβδομάδα που έληξε στις 5 Οκτωβρίου, ανεβάζοντας τη μείωση των θέσεων στις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες στα 81 δισ. δολάρια. Είναι η πιο ακραία εκροή από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, αφήνοντας το σύνολο των αποθεμάτων στα 2,91 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Με το δολάριο ΗΠΑ πιο ισχυρό από ποτέ και τον κίνδυνο ύφεσης να αυξάνεται, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ψάχνουν για μετρητά. Από το Τόκιο έως το Σαντιάγο έχουν ήδη καταγραφεί κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος για να στηριχθούν τοπικά νομίσματα με αυτοσχέδιες λύσεις, όπως η απευθείας πώληση δολαρίων στην αγορά, σημειώνει το Bloomberg.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώνονται καθώς η άνοδος του δολαρίου προκαλεί αναπροσαρμογή στις αξίες και προσθέτει πίεση στα τοπικά νομίσματα. Τα αποθέματα για τη Μαλαισία και την Ινδονησία μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά το 2020, ενώ το απόθεμα της Ταϊλάνδης υποχώρησε σε χαμηλό πέντε ετών.

Εν τω μεταξύ, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ιαπωνίας ανέρχονταν σε 1,24 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου, μειωμένα κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}